Az önkéntes visszajelzésekre épülő tanulmány szerint pocsék hatékonysággal dolgozik a személyre szabott videóajánlásokért felelős szoftver. Sőt előfordul, hogy a YouTube szabályait megsértő anyagokat is lelkesen terjeszt.

A Regrets Reporter egy speciális böngészőkiegészítő, amely a Mozilla saját megoldása, a Firefox mellett Chrome-on is elérhető. A teljesen önkéntes alapon működő visszacsatoló rendszerben azt jelezhetik a felhasználók, ha olyan tartalmat láttak a videómegosztó platformon, amit utólag bánnak, hogy megnéztek. Bár ennek oka az időpocsékolástól a felkavaró jelenetek megtekintéséig sok minden lehet, de ami biztosnak tűnik, hogy a jelentett videók tetemes része olyan anyag volt, amelyet a YouTube saját algoritmusa kínált fel.

A kiegészítőt eddig több tízezren töltötték le, ugyanakkor jelentést ennél lényegesen kevesebben tettek. A Mozilla frissen publikált elemzése a 2020 júliusa és 2021 májusa között beérkezett 3 362 visszajelzésen alapul, amelyet 91 ország bő másfél ezer felhasználója dobott össze.

Önnek ezt (nem) ajánlom

Úgy tűnik, a YouTube rendszerében autonóm ténykedő ajánló algoritmuson van mit javítani, mivel a megbánásra jelölt anyagok 71 százalékát a szoftver kínálta fel. Ez önmagában is egy komoly kritikaként értékelhető, de talán ennél is érdekesebb, hogy az algoritmus az esetek nagyjából 9 százalékában olyan képsorokat propagált az internetezőknek, amelyeket később eltávolítottak a platformról.

Utóbbi mögött természetesen állhatnak a szolgáltatótól teljesen független okok (például a készítő valamiért maga törölte azt), ám a jelentés szerint bőven akadt ezek között olyan videó, amelyet a YouTube saját hatáskörben likvidált a felhasználási feltételek megsértése miatt. Ilyesmi történhet például szerzői jogok megsértése miatt, de ilyen sorsa jutnak a gyűlöletkeltő, vagy éppen nem megfelelő közönségnek besorolt tartalmak.

A havonta több mint 2 milliárd ember által használt videós platformon tehát tulajdonképpen a cég saját fejlesztésű ajánló algoritmusa is kiveszi a részét a nem megfelelő tartalom terjesztésében. Márpedig ez a rész nem kicsi, ha abból indulunk ki, hogy a videómegosztó tulajdonosa, a Google korábban arról beszélt, a YouTube-on generált megtekintési forgalom 70 százalékát a mesterséges intelligencia felkínálta tartalmak adják.

A Mozilla kutatása egyébként arra is rávilágított, hogy a nem angol anyanyelvű területeken lényegesen nagyobb arányban jelentenek zavaró, problémás ajánlásokat. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a vállalat termékfejlesztéseinél természetszerűen prioritást élvez az angol változat, így az ajánló is leginkább angolul tud a kívánalmakhoz közelítő teljesítményt nyújtani.

Nem is úgy van

A YouTube a témára reagálva annyit közölt, hogy a saját felmérései alapján a felhasználók nagyon is elégedettek az ajánlásokkal. Másrészt a cég a Mozilla kutatásának néhány gyenge pontjára is rámutatott. Például a "sajnálatos" (regretable) minősítés meghatározása sem egyértelmű, hogy pontosan kinek mit is jelent, másrészt pedig az adatok begyűjtése sem elégíti ki egy tudományos értékű anyag kívánalmait. Utóbbit egyébként maga a Mozilla is készséggel elismerte, ugyanakkor az alapítvány ennek ellenére a témában potenciálisan érintett minden szereplő számára megfogalmazott ajánlásokat.

A felhasználóknál a megtekintési- és keresési előzmények átböngészését javasolják, mivel a nem kívánt tartalmak, kifejezések kigyomlálásával valószínűleg javul az algoritmus teljesítménye is.

A YouTube és más internetes szolgáltatóknál azt szorgalmazza a Mozilla, hogy ajánlási rendszereiket független auditokon keresztül vizsgáltassák át. Szintén a megfelelő irányba tett lépés lenne, ha ezek a cégek átláthatóbbá tennék működésüket (különös tekintettel a kényes tartalmak elbírálására), illetve hogy minél több eszközt adnának a felhasználók számára ahhoz, hogy saját maguk dönthessenk arról, milyen adataikat és miként használhatják fel ezek a platformok.

Végezetül a Mozilla a politikusokat, szabályozó hatóságokat is akcióra ösztönzi. Az alapítvány a törvény erejével szorítaná rá az internetes vállalatokat például arra, hogy betekintést adjanak ajánlási rendszereik működésébe független kutatók számára. Így azok megbizonyosodhatnának arról, hogy az algoritmusok nem veszélyeztetik az internet "mentális egészségét" nem kívánt tartalmak féktelen terjesztésével.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.