Egy pekingi vlogger a valóságban is legyártotta, amit fél évtizede a Google filmtrükkökkel csinált meg áprilisi tréfa gyanánt.

Nem csak Elon Musk nem ismer lehetetlent. Egy kínai vlogger, bizonyos Zhi Hui Jun sem. Mint a Jelenből a jövőbe blog felfedezte, a vlogger megcsinálta a Google öt évvel ezelőtti, áprilisi tréfának szánt önjáró bringájának működőképes változatát.

Ami ezt a teljesítményt még jelentősebbé teszi, hogy a jármű négy hónap alatt készült el, és a vezérlő rendszert a vlogger maga fejlesztette. Az extrém járművet irányító rendszer (ami vicces nevet is kapott: Xuan, azaz eXtremely Unnatural Auto-Navigation) hardveres része összetett, de kereskedelmi forgalomban beszerezhető elemekből összerakott szenzorrendszerre épül. A bringát összességében inkább elektromos robogónak kellene hívni, ugyanis akkus elektromos motor hajtja, illetve kis motor mozgatja a kormányt és az egyensúlyt biztosító giroszkópot is.

Az sem volt kis teljesítmény, hogy a járműre mindezek mellé még az érzékelőjelek valós időben történő feldolgozásához elegendő számítási kapacitást biztosító hardvert is fel tudta applikálni. Ez egyébként egyáltalán nem triviális, itt valóban testre szabott számításra van szükség. A kerékpár menettulajdonságát (pl. egyensúlyi helyzetét) ugyanis sokkal jobban befolyásolja a használójának testtömege (a kerékpár és a hasznos teher tömege közel azonos, sőt...), mint például egy autónál.

Self driving by Google
(teljes leleplezés 1:11-től)

Self driving by Zhi Hui Jun


A fenti angol feliratos videóból kiderülnek a fejlesztés sarokkövei – és kockázatai is (például a szerelés, tesztelés közben szerezhető sérülések). A bringán van két kefe nélküli szinkronmotor: az egyik hajtja a kerékpárt, valamint mozgatja az egyensúlyt biztosító giroszkópot. Ettől függetlenül működik a kormányművet mozgató motor. Van rajta emellett mélységérzékelő, ún RGB-D kamera, a környezeti körülményeket érzékelő LiDAR és gyorsulásmérő is. Az akku ugyan kicsi rajta, mégis megközelítőleg 2-3 órányi üzemidőt biztosít.

Az igazi izgalom azonban az ülés mögötti vezérlőegység, amely a irányítás mellett az útvonaltervezésért és a tárgykövetésért is felel. A számítási teljesítményt egy Huawei Ascend 310 processzor biztosítja, amihez a vlogger a szintén Huawei fejlesztette szoftvereket használt. Az sem volt kis teljesítmény, hogy a videók tanúsága szerint a jármű alrendszerei zökkenőmentesen kommunikálnak egymással.

Kell hozzá ez-az

Mielőtt valaki rohanna megcsinálni a maga verzióját, érdemes megnézni Zhi Hui Jun kis műhelyének felszereltségét a fentebb már említett videóban: a forrasztópáka alap, de kellett hozzá eszterga és profi 3D-s nyomtató is a különböző tartóelemek legyártásához. No meg persze nem árt némi gépész véna sem, hogy az optimális tartószerkezeteket valaki meg tudja tervezni.

Mint a Jelenből a jövőbe blog megjegyzi: bár első pillantásra a pekingi vlogger fejlesztése csak egy jó kis csináld-magad sztorinak is tűnhet, az egyre népszerűbb elektromos rásegítésű kerékpárok fejlesztésének egyik lehetséges irányát is kijelölheti. És hogy ez az önvezetésnek egy perspektivikus területe, az abból is kiderül, hogy az egyik DARPA Grand Challenge-en is feltűnt egy önvezető motor is (lásd a lenti videót).
 

Konzumer tech

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.