A két legnagyobb alkalmazásáruház első negyedéves teljesítményéről készült jelentés több hasonlóságra és néhány fontos különbségre is rávilágít a Google és az Apple mobilos ökoszisztémájában.

Kiadta az idei első három hónapra vonatkozó, mobilalkalmazásokra fókuszáló jelentését a Sensor Tower. Az elemzésben összegzett adatok a Google és az Apple saját alkalmazásáruházaiban (Play Store és App Store) regisztrált folyamatokon alapulnak.

Ami a nyers letöltési számokat illeti, mind az Android, mind az iOS rendszerét használók hasonló aktívitást mutattak. A Sensor Tower becslése szerint az első telepítések mennyisége a negyedév során elérte a 36,8 milliárdot, ami bő 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Apple piactere 1,2 százalékkal, 8,5 milliárd letöltést produkált, a Google áruháza pedig 1,1 százalékkal, 28,3 milliárdra nőtt letöltési forgalom szempontjából.

Hiába lényegesen több az androidos letöltés, a mobilpiacon évtizedes trendnek tekinthető, hogy az Apple-eszközök tulajdonosai sokkal inkább hajlandók kinyitni a pénztárcájukat egy app kedvéért.

 

A két alkalmazásáruház bevételének alakulása 2022 első negyedévében (forrás: Sensor Tower)

 

Habár az összesen 32,5 milliárd dollárra rúgó felhasználói költés alig haladja meg az egy évvel korábbi összeget, a két piactér dinamikája teljesen eltérő pályát mutat. Az App Store eddig is meglévő előnye csak tovább növekedett azzal, hogy közel 6 százalékkal több pénz folyt át rajta. Mindekőzben pedig a Google-nél 8,5 százalékkal, kerekek egymilliárd dollárral zsugorodott a bevétel.

Csak a Tik és a Tok

Az egyedi alkalmazások teljesítményét nézve a korábban is toplistás megoldások ezúttal is stabilan uralják az élmezőnyt. Közülük is kimelekedik, a mindössze 2016 óta működő TikTok videómegosztó. A kínai ByteDance tulajdonában lévő alkalmazás folyamatosan kiemelkedő számokat hoz. Idén már több mint 175 milliószor töltötték le az elsősorban fiatalok körében népszerű appot. Három hónap alatt ilyen mennyiséget 2018 eleje óta egyetlen alkalmazásnak sem sikerült produkálnia. (Akkor a WhatsApp ért el ennél is lényegesen többet, globálisan 250 millió letöltést.)

2022 első negyedévében legtöbbször letöltött appok összesen és piacterek szerint (forrás: Sensor Tower) 

Konzumer tech

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.