A Világgazdaság a Huawei magyarországi leányvállalatának vezetőjét idézve arról ír, hogy Magyarország is versenyben van egy európai gyártóüzem építéséért.
Hirdetés
 

A Huawei európai ellátóközpontja több mint tíz éve működik Magyarországon, és ha a vállalat európai üzlete bővül, abban mindenképpen fontos szerepet fog betölteni. Bár azzal kapcsolatban mág nincs információ, hogy hova kerül az új gyár, de Magyarország nagyon jó pozícióban van – mondta el Vu Pi-csiang, a Huawei magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója a Világgazdaság keddi számában megjelent interjúban. Eszerint az amerikai szankciók nyomán a kínai gyártó ottani üzletét Kanadába költözteti, egyes tevékenységeit azonban Európába hozza át – ennek a folyamatnak lehet része az új üzem beindítása is, amely mások mellett vezetékes és mobilhálózatokba szánt eszközöket gyártana.

A beszélgetésben ismét elhangzott, hogy a Huawei a legtöbb európai országgal megfelelő együttműködést folytat: Vu Pi-csiang itt az Egyesült Királyságot, Németországot és Franciaországot is kiemelte, Közép-Európáről szólva pedig Ausztria vagy Szlovákia mellett Magyarországot említette. A társaság helyi partnereivel már több 5G projektet indított be, legutóbb pedig éppen a múlt héten derült ki, hogy a Nokiával közösen a Huawei szállítja majd a német Telefonica (O2) ötödik generációs hálózati eszközeit. A nyáron a Huawei még azt közölte, hogy addigi 50 darab 5g-s kereskedelmi szerződéséből 28-at között európai szolgáltatókkal, és az arányok valószínűleg azóta sem változtak ellenkező irányba.

Gyár még nincs, de szerződésekből egyre több van

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még november elején, a sanghaji Kínai Nemzetközi Import Expó nyitónapján beszélt  arról, hogy Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban pedig elmondta, hogy abban a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködve vesz majd részt. Ahogy akkor írtuk, a Huawei kizárásának egyébként komoly anyagi vonzatai is lennének: a mobilipar szereplőit tömörítő GSMA egy idei tanulmánya szerint a kínai eszközszállítók kizárása az európai 5G-s hálózatok kiépítéséből legalább másfél éves csúszást okozna, és uniós szinten akár 55 milliárd euróval drágítaná is azt.

Magyarországon elsőként a Vodafone indított kereskedelmi 5G-s szolgáltatást, alapvetően a kínai szállító eszközeire alapozva. A Magyar Telekom és annak anyavállalata, a Deutsche Telekom is fontos partnere a Huaweinek, bár a hírek szerint arra készül, hogy néhány év alatt kivezeti rendszeriből a Huawei meghatározó hálózati elemeit, bár a németek nem tiltják ki a kínaiakat az 5G-s fejlesztésekből, csupán a korábbi álláspontnak megfelelően biztonsági garanciákat várnak, és a hálózatüzemeltetőkre is fokozott felelősséget hárítanának. A Huaweijel kapcsolatos problémák amúgy más európai országokban is inkább technikai jellegűek, és nem az állítólagos kémkedést, hanem például a hanyagul írt kódokat tekintik biztonsági kockázatnak.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.