A második negyedévben 9 százalékot meghaladó volt a bevételnövekedés. Ezt az az alul-, míg az EBITDA-t és profitot felülbecsülték.

Tegnap este tette közzé a Magyar Telekom a második negyedévre és első félévre vonatkozó pénzügyi eredményeit. A vállalatcsoport a jó első negyedév után a bevételeit nézve ismét impresszív negyedévet zárt.

A negyedéves összbevétel a tavalyi azonos időszak 153,5 milliárdjáról 9,2 százalékkal nőtt, így a csoport teljes bevétele 167,7 milliárd lett. Ez 2,4 százalékkal haladja meg az elemzői várakozásokat (163,7 milliárd forint). Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 50,2 milliárd forint lett, ez 4,9 százalékos növekedést jelent, a működési eredmény 4,4 százalékkal 21,2 milliárdra, míg a profit 33,2 százalékkal lett magasabb, mint tavaly, így 13,7 milliárd forint lett.

Mint a cég közleménye kiemeli, elsősorban az rendszerintegrációs és IT-tevékenység, valamint a készülékértékesítés és a mobil adatforgalom növekedésének köszönhető a bevételek impresszív bővülése.

Megjegyzendő, hogy az elemzők magasabb EBITDA-t, működési eredményt és profitot vártak. A legkisebb eltérés a várakozásoktól az EBITDA-ban volt, mindössze 0,4 százalék, de a működési eredményben közel 6 százalékkal, míg profitban 2,5 százalékkal vártak többet a ténylegesen megvalósultnál.

A készülékértékesítés sokat hozott – és sokat vitt

A mobil bevételek több mint felét a mobil üzletág hozta. A 83,7 milliárd forintos összbevétel 5,1 százalékkal haladja meg a tavalyit. A teljesítmény a közlemény szerint mindenekelőtt a mobil adat- és a készülékértékesítési bevételek növekedésének köszönhető.

Ugyanakkor növekedett 5,4 százalékkal a vezetékes bevétel is. Ez összességében 50,8 milliárd forintot hozott (a teljes első félévet tekintve még nagyobb, 6,5 százalék a szegmens növekedése). Ezt a szegmenst részben a készülékértékesítés, részben a TV- és a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek emelkedése húzta. A készülékértékesítésnek egyébként egyre jelentősebb a súlya a bevételben, nem kis részben azért, mert már nem csak mobilkészülékeket, hanem tévét, tabletet, notebookot, modemet, sőt okosórákat, játékkonzolokat, fényképezőgépeket és több elektronikai kiegészítőt is árul a vállalat. A negyedévben összességében közel 24 milliárd forint bevétele származott ebből a Telekomnak, de zömét továbbra is a mobilok hozzák (15,6 milliárd forint).

Állami megrendeléseknek köszönheti jó teljesítményét a rendszerintegráció és az IT (RI/IT). Az ezekből jövő bevételek 36,2 százalékkal nőttek, így összességében 33,2 milliárd forinttal járultak hozzá a vállalatcsoport teljes bevételéhez. A vállalat közleménye azt emeli ki, hogy a vállalat jelentős mennyiségű személyi számítógépet szállított az oktatási szférának, valamint hogy jelentősen nőtt a közintézmények leszállított egyéb hardver- és szoftverértékesítésből származó bevétel is. Macedóniában némileg más hajtja ezt a szegmens: ott a testre szabott megoldási projektek növekvő száma húzta fel a szegmens teljesítményét. A vállalat közleménye idézi ezzel kapcsolatban Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki szerint bár a több hardver- és szoftverszerződés az ilyen ügyletekre jellemző alacsonyabb nyereséghányad miatt csak korlátozottan javított a Telekom nyereségességén, fontos hozadéka, hogy megerősítette a vállalat kapcsolatait az ügyfelek széles körével.

A bevételnövekedéshez magasabb költségek is társultak. A közvetlen költségek éves összevetésben 19 százalékkal nőttek a negyedév során (74,6 milliárd forint). Ezt főleg az RI/IT szolgáltatások és a készülékértékesítési költségei dobták meg. Az RI/IT szolgáltatással kapcsolatos költségek éves összevetésben egyébként közel 41 százalékkal nőttek (25,3 milliárd forint). Ezt részben a kapcsolódó projektek erőteljes növekedése, részben az infrastruktúra-szállítás költségei dobták meg.

 
Magyar Telekom csoportszintű bevételek 2017 Q2 – 2018 Q2
Infogram


Az összekapcsolási díjak éves összevetésben 13,8 százalékkal (5,3 milliárd forint) nőttek. Ez a magasabb magyarországi mobilforgalmat tükrözi, ezért kellett a Telkomnak többet fizetnie a belföldi mobilszolgáltatóknak.

Értelemszerűen a növekvő mobilforgalom miatt magasabb lett a távközlési adó is 4 százalékkal (6,6 milliárd forint). Emellett – főleg Magyarországon – a megnövekedett roaminggal kapcsolatos kifizetések is növelték a költségeket.

Erősebb évet vár a menedzsment

Az erős első félévi teljesítmény miatt a menedzsment megemelte az egész évre vonatkozó bevételcélját 600 milliárd forintról 630 milliárdra. Ugyanakkor egyéb szempontból óvatosan terveznek: a többi célkitűzést nem módosították. Az indoklás szerint a bevételnövekedés nagyrészt a jellemzően alacsony nyereséghányadú bevételi források adják (készülékértékesítés, RI/IT szolgáltatások). Ezek célja az ügyfélbázis stabilizálása, valamint a jövőbeni, nem pedig az azonnali megtérülés – írja a Telekom közleménye.

A Portfolio megnézte, hogy mennyire volt merész a július 1-étől már Rékasi Tibor által irányított vezetés a bevételcél emelésénél. A gazdasági portál szerint a Telekom még akkor is túlteljesítené a vállalásait, ha a második félévben stagnálnának bevételei és a profitja.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.