Lapértesülések szerint az USA belügyminisztériuma végleg befejezheti a drónokkal folytatott munkát, mert attól tartanak, hogy a kínai modellek kémkedésre képesek.

A Financial Times múlt vasárnapi cikkében tűzhöz közeli forrásokra hivatkozva írta meg, hogy a US Interior Department (kvázi az Egyesült Államok belügyminisztériuma) polgári célú drónreptetéseinek teljes befejezését tervezi. Az ok az, hogy a meglévő flotta kínai modellekből áll, amelyeket finoman szólva sem tartanak megbízhatóanak. 

Fortélyos félelem igazgat

A lap értesülései szerint a minisztériumban a már korábbi években előkerülő probléma miatt akarják beszüntetni a kínai drónokkal végzett reptetéseket, miszerint ezek az eszközök érzékeny információkat juttatnak el a kínai államhoz. Hasonlóan a más iparágakban is felmerült, és például a Huawei elleni keresztes hadjárat alapját adó aggályokhoz, ebben az esetben sem állt elő még az amerikai kormányzat konkrét bizonyítékokkal.

 A közel ezer eszközt számláló minisztériumi flottát egyébként már tavaly október végén "zárolták". Akkor viszont még csak ideiglenes intézkedésről beszéltek, és a tervek szerint addig maradt volna érvényben a tilalom, amíg a biztonsági kérdéseket nem tisztázzák a kormányzati szakértők. A Financial Times cikke alapján úgy tűnik, az ideiglenes intézkedésekből véglegesek lesznek, bár a hivatal részéről nem kívánták egyelőre kommentálni a témát.

A világ legnagyobb dróngyártójának tekinthető DJI ezúttal is cáfolta, hogy bármiféle adatmegosztás zajlana közte és a kínai kormány között. A cég közleménye igyekszik konstruktív szemléletű maradni, ugyanakkor megemlíti, milyen káros a globális gazdaságra nézve, ha bizonyos szereplők termékek között pusztán azok származási helye alapján tesz különbséget.

A tűzoltás maradhat

A minisztérium állítólag egy kivételes esetben mégis fellőné a drónjait, ez viszont csak olyan kritikus szituációkra vonatkozik, mint amilyen például egy tűzeset. A döntés azonban így is egy csokornyi hasznos programot tehet parkoló pályára. Ide értendők például a térképészeti munkák vagy az erőforrások felmérése.

A minisztériumhoz tartozó szerevezeteknél finoman szólva sem tapsolnak a fejleményeknek. A Financial Times például a nemzeti hal- és vadállomány gondozásáért felelős Fish and Wildlife Service-t nevesíti, ahol az állatok számlálásával és a kontrollált erdőtüzek megfigyelésével kapcsolatos repüléseket kell hanyagolni. Egy másik kormányszerv, a Geological Survey esetében a mezőgazdasági területek felmérését, a földrengésekkel kapcsolatos előrejelzéseket és az árvízvédelem területét is érintette a tiltás.

Ez azt jelenti, hogy amíg a kormányzat nem talál számára megfelelő alternatívát a piacot uraló kínai eszközök helyett, addig maradnak a lényegesen költségesebb repülőgépes vizsgálatok. Már amennyiben utóbbiakra hajlandók és képesek lesznek megfelelő erőforrást biztosítani.

Biztonság

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.