Tízből négy hazai kkv egyáltalán nem látja a robotizálás előnyeit, majdnem fele részben azonban már azt gondolják, hogy a kollaboratív robotok képesek lehetnek elvégezni olyan feladatokat, amelyekre korábban alkalmatlanok voltak.

A hazai kis- és középvállalkozások negyede tervez valamilyen szintű robotizálást a következő 3 évben – derült ki az Universal Robots és az SC&C kutatóvállalat KKV robotizálási barométer címú felméréséből, amelyet március 9. és április 6. között összesen 180 magyarországi kis- és középvállalkozás bevonásával végeztek el. A számos gyártóipari területet lefedő kutatás alapján nálunk a költségcsökkentés (72 százalék), a versenyképesség emelésére (71,4 százalék) és a termelékenység növelése (68,7 százalék) majdnem ugyanolyan arányban számít a legfontosabb szempontok közé a beruházások mérlegelésekor.

A kkv-k a termelés növelése mellett a munkavállalók fluktuációjával járó nehézségek kiküszöbölésére törekednek: fontos számukra az emberi hibák kiküszöbölése (61,3 százalék), az alkalmazottak megtartása (63,9 százalék), illetve a termékek minőségének és a termelés rugalmasságának (rendre 56,6 és 54,6 százalék) javítása is. Mindezt elsősorban az összeszerelés (27,6 százalék), a csomagolás és raklapra helyezés (20,3 százalék), a gépkiszolgálás (14,7 százalék), a festés (13,4 százalék) és az olyan pick and place (12,7 százalék) alkalmazásokkal valósítanák meg, amikor a robotnak fel kell vennie egy alkatrészt, és másik helyre vagy irányba kell átpakolnia.

A megkérdezett vállalatok mindössze 1,5 százaléka számol már egy éven belül az ilyen befektetések megtérülésével, míg 22,5 százalékuk 1-2 éven alatt, 33,9 százalékuk 2–3 év múlva, 13,9 százalékuk 3-4 év után, végül 9,9 százalékuk 5 évnél is hosszabb időre várja, hogy a fejlesztések kifizetődjenek. Ez persze nem feltétlenül egyezik meg az elvárásaikkal, miután a válaszadók közel 31 százaléka szerint 1-2 év, 23,9 százaléka szerint pedig legfeljebb 2-3 év lenne a megtérülés optimális ideje.

Objektív és szubjektív akadályok

A felmérés a vállalati méret szerint is feldolgozta a válaszokat, így azt is megállapítja, hogy a kisvállalkozások esetében 25,2 százalékra, a középvállalkozásoknál pedig 47,5 százalékra tehetjük majd a robotizáció arányát a következő 3 évben. A jövőbeli beruházások tervezésében kiemelkedően fontos szerepet játszik a robotokkal kapcsolatos tapasztalat, amit jól mutat, hogy az érintett vállalkozások csaknem egynegyede már most is rendelkezik robotokkal. A legmagasabb robotizálási szintet egyébként a műanyag- és vegyipari gyártók, valamint a fémmegmunkálás és a gépgyártás területén sikerült azonosítani.

Azok a cégek, amelyek nem terveznek semmilyen robotizációt, leginkább azzal indokolják a döntésüket, hogy termelési profiljuk nem igényli robotok telepítését (64,5 százalék). További lényeges szempont lehet, ha a termelés mérete (47,5 százalék) vagy léptéke (34,3 százalék) nem igényel robotizálást, ha a megfelelő alkalmazásokat még nem lehet robotizálni (44,5 százalék), illetve ha a vállalat egyszerűen nem látja a robotizálás előnyeit (37,2 százalék). Ezek mellett a robotgyártók és márkáik ismerete is befolyásolja a jelenlegi keresletet: a márkák ismertsége elsősorban a középvállalkozások körében tapasztalható, míg a kisvállalkozások csaknem 75 százaléka egyáltalán nem ismeri azokat.

Az Universal Robots szerint ugyanakkor az együttműködő automatizálással megoldható feladatok köre egyre szélesedik, és a gyártók sokszor már nagyon egyszerűen kihasználhatják a kollaboratív robotok (kobotok) előnyeit. Az ilyen együttműködő robotokról a mostani felmérésben is már a válaszadók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy képesek lehetnek elvégezni olyan feladatokat, amelyekre a robotok korábban még alkalmatlanok voltak. A cégek 42 százaléka azt is megjegyezte, hogy a kobotok biztonságosan működnek együtt az emberekkel, 24,1 százalékuk szerint pedig jelentősen olcsóbbak is lehetnek náluk.
 


 

Forrás: Universal Robots / KKV robotizálási barométer, Magyarország

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.