A fogyasztóknak általában nincs szükségük 5G-s eszközökre, mégis olyanokat vesznek, ez pedig a lehető legjobb hír a hálózati szolgáltatóknak.

2021 második negyedévében már majdnem 11 százalékkal több okostelefont adtak el, mint az előző év megfelelő időszakában, vagyis az értékesítések tavalyi, látványos visszaesése után ismát magára talát az okostelefon-piac. A régebbi készülékekeiket lecserélő fogyasztók közül ráadásul sokan keresik a prémium kategóriás telefonokat, azoknak pedig szinte mindegyike rendelkezik 5G-s képességekkel, sőt már a középkategóriában is megjelentek az 5G-kompatibilis okostelefonok.

Ebben a tekintetben mérföldkőnek számított, hogy 2020 végén az Apple is kiadta az első 5G-s iPhone-okat, elindítva egy újabb "szuperciklust". A felhasználók egyelőre nem feltétlenül ragaszkodnak a következő generációs hálózati technológiához, amelyhez egyébként a beígért világmegváltó alkalmazások sem jelentek még meg, és a hírek böngészéséhez vagy a beszélgetéshez a 4G-s sebességgel is elégedettek, sokan azonban már így is 5G-képes eszközökkel rendelkeznek.

Ez a CCS Insight becslése szerint azt jelenti, hogy a teljes idei évben már 560 millió 5G-s okostelefon talál gazdára, megháromszorozva az eddigi felhasználói bázist, 2022 végéig pedig 1,34 milliárd ilyen készülék csatlakozik majd a hálózatra. Az IDC egy korábbi elemzése szerint az 5G-eszközök szállítása 2021-ben 123 százalékkal növekszik 2020-hoz képest, és 2022-ben az összes okostelefon-szállítás több mint felét ezek a termékek adhatják, ami nagyon jó hír a hálózati operátoroknak.

Most már kitart a lendület

Nem meglepő, hogy a világjárvány az 5G-s hálózati fejlesztéseket is némileg visszavetette, például azért, mert a korlátozásokkal nehezebb volt elvégezni az infrastruktúra telepítéséhez szükséges fizikai munkát. Mindehhez hozzájárultak a geopolitikai feszültségek és a Huawei szerepének változása az 5G-hálózatok kiépítésében: ahol effektíve nem tiltották ki a kínai szállítót a piacról, a szolgáltatók ott is gyakran helyezkedtek várakozó álláspontra, amíg ki nem derült, hogy a helyi szabályozás hogyan áll a Huawei által gyártott termékekhez.

Mostantól kezdve azonban az, hogy az 5G-s okostelefonok milyen gyorsan kerülnek az emberek kezébe, azt is érdemben meghatározzq, hogy a hálózatüzemeltetők milyen gyorsan átállíthatják majd át kapcsolataikat az 5G-re a korábbi generációs technológiákról. A CCS Insight az Egyesült Államokban például arra számít, hogy az idei ünnepi bevásárlási roham végeztével az 5G-képes készülékek penetrációja elérheti a 25 százalékot, ami aktuálisan még a kínai arányokat is felülmúlná.

Bár az is kiderült már, hogy az 5G valósága és a szolgáltatók reklámjaiban sugallt kép esetenként köszönőviszonyban sincs a valósággal, a következő néhány évben a konzumer szférában és azon kívül is megjelenhetnek azok az új alkalmazások, amelyek gyökres változásokat hoznnak az 5G-s hálózatok kihasználásában. Az ellátási láncok mindenhol tapasztalható problémái a CCS Insight szerint a készülékgyártókra és az 5G adaptációjára nézve is csak átmeneti kockázatokat jelentenek, és könnyen elképzelhető, hogy 2025-re már 3,6 milliárd ötödik generációs kapcsolat működik majd világszerte.

Mobilitás

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.