Az IBM gyártástechnológiai fejlesztésének köszönhetően még vékonyabb vezetőszálak kerülhetnek a processzorokba, sőt, aanométer is elérhető lesz.

Nagyon úgy tűnik, hogy az IBM véghezvitte az elképzelhetetlent, és sikerült működő, 5 nanométeres gyártási eljárással készülő chipet gyártania. Az anyagtechnológia varázslói biztosan a Kék Óriásnál dolgoznak.

Durva fogyasztáscsökkenés

Az IBM hiába rendelkezik szinte végtelen erőforrásokkal, ezt a sikert csak a Globalfoundries és a Samsung triászával együtt sikerült végrehajtania. Szilícium nanolapokkal kísérletezve próbáltak a korábbinál még kisebb méretekben alkotni, és erőfeszítéseiket siker koronázta. A mostani bejelentésig egyébként a FinFET design legaljának a 7 nanométeres csíkszélességet tartották.

Extrém ultraviola (EUV) litográfiai eljárással érték el az áttörést, számolt be a történtekről az IBM, vagyis ezen a téren továbbra sincs változás. A trükk a már említett nanolapokban rejlik: ezek segítségével olyan, nagymértékben konfigurálható lapkák hozhatók létre, melyek 30 milliárd tranzisztort is tartalmazhatnak egy ujjkörömnyi felületen. Az 5 nanométeres gyártási eljárás ugyanakkora tápfeszültség mellett 40 százalékkal nagyobb teljesítményű chipeket eredményez, illetve hasonló teljesítmény esetén 75 százalékos energiafelhasználást tesz lehetővé.

Ugyan az IBM elsősorban a Watson és más, mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztése esetében tervezi alkalmazni az eljárást, de semmi okunk sincs feltételezni, hogy ne gyárthatnának a tökéletesített eljárással például mobil eszközökbe szánt processzorokat is. Emellett az IoT eszközök profitálhatnak sokat az új eljárásból; a dolgok internetének eszközei esetében egyébként is alapvető követelmény a fogyasztás minimalizálása, ebben segíthetnek a szilícium nanolapok.

A végtelenbe és tovább..?

Az úgynevezett GAAFET technológia határai ráadásul elméletben még messzebb vannak. Kutatók szerint a 3 nanométeres gyártási eljárás is sikeresen összehozható lehet, amivel Moore törvényének érvényessége további három-öt évig kitolható, minden korábbi vészmadárkodás ellenére.

Más kérdés persze, hogy gazdaságossági szempontokból meddig lehet még a méretcsökkentéssel játszani. Előbb érkezhet el ugyanis a költségvetési stop, mint a fizikai határok elérése – csakúgy, mint a Concorde vagy az Apollo programok esetében. Ezeknél sem az volt a kérdés, hogy megvalósítható-e a kitűzött cél, hanem az, hogy mennyiből, és a végeredmény kifizetődővé tehető-e.

Az IBM egyébként saját kis versenyt fut az Intellel, ahol szintén a Moore törvény életben tartásán dolgoznak. Ez különösen fontossá vált a rivális gyártó számára, melynek az AMD szinte a semmiből állított meglepően acélos konkurenciát. A megszokott gyártástechnológiai vetélkedés azonban sokak szerint a következő évtized közepéig véget fog érni – az előttünk álló nagyjából 5-6 év fejlesztései után érkezünk el az általunk ismert fizikai határokhoz.

Azt persze senki nem írja elő, hogy feltétlenül szilícium-alapokon kell a félvezetőiparnak működnie, ahogy a kvantumszámítástechnika területén is bekövetkezhet olyan áttörés, ami újfent kitolja a fejlődés határait.

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.