Az Európai Unió is begyújtotta a rakétákat, hogy diverzifikálja a "fehér arany" és más ásványi anyagok beszerzését, de a Kínától való függőség felszámolását már sokkal korábban el kellett volna kezdenie.

A lítium kulcsfontosságú az elektromos járművekben használt, újratölthető akkumulátorok és a villamosenergia-hálózati tárolók gyártásában így az Európai Unió is a kritikus nyersanyagok közé sorolja a tisztább energiatermelésre való átállás szempontjából. Az EU saját becslései szerint az iránta való kereslet 2050-re már az 57-szerese lesz a jelenleginek, ami azt jelenti, hogy a lítium nem csak a jelentőségében válik hasonlatossá az olajhoz és a földgázhoz, hanem abban is, hogy Európát veszélyesen sebezhetővé teheti a külső szállítóknak – ebben az esetben főként Kínának – való kitettsége. Ezúttal azonban nem bíznák a véletlenre, hogy az orosz szénhidrogén-szállítások mintájára Kína is nyomást gyakorolhasson a blokkra az ellátási láncokban betöltött domináns szerepét felhasználva, és igyekeznek időben megtenni a szükséges lépéseket – olvasható a Politico múlt hét végi összeállításában.

Az EU kereskedelmi tárgyalói még decemberben kötöttek megállapodást Chilével, ahol az elemzők szerint a világ legnagyobb, kiváló minőségű lítiumtartalékai találhatók. Januárban a német kancellár is megújult német-chilei partnerséget jelentett be "a bányászatban, a nyersanyagokban és a körkörös gazdaságban", Brüsszelben pedig még ebben a hónapban kidolgozzák a lítium, a ritkaföldfémek és más kulcsfontosságú ásványi anyagok ellátásának biztosítását célzó törvényt, benne a saját kitermelő és finomító kapacitások növeléséről szóló tervekkel. Ahogy a cikkben megszólaló szakértő felhívja rá a figyelmet, Kína dominanciája régóta formálódik ezen a területen, miután Peking már a 80-as években felismerte a ritkaföldfémek stratégiai jelentőségét. Bár a piacnak más jelentős szereplői is vannak, a kínai befolyás mindenhol – így Chilében is – szembejön, más szóval ott is "az ajtóban van a lábuk".

Egyelőre Kína az egyetlen választás

Kína összességében a világ ritkaföldfém-termelésének 60 százalékát ellenőrzi, de ugyanilyen fontos, hogy a ritkaföldfémek globális feldolgozó kapacitásában 80-90 százalékos monopóliuma van. erős pozíciója nem csupán a földrajz áldása. Kína az akkumulátorok és a napelemek gyártása terén is dominál, és világelső a kulcsfontosságú nyersanyagok finomításában, sőt az alkalmazott technológiákban is. Az ebből fakadó kockázatokról szólva a Politico felidézi, hogy Peking 2010-ben rövid időre már leállította a ritkaföldfémek exportját Japánba a Szenkaku-szigetek fennhatóságával kapcsolatos feszültségek közepette, vagyis nem példa nélküli, hogy a nyersanyag-ellátási láncot használják geopolitikai fegyverként. A lapnak nyilatkozó másik politikai tanácsadó ennek ellenére úgy látja, hogy az EU Kínától való függősége ezen a téren folyamatosan nagyobb, mint amekkora "az Öböl-térségtől való olaj- és gázfüggősége valaha volt".

Bár mindezek alapján rengeteg időt elvesztegettek, Európa és az Egyesült Államok most megpróbál felzárkózni. A brüsszeli törvénytervezet a fentiek mellett hivatalos támogatást biztosít az erőforrásokban gazdag harmadik országokkal kialakított "stratégiai partnerségekhez", és létrehozna egy proaktív figyelmeztető rendszert is a nyersanyag-ellátási láncokat érintő hiányok kezelésére. Ez azért különösen érdekes, mert Európának is vannak ugyan tartalékai, de kritikus szükségleteinek még a 2030-ig szóló tervek szerint is csak 30 százalékát lenne képes a saját határain belül biztosítani. Mivel a bányászati ​​műveletek átfutási ideje 10-15 év, a nemzetközi partnerségek is felértékelődnek a Kínától való függetlenedésben. Az EU már tárgyal Washingtonnal egy "nyersanyagklub" megalakításáról, és rendszeresen egyeztet mások mellett Japánnal vagy Kanadával is – a brainstormingról szóló összefoglalónk itt olvasható.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.