Az Apple tegnap tartotta második őszi termékbemutatóját. Itt debütált az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro, amelyekbe már a cég saját tervezésű SoC-ja került.

Az ígéreteknek megfelelően folytatódik az Apple portfóliójának Intel-telenítése. Cupertino első házon belül fejlesztett, M1 névre keresztelt csipjei tavaly novemberben érkeztek meg az akkor bemutatkozó friss Mac Mini, MacBook Air és a legkisebb, 13 hüvelykes képernyővel rendelkező Macbook Pro esetében. Utóbbi termékcsalád nagyobb tagjainál azonban egészen mostanáig kellett várni a vérfrissítésre. Az elhangzott számok alapján mindez megérte, más kérdés, hogy a pénztárcáknak nem fog tetszeni a beszerzéskor igényelt összeg.

Professzionális kiszerelés

A minőséggel és teljesítménnyel előszeretett kérkedő Apple természetesen csúcskategóriás, kifejezetten profi felhasználásra szánt hordozható számítógépeinél sem fukarkodhat a bepakolt alkatrészek nívójával. A 14 és 16 hüvelykes kivitelben érkező új MacBook Prókba két speciális, továbbfejlesztett M1-es SoC (system on a chip) kerülhet. Az M1 Pro és M1 Max ebben a sorrendben körözi le a cég 2020-ban bemutatkozott első saját tervezésű csipjét.

Terjeszkedik a család (forrás: Apple)

 

Mind a Pro, mind a Max esetében az 5 nanométeres technológiával készülő 10 magos CPU gondoskodik a számításokról. A magok közül 8 a lehető legnagyobb teljesítményre van "kondícionálva", míg a maradék 2 az energiatakarékos működésért felel. (A 14 colos MacBook Pro alapváltozata viszont csak gyengébb, 8 magos Pro csipeket kap.) Lényeges különbség a két változat memóriakezelésében és a grafikai képességek területén érhető tetten. Az M1 Pro másodpercenként "szerény" 200 GB-os memória-sávszélességgel bír, grafikai feldolgozó egysége pedig maximum 16 magig tornázható fel. Ehhez képest a Max akár 32 magos GPU-val is kérhető, a memóriakezelés pedig kétszeres sebességgel zajlik rajta.

A vállalat közlése szerint a továbbfejlesztett csipek teljesítménye akár 70 százalékot is képes ráverni a konkurencia (Intel, AMD) hasonló kategóriás CPU-jaira. És ahogy legutóbb kiderült, Cupertinóban néha még szerényebbek is a mondások a valóságnál.

Lényeges apróságok

A szuper képességeket villantó új SoC persze nem az egyetlen említhető újdonság a MacBook Prók legfrissebb generációjánál. A képernyő kialakításánál rögtön feltűnik a telefonoknál már rég megszokott középen felül elhelyezkedő szenzorsziget. A betüremkedés ugyan kicsit megtöri a kijelző formáját, de a hasznos terület ezzel nőtt. A 16 hüvelykes változat tényleges képátmérője például valójában 16,2 hüvelyk. Apropó kijelző: a Liquid Retina XDR elnevezésű képernyő sok más mellett jobb képet biztosít gyenge fényviszonyok között. A 120 Hz-s frissítésre képes panelek a 14"-es változat esetében 3024x1964, a nagyobb konstrukcióban pedig 3456x2234 képpontot jelenítenek meg.

Alapkiszerelésben a modellek 16 gigabájtnyi memóriával érkeznek, de akinek a pénz nem számít, akár 64 GB-ig is felhúzhatja a saját gépét. A háttértárnál a választható méretek szempontjából nincs változás (a paletta 512 GB-tól 8 TB-ig terjed), ám az alkatrész teljesítményén sokat javítottak. Az új modell másodpercenként 7,4 gigabájtnyi adatot is képes beolvasni, ami nagyjából a duplája a korábbi értéknek.

Érdemes megemlíteni a nem sokak által használt és még kevesebbek által kedvelt Touch Bar felszámolását, amivel párhuzamosan visszakerültek a funkcióbillentyűk a klaviatúra felső sorába. Az új gépekbe került MagSafe, egy SD-kártyák befogadására alkalmas slot és egy HDMI-port is, jelentősen javult a beépített kamera teljesítménye, továbbá nem maradtak  fejlesztés nélkül a hangrendszer képességei sem.

Mindennek ára van

Bármennyire is lenyűgözőek a bemutatkozó MacBookok, az árcédula láttán valószínűleg még a legelfogultabb Apple-rajongók szemöldöke is felszalad egy kicsit. A kisebb változat a legolcsóbb kiszerelésben közel 880 ezer forintba kerül, míg a nagyobb gép induló ára már bőven átlépi a lélektaninak is tekinthető egymilliós szintet. A legszerényebb 16 colos MacBook Próért egészen pontosan 1 millió 79 ezer és 900 forintot kér a gyártó, de ha a csúcsok csúcsát szeretnénk megkapni, azért már majdnem 1,5 milliót kell letennünk az asztalra.

Konzumer tech

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.