Árbevétel és cégérték alapján minősítenék "kapuőrnek" az Európában működő platformszolgáltatókat.

Az internetes szolgáltatások európai szabályozásának átfogó reformját célzó Digitális Piacok Törvénye (Digital Markets Act, DMA) szabályozáscsomagnak korábban is egyértelmű célja volt, hogy megfékezze a Facebook, a Google, az Apple vagy az Amazon befolyását. A tervezet azonban már célzottan ezekre a társaságokra fog irányulni, és szigorúbb lesz az Európai Unió eddigi versenyjogi gyakorlatainál – számolt be róla egy vezető uniós tisztségviselőre hivatkozva a Reuters.

Míg a Digitális Szolgáltatások Törvénye (Digital Services Act, DSA), melynek első változatát még 2019 végén tették közzé, mások mellett a demokratikus ellenőrzés biztosítását célozná a nagy rendszerplatformok fölött, a DMA az úgynevezett kapuőrök (gatekeeper) erejét szorítaná korlátok közé, leváltva a jó két évtizede megalkotott és gyorsan elavulttá vált uniós e-kereskedelmi direktívát is.

A kapuőr szerepben működő technológiai multik ma már közvetlenül befolyásolják, hogy a felhasználók milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá, illetve megfordítva a dolgot, hogy az adott tartalom elérheti-e egyáltalán a közönséget. Az az EB versenypolitikáért is felelős alelnöke, Margrethe Vestager nevével fémjelzett csomag arra kényszerítené rá ezeket a gyakorlatilag kivétel nélkül amerikai szolgáltatókat, hogy változtassanak kivételesen jövedelmező üzleti modelleiken, és biztosítsanak játékteret sokkal kisebb méretű versenytársaiknak.

A hírügynökség riportja alapján a DMA meghatározásában kapuőrnek fognak számítani mindazok a vállalatok, amelyek az EU-ban 6,5 milliárd eurót meghaladó forgalmat generáltak az előző három pénzügyi évükben, vagy a legutóbbi évben elérték a legalább 65 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. és legalább három uniós tagállamban alapvető online platformszolgáltatásokat nyújtanak.

Még ezek sem elég nagy halak

Bár ezek a kritériumok esetenként ázsaia, sőt európai társaságokra is ráhúzhatók, legelsősorban mégis az amerikai riválisok esnek majd a hatálya alá – különsen, hogy a német Andreas Schwab EP-képviselő szerint a bevételi határt 100 milliárd euróra, a cégértéket pedig 100 milliárd dollárra emelhetik. A belső piacért felelős uniós bizottság tagjaként és parlamenti jelentéstevőként a politikus úgy fogalmazott, hogy a DMA-nak világosan meg kell céloznia mindazokat a platformokat, amelyekméretük és az internetes piacra gyakorolt hatásuk miatt egyértelűen kapuőröknek tekinthetők.

Ezzel összefüggésben szükségesnek tartja a mennyiségi határok emelését, és annak lefektetését is, hogy az érintett szolgáltatók nem csak egy, de legalább két alapvető platformszolgáltatást üzemeltetnek. A Reuters a képviselőt idézve arról is beszámolt, hogy a korábban tervezettnél gyorsabban, egy hónapon belül meg kell határozni, milyen piaci szereplőkre kell tekintettel lenni az új szabályozásban.

Schwab jelentése a Bizottság által meghatározott tilali listák bővítését is szorgalmazza, többek között annak érdekében, hogy megakadályozzák a technológiai óriásokat saját szolgáltatásaik előnyben részesítésében és a platformjaikon való ipari szintű adatgyűjtésben, ami nyilvánvalóan behozhatatlan előnyt jelent nekik a saját üzleti felhasználóikkal folytatott versenyben. A Parlament, amelynek még két további bizottsága is vizsgálja a szabálytervezetet, elvileg az év végéig terjeszti elő azt a közös uniós álláspontot, melynek alapján jövőre megkezdődhetnek a tárgyalások az egyes tagországokkal.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.