A kisebb hazai vállalkozások marketingtevékenységét továbbra is a Facebook dominálja, de erősen kapaszkodik az Instagram is.
Hirdetés
 

Az Instagram előretörése persze nem különösebben kell hogy zavarja a Facebook alapítóját, hiszen a képekre fókuszáló közösségi hálózat szintén a Mark Zuckerberg irányította vállalatbirodalom része.

A Marketing Commando minden évben megszondázza a hazai kkv-kat az általuk aktuálisan használt marketingeszközökkel kapcsolatban. A kutatás reprezentatívnak nem tekinthető, de az idén elért 1250 megkérdezett válaszaiból így is viszonyag érdekes kép rajzolódott ki.

Egy eszköz mind fölött

A Zuckerberg-birodalom zászlóshajója immár közel egy fél évtizede kirobbanthatatlan a legnépszerűbb eszközök toplistájának éléről. Az idei adatok alapján ötből négy vállalkozás használja a Facebookot termékei népszerűsítésére, eladásösztönzésre. A második helyen a tradicionális honlap áll. Ebből az derül ki, hogy a felmérésben résztvevő cégek egyharmada egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel (mert például csak Facebook oldalt tart fent). Bő 50 százalékos említéssel az ajánlás futott be a harmadik leggyakrabban használt marketingeszközöknek.

 

Marketingeszközök használata hazai KKV-knál 2019. - Marketing Commando
Infogram

 

Az alsóbb traktusokban egyértelműen említést érdemel az Instagram, amely folyamatosan lépked előre a népszerűségi versenyben. Ma már majdnem minden második vállalkozás próbálkozik ezzel a közösségi csatornával, amely viszonylagos újszerűségével, relatív olcsóságával és a fiatal közönségével egyelőre nagyon vonzó tud lenni a reklámozók szemében. A Facebookhoz tartozó közösségi hálózat még a Google-t is képes volt maga mögé utasítani. 

Érdekes még, hogy évek óta most történt meg először, hogy a korábban slágernek tekinthető keresőoptimalizálás erősödni tudott, és 36 százalékos említési aránnyal a hatodik helyre fért fel. Hetedik a blog, nyolcadik az ajánlatkészítés, kilencedik a hírlevél, tizedik pedig a YouTube lett.

Az érme másik oldala

Bármennyire is uralja a mezőnyt a Facebook, az utóbbi években bevezetett, az organikus elérést durván csökkentő változtatások és a hirdetési hatékonyság romlása azért nem maradt észrevétlen. A válaszokban nem csak a drágulás, de a hitelességi problémák is visszaköszöntek. A megkérdezettek mindössze 18 százaléka tartja hitelesnek, amit a Facebookon lát, ezzel szemben a Google találataival kapcsolatban 60 százalékos a "bizalmi index".

A Marketing Commando összesítése alapján egy kkv évente átlagosan 5 millió forintot költ marketingre. Az online hirdetési költségek a válaszadók 63 százaléka szerint emelkedtek a tavalyihoz képest. A fejlesztési költségeket 60 százalék, a tartalomfejlesztési kiadásokat 37 százalék értékelte magasabbnak.

Irány a való világ!

Mivel az utóbbi években Magyarországon is egyre többen "vadásznak" digitális terepen, így ezeknek az eszközöknek a hatékonysága értelemszerűen romlik. Ezt látszanak visszaigazolni a hatékonysággal kapcsolatos válaszok. Ha nem a használt eszközök gyakorisága, hanem azok hatékonysága alapján készítünk toplistát, akkor némiképp más sorrendet és részben más csatornákat látunk.

Ennek leglátványosabb része az offline elemek megjelenése. Miközben a tíz legnépszerűbb eszköz mindegyike valamilyen online megoldás, addig a hatékonysági toplistára négy offline eszköz is fel tudott kerülni. A személyes ajánlást például a leghatékonyabb marketingmódszernek értékelték a megkérdezettek, de beverekedte magát a kapcsolatépítés, a hideghívás és a rendezvény is.

Közösség & HR

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.