Az osztrák anyavállalatok önállósága továbbra is megmarad, az S&T most a Kapsch BusinessCom cseh, szlovák és magyar leánycégeit vette meg. Tavaly óta az övé a lengyelországi Kapsch-érdekeltség is.
Hirdetés
 

Zajlik a konszolidáció a hazai informatikai piac tanácsadói, rendszerintegrátori szegmensében. A néhány hete született megállapodásnak megfelelően a Kapsch BusinessCom Kft. az S&T Consulting Hungary Kft. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata lett. Az ebből az alkalomból kiadott közlemény szerint az irányítási jogokat a vevő hazai leánycége már június vége óta gyakorolja, a teljes integráció az év végére valósul meg.

Külön úton járnak a hazai Kapsch leányok

A Kapsch csoport eddig két leányvállalatával volt jelen a magyar piacon. A Kapsch BusinessCom a hazai nagyvállalati ügyfélszegmensben infokommunikációs megoldások szállítójaként és rendszerintegrátorként dolgozik. Másik érdekeltsége a Kapsch CarrierCom pedig egyebek mellett az MVM Ovittal közös konzorcium keretében szállítja a GSM-R technológiát a MÁV-nak. (Az azóta igencsak hányatott sorsúvá vált projektről legutóbb itt számoltunk be.)

Két és fél éve még nagyszabású bővítési tervekről is beszélt a Bitportnak Kari Kapsch, az osztrák csoport operatív vezetője. Felmerült, hogy megfelelő projektek esetén az anyaház harmadik ága, a telematikai rendszereket, elektronikusútdíj-megoldásokat szállító Kapsch TraffiCom is megjelenik a magyar piacon, amiből egyelőre nem lett semmi.  

A Kapsch BusinessCom pedig tulajdonost váltott. A cég a mostani felvásárlást követően is megmarad ugyanakkor önálló jogi személynek, üzleti tevékenysége viszont igazodni fog az S&T Magyarországéhoz, és a jövőben az S&T márka alatt nyújtja szolgáltatásait az ügyfeleinek.

Jól integrálható a cégek portfoliója

Az ügylet további részleteivel kapcsolatban megkerestük az érintett cégek első számú vezetőit. Szabó Pétert, az S&T ügyvezetőjét  tengerentúli üzleti útján értük el. Elmondta, nem egy ellenséges felvásárlásról van szó, jelentősek a szinergiából adódó lehetőségek, ezeket a következő hetekben tárják fel részletesen. Számos területen, például az IT-biztonság, a hálózatok, vagy az IT-üzemeltetés és -támogatás terén a hazai piacon az egyik legnagyobb szakértői bázissal rendelkezett eddig is az S&T. A Kapsch viszont több technológiai területen, beleértve az Avaya és a Juniper megoldásokat, hoz új piacot a vevőnek.

Elértük Fülöp Istvánt is,  aki jelenleg mindkét hazai Kapsch érdekeltség irányítója. Megtudtuk tőle, hogy a kettős ügyvezetői szerepe a Kapsch BusinessCom felvásárlása után is megmarad. Úgy látja, a két cég termék- és szolgáltatáspalettája jól integrálható majd, a Kapsch-ügyfelek az S&T szélesebb portfoliójának köszönhetően a manapság igen keresett IoT, Ipar 4.0 és mobilbiztonsággal összefüggő megoldásokhoz is hozzájuthatnak. Ezek a profilok megvannak az osztrák Kapsch portfoliójában is, de itthon eddig kevés volt hozzá a helyi szakember.

Az azonos technológiai területek többségén pedig a Kapsch szakemberei enyhíthetik az S&T szakértői hiányát, amiről korábban Szabó Péter is beszélt a Bitportnak. Most elmondta, hogy számos eddig nyitott pozíciójukat tudják majd betölteni a Kapsch-tól érkezőkkel, legyenek azok mérnökök, kereskedők, vagy projektmenedzserek. Ennek következtében várhatóan nem kell nagyobb leépítéssel számolni. Az S&T jelenleg közel 200, a Kapsch BusinessCom pedig mintegy 40 főt foglalkoztat Magyarországon.  A hazai integráció egy évi 10,3 milliárd forint és egy 3 milliárd forint árbevételű céget egyesít.

Piaci hírek

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.