Sajnos egyelőre csak a felhős archiválási szolgáltatásával. Larry Ellison jelentette be az Oracle Cloud Platform bővítését.

Maga Larry Ellison jelentette be az Oracle Cloud Platform további bővítését. Ez a vállalat újabb nagy lépése a korábban meghirdetett cél megvalósításához, hogy idén őszig a teljes kínálatát elérhetővé teszi a felhőből is. Erre először idén áprilisban Mark Hurd mondott egyértelmű határidőt egy a Blommbergnek adott interjújában, amit a közelmúltban kiadott negyedéves, amúgy nem túl fényes pénzügyi jelentés kapcsán meg is erősített a cég vezetése.

Alacsony bázisról, gyorsan bővül

Bár a mostani bejelentés is arra utal, hogy az Oracle komolyan veszi ezt a szoros ütemtervet, nem lesz könnyű dolga. Pedig a várakozás óriási. A negyedévzárás kapcsán a cég három legfőbb vezetője, Ellison, Hurd és Safra Catz is azzal biztatta a befektetőket, hogy az Oracle felhős üzlete gyorsabban nő, mint a piac, és főleg gyorsabban nő, mint a legfontosabb konkurenseiké.

A cég adatai szerint az Oracle Cloud Platformnak több mint 1800 ügyfele van. A bővülés ütemét jól mutatja (és persze az alacsony bázist is), hogy ebből 1419 ügyfél az utolsó negyedévben csatlakozott. A mostani bővítéssel a cloudszolgáltatások körébe került az Oracle Database Cloud – Exadata Service, az Oracle Archive Storage Cloud, az Oracle Big Data Cloud, az Oracle Integration Cloud, az Oracle Mobile Cloud és az Oracle Process Cloud is.

Különösen érdekes az Oracle Archive Storage Cloud Service a gyártó ígérete szerint az iparág legolcsóbb tárolási lehetőségét biztosítja a hosszú távú archiválást igénylő alkalmazásoknak és munkafolyamatoknak. Az Oracle Big Data Cloud Service és a Big Data SQL Cloud Service nagy teljesítményű és biztonságos platformot kínálnak a Hadoop és NoSQL adatbázisokat futtató különféle big data munkafolyamatokhoz.

Ezek mellett a Platform része lett a felhőben és saját adatközpontban futó Oracle és más gyártóktól származó alkalmazások integrációját segítő Integration Cloud Service, a vállalati mobilizációt egyszerűsítő Mobile Cloud Service és a folyamatalkalmazások fejlesztéséhez a Process Cloud Service is.

Árverseny lesz?

A Reuters idézi Larry Ellisonnak a bejelentéshez fűzött kommentárját, mely szerint az Oracle ezzel a bővítéssel már közvetlen konkurense lesz az Amazonnak. Mindehhez még azt is hozzátette, hogy az Oracle kész akár árban is versenyezni a nagy felhőszolgáltatókkal. A most felhőbe vittek közül két szolgáltatás is ezt szolgálná: egyrészt a tárhelyes Archive Storage Cloud Service, amely jóval olcsóbb és legalább olyan jó, mint az Amazon Glacier, másrészt az Integration Cloud Service, amellyel a felhasználók teljes egészében az Oracle felhőjébe költöztethetik az alkalmazásaikat.

A Glacierben, amelyet elsősorban adatarchiváláshoz kínál az Amazon, tehát olyan adatok tárolásához, amelykre a felhasználónak csak ritkán van szüksége, jelenleg havonta 1 centet kell fizetni 1 gigabájt adat tárolásáért, de a tárolást legalább 90 napra ki kell fizetni akkor is, ha az adatmennyiséget kevesebb ideig tároljuk ott. Az Oracle az archiválást viszont gigabájtonként 0,1 centért kínálja egy hónapra. Az Oracle-nél is van 90 napos korlát: ha valaki korábban törli, akkor a törlési műveletért gigabájtonként 0,3 centet kell fizetnie. Az Oracle tárolási szolgáltatása egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el, ellentétben az Amazonéval, amelyet Európában és Ázsiában is használhatnak a vállalatok.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.