Kérdés, hogy talál-e olyan befektetőt, aki ilyen árazással is bevásárolna a részvényeiből. A vállalat egyelőre nem megy tőzsdére, de ezzel meghaladná az eddigi legnagyobb tőzsdei bevezetések értékét is.
Hirdetés
 

Elon Musk űripari vállalata, a SpaceX megbeszéléseket kezdeményezett részvényeinek olyan árfolyamon való eladásáról, ami 175 milliárd dollárra vagy annál magasabbra értékelné a társaságot. A Bloomberg bennfentes forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a tender összege 500 és 750 millió dollár között mozoghat, darabonként körülbelül 95 dollárért kínálva a SpaceX papírjait. A vállalat ezzel jó úton halad az újabb rekordok felé, túlhaladva a tavaly nyáron lezárt, 150 milliárdos cégértékre alapozott üzletét is.

A SpaceX még mindig nem jelentett be a tőzsdére lépésre vonatkozó terveket, de máris magasabb értékelést céloz meg, mint az Egyesült Államok történetének bármely elsődleges nyilvános forgalomba hozatali ajánlata, beleértve az Alibaba 2014-es, 168 milliárd dolláros bevezetését is. A SpaceX ázsióját elsősorban a Starlink műholdas internetes üzletág határozza meg, amit a várakozások szerint önálló cégbe szervezhetnek majd, de az erről szóló találgatások a jövő év végétől egészen 2027-ig terjednek.

Csak a bizalom változatlan

Az űripari társaság teljes idei forgalmát nagyjából 9 milliárd dollárra teszik, beleértve a Starlink bevételeit is. A növekedési kilátások megítélése azonban ugyancsak szélsőséges: a Reuters november elején például arról számolt be, hogy az egyik olyan befektető, aki több mint 1 milliárd dollár értékű részesedéssel rendelkezik a SpaceX-ben, 2030-ra körülbelül 500 milliárd dolláros cégértéket jósol Musk vállalkozásának. A SpaceX sem akkor, sem most nem válaszolt a hírügynökség megjegyzéskérésére.

Ide tartozik, hogy Elon Musk ugynacsak novemberben jelentette be: jelentős bevételnövekedés mellett sikerült egyensúlyba hozni a Starlink cash flow-ját. Ez nagyszerű eredmény ahhoz képest, hogy 2022 egészét tekintve a vállalat még masszív veszteséggel működött, de a korábban vázolt elképzelésektől így is jelentősen elmarad. Az aktuálisan 5 ezer darab műholdat üzemeltető Starlink 2015-ben még csaknem 12 milliárd dolláros bevételt és 7 milliárd dolláros működési eredményt ígért 2022-re a befektetőknek, amitől még mindig messze jár, mint ahogy aktív előfizetőkből is húszszor kevesebbet mutathatott fel korábbi terveihez viszonyítva.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.