Az amerikai exportkorlátozások fejre állították az ellátási láncot, a kínai gyártó felső kategóriás mobil eszközei is a Honor sorsára juthatnak.

A Reuters exkluzív riportja alapján a Huawei már hónapokkal ezelőtt tárgyalásokat kezdett a Mate és a P prémium okostelefon-márkák eladásáról. A hírügynökség forrásai szerint a világ vezető telekommunikációs eszközgyártója egy sanghaji befektetői konzorciummal próbál megállapodni, amelynek tagjai a kínai kormány támogatásával működnek; a meg nem nevezett informátorok arról számoltak be, hogy az üzlet ebben a formában nem feltétlenül valósul meg, mivel a vállalat még nem tett le róla, hogy felső kategóriás készülékeit továbbra is odahaza, a saját tervezésű Kirin processzorokkal állítsa elő.

A prémium márkák áruba bocsátása mindenképpen azt jelezné, hogy a Huawei döntéshozói nem igazán bíznak az új amerikai adminisztrációban, ami a kínai-amerikai kereskedelmi háború enyhülését vagy a vállalat ellen 2019 májusa óta érvényben lévő szankciókat illeti. Ezzel a társaság gyártóként ki is szállna a mobil eszközök felső kategóriájából, sőt tavaly novemberben már a Honor márka eladását is bejelentette, ami árait tekintve a cég termékportfóliójának alsó szegmensét képviselte.

Az akkori tájékoztatás szerint a Honor üzletét egy sencseni kormányzati tulajdonban álló vállalat 30 viszonteladóval közös konzorciuma vásárolta meg, a becslések szerint minden bizonnyal 100 milliárd jüanos (15,2 milliárd dolláros) értékeléssel. Maga a Huawei a tranzakció lezárásával nem rendelkezik majd részvényekkel az új cégben, és az üzlet további működtetésében sem vesz részt. A Reuters szerint a Mate és a P brandek értékesítése is ehhez hasonló módon lesz majd elképzelhető.

Kivéreztették őket az amerikai szankciók

A mostani tervek mögött ugyanaz állhat, mint a Honor eladása mögött, vagyis az ellátási láncban tapasztalható makacs problémák, különösen a telefonokba szánt csipeket és más, kulcsfontosságú hardveres komponenseket illetően. A hírügynökség értesüléseit egyébként a sanghaji kormányzat illetékesei nem kommentálták, a Huawei szóvivője pedig alaptalannak nevezte az erről szóló pletykákat – az állítólagosan kezdeti szakaszban lévő tárgyalások persze azt feltételezik, hogy másféle módon nem is igazán kommentálhatta volna a sajtóértesüléseket.

A vállalat cikkünk megjelenését követően hozzánk is eljuttatta hivatalos állásfoglalásást, ami lényegében megegyezik a Reuters által is idézett visszajelzéssel. "Tudomásunkra jutottak azok a híresztelések, amelyek a zászlóshajó okostelefon márkáink lehetséges értékesítéséről szólnak. Ezek a pletykák alaptalanok, a Huawei-nek nincs ilyen terve. Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk okostelefonos üzletágunk iránt, és továbbra is arra törekszünk, hogy szerte a világon piacvezető termékeket és szolgáltatásokat nyújtsunk vásárlóinknak."

A Huawei konzumer ágazatának vezetője már tavaly arról beszélt, hogy az amerikai exportkorlátozások nemsokára ellehetetlenítik a Kirin csipek gyártását. Ahogy augusztusban írtuk, már akkor úgy nézett ki, hogy az ősszel érkező Mate 40 rögtön az első és utolsó Huawei-mobil lesz, amelyben a legújabb Kirin processzor dolgozik, és az akkori várakozások szerint már az őszre elképzelhető volt, hogy leáll a Huawei saját fejlesztésű csipjeinek gyártása.

A Reuters által idézett elemzők is megerősítették, hogy a kínai gyártó készletei belátható időn belül kiapadnak, miután a társaság HiSilicon részlege nagyban függ az amerikai partnerek technológiájától (Cadence Design Systems, Synopsys stb.). A csipek tervezésén túl ráadásul a gyártást is ellehetetlenítik az amerikai korlátozások, miután a Huawei hiába szervezi ki a termelést a TSMC-hez, ha a tajvani beszállító ugyanúgy amerikai eredetű eszközöket alkalmaz az üzemeiben.

Kínában, a Huawei legfontosabb piacán a Mate és a P okostelefonok a felső kategória vezető márkái, amelyek sikeresen versenyeznek az Apple (iPhone), a Xiaomi (Mi vagy Mix) és az Oppo (Find) hasonló sorozataival. A Counterpoint adatai alapján ez a két brand összességében a Huawei összes 2020-as eladásának 40 százalékáért volt felelős ezen a területen; az iparági elemző már korábban is felhívta a figyelmet a Mate és a P készülékek szállításainak akadozására, és az idei első negyedévre is az értékesítések folyamatos csökkenését jósolja.

Piaci hírek

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.