Lapértesülések szerint az USA belügyminisztériuma végleg befejezheti a drónokkal folytatott munkát, mert attól tartanak, hogy a kínai modellek kémkedésre képesek.
Hirdetés
 

A Financial Times múlt vasárnapi cikkében tűzhöz közeli forrásokra hivatkozva írta meg, hogy a US Interior Department (kvázi az Egyesült Államok belügyminisztériuma) polgári célú drónreptetéseinek teljes befejezését tervezi. Az ok az, hogy a meglévő flotta kínai modellekből áll, amelyeket finoman szólva sem tartanak megbízhatóanak. 

Fortélyos félelem igazgat

A lap értesülései szerint a minisztériumban a már korábbi években előkerülő probléma miatt akarják beszüntetni a kínai drónokkal végzett reptetéseket, miszerint ezek az eszközök érzékeny információkat juttatnak el a kínai államhoz. Hasonlóan a más iparágakban is felmerült, és például a Huawei elleni keresztes hadjárat alapját adó aggályokhoz, ebben az esetben sem állt elő még az amerikai kormányzat konkrét bizonyítékokkal.

 A közel ezer eszközt számláló minisztériumi flottát egyébként már tavaly október végén "zárolták". Akkor viszont még csak ideiglenes intézkedésről beszéltek, és a tervek szerint addig maradt volna érvényben a tilalom, amíg a biztonsági kérdéseket nem tisztázzák a kormányzati szakértők. A Financial Times cikke alapján úgy tűnik, az ideiglenes intézkedésekből véglegesek lesznek, bár a hivatal részéről nem kívánták egyelőre kommentálni a témát.

A világ legnagyobb dróngyártójának tekinthető DJI ezúttal is cáfolta, hogy bármiféle adatmegosztás zajlana közte és a kínai kormány között. A cég közleménye igyekszik konstruktív szemléletű maradni, ugyanakkor megemlíti, milyen káros a globális gazdaságra nézve, ha bizonyos szereplők termékek között pusztán azok származási helye alapján tesz különbséget.

A tűzoltás maradhat

A minisztérium állítólag egy kivételes esetben mégis fellőné a drónjait, ez viszont csak olyan kritikus szituációkra vonatkozik, mint amilyen például egy tűzeset. A döntés azonban így is egy csokornyi hasznos programot tehet parkoló pályára. Ide értendők például a térképészeti munkák vagy az erőforrások felmérése.

A minisztériumhoz tartozó szerevezeteknél finoman szólva sem tapsolnak a fejleményeknek. A Financial Times például a nemzeti hal- és vadállomány gondozásáért felelős Fish and Wildlife Service-t nevesíti, ahol az állatok számlálásával és a kontrollált erdőtüzek megfigyelésével kapcsolatos repüléseket kell hanyagolni. Egy másik kormányszerv, a Geological Survey esetében a mezőgazdasági területek felmérését, a földrengésekkel kapcsolatos előrejelzéseket és az árvízvédelem területét is érintette a tiltás.

Ez azt jelenti, hogy amíg a kormányzat nem talál számára megfelelő alternatívát a piacot uraló kínai eszközök helyett, addig maradnak a lényegesen költségesebb repülőgépes vizsgálatok. Már amennyiben utóbbiakra hajlandók és képesek lesznek megfelelő erőforrást biztosítani.

Biztonság

A Trend Micro drivere átverte a Windows 10-et. Ki is tiltották belőle

Egy független biztonsági kutató fedezte fel, hogyan trükközik a memóriakezeléssel a japán biztonsági cég drivere.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.