A munkagépeket gyártó John Deere 2030-ra már bevételeinek 10 százalékát húzná a szoftverszolgáltatásokból, ehhez azonban stabil online kapcsolatra lesz szüksége a félreeső helyeken dolgozó gépein is.

A Starlink szerződést kötött a Deere & Co (ismertebb nevén John Deere) mezőgazdasági gépgyártóval a traktorok, kombájnok és egyéb munkagépek csatlakoztatásáról a társaság műholdas internetszolgáltatásához – számolt be róla hét eleji riportjában a The Wall Street Journal. Ez a vonatkozó közlemény alapján újabb lendületet adna a márka digitáis átalakulásának, hozzájárulva a félreeső helyeken is az ültetés vagy a betakarítás automatizálásához, és már ebben az évben elérhetővé válik az új és a meglévő John Deere gépeken az Egyesült Államokban és Brazíliában.

Utóbbi nem csak az amerikai multi egyik legnagyobb piaca, de új technológiai központját is ott építi fel egy közel 40 millió dolláros beruházás keretében. A John Deere egy ideje önvezető berendezéseken dolgozik, és a techcégek módszereit követve az adatokra építené további fejlődését, szoftverszolgáltatásokkal és előfizetéses modellekkel is növelve bevételeit. Ebben azonban komoly akadályt jelent, hogy az USA-ban a művelés alá vont földterület körülbelül 30 százaléka, míg Brazíliában 70 százaléka nem rendelkezik az ehhez szükséges internetes lefedettséggel – írja a WSJ.

Ilyen ügyfelekből lesz rendes pénzük

Az ottani ügyfelek így nem tudják teljesen átvenni a John Deere digitális mezőgazdasági technológiáit a gépek távoli felügyeletéhez vagy a talajra és a termésre vonatkozó adatok elemzéséhez, amire mostantól a Starlink jelentheti a megoldást. Egyelőre nem világos, hogy a gépeket kiszolgáló műholdas internetkapcsolat mennyibe kerülne majd a gazdáknak, de a cikkből kiderül, hogy a John Deere nyolc hónapig tesztelt különböző opciókat ügyfelei bevonásával. Az előfizetőknek olyan Starlink antennákat kell telepíteniük a vezetőfülkék tetejére, amelyeket az egyenetlen és poros terepre terveztek.

Ahogy a lap is kiemeli, a John Deere-hez hasonló korai megrendelők kulcsfontosságúak a Starlink növekedéséhez. A cég eddig közel 5300 műholdat állított pályára az előirányzott 42 ezerből, és novemberben azt közölte, hogy jelentős bevételnövekedés mellett egyensúlyba hozta az addig negatív cash flow-ját is. A SpaceX űrinternetes üzletének 2022-es bevétele elérte az 1,4 milliárd dollárt, ami jelentős fejlődés a 2021-es 222 millió dollárhoz viszonyítva, bár még messze elmarad a korábban kilátásba helyezett eredményektől. Maga a SpaceX állítólag már 175 milliárd dolláros vagy annál is magasabb értékeléssel keres magának befektetőket, a Starlinket pedig a várakozások szerint önálló cégbe szervezhetik.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.