Bár az adathalászok egyre inkább utaznak a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokra is, azok nagy többsége továbbra sincs tisztában vele, hogy mekkora kárt okozhat nekik egy-egy incidens – derül ki egy hazai felmérésből.

A hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások kétharmad része gondolja úgy, hogy méreténél fogva nem lehet informatikai támadás célpontja. Tízből heten meg vannak róla győződve, hogy nem kezelnek olyan adatokat, amelyek védelemre szorulnának, és még ennél is többen, tízből nyolcanúgy pedig látják, hogy egy adatvesztéssel járó incidens sem okozna megoldhatatlan kihívást a működésükben, mert nincsenek pótolhatatlan adataik – derül ki a BellResearch reprezentatív kutatásából. A Magyar Telekom megbízásából készített felmérésből ezek szerint kiderül, hogy a szóban forgó üzleti szereplők nemcsak a kockázat mértékét, de az adatvesztéssel járó támadások súlyát is alábecsülik, és nem számolnak az üzleti partnereikre vagy ügyfeleikre vonatkozó információk kezelésével járó felelősséggel sem.

A mikrovállalkozások 20 százaléka, míg a kkv-k 30 százaléka érzi csak úgy, hogy rendszerei legalább közepes mértékben ki vannak téve informatikai támadásoknak és más veszélyeknek. Az előbbiek 60, az utóbbiaknak 40 százaléka ráadásul házon belül igyekszik kezelni az olyan informatikai és adatbiztonsági kérdéseket is, mint amilyenek az adatvesztéssel járó incidensek. Hasonló eseményekről a mikro- és kisvállalkozások 10 százaléaa számolt be, és az arány a közepes és nagyvállalatok esetében is csak 20 százalékos, ami messze elmarad a nemzetközi tapasztalatoktól. A meglévő védelmet a többség megfelelőnek tartja, és a kockázatokat még azok a cégek is hajlamosak alábecsülni, amelyek egyébként számolnak velük.

A Telekom vonatkozó közleménye szerint a megkérdezett cégek 90 százaléka egyenlőségjelet tesz az informatikai eszközök és az adatok védelme közé, de csak kisebb részük rendelkezik kifejezetten a vállalati és ügyféladatok védelmére fókuszáló megoldással. A mikrovállalkozások fele a PC-k és laptopok védelmét is a készülékek beszerzésekor vásárolt szoftverrel oldja meg. A kkv-k bő kétharmada már hajlandó külön is beruházni biztonsági megoldásokba, de csak kevesen foglalkoznak azok rendszeres karbantartásával és fejlesztésével: mikrovállalkozások kevesebb mint 10 százaléka, de a kkv-knak is csak negyede vizsgálja felül folyamatosan a meglévő rendszereit.

Biztonság

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.