Több nagy kozmetikai és gyógyszergyártó cég is élénken érdeklődik a 3D-s bionyomtatás iránt. A technológiai felgyorsíthatja a tesztelést, ráadásul az állatoknak sem kell szenvedniük.
Hirdetés
 

A háromdimenziós nyomtatók piaca éppen hatalmas robbanásban van. Az eszközök egyre olcsóbbak és egyre szerteágazóbbak lesznek. Készült már szerszám az űrben, de nyúl is ruhaszövetből. És van egy professzionális terület, amelynek lehetséges hatásai egyszerre lenyűgözőek és ijesztőek. Az élő szövetek gyártása, más néven bionyomtatás ugyanis már szintén nem tudományos-fantasztikus téma. Kozmetikai cikkek gyártói és gyógyszercégek egyaránt agresszíven keresik a legjobb fejlesztési irányt.

Bebőröznék a világot

A hét elején jelentette be a világ legnagyobb fogyasztási cikk gyártója, hogy versenyt indít a legígéretesebb bionyomtatási megoldás megtalálására. A Procter & Gamble ezt a szingapúri kormányzattal kötött ötéves fejlesztési megállapodás részeként teszi, amelynek keretében összesen 45 millió amerikai dollárnak megfelelő pénzt fordít az ország kutatási központjainak támogatására. A társaságot elsősorban a mesterséges módon előállított, emberi bőr tulajdonságaival bíró szövetek "gyártása" érdekli, amely jelentősen egyszerűsítheti például a kozmetikai termékeinek a tesztelését.

De korántsem a Procter & Gamble az egyetlen cég, amely élénken kutatja a 3D nyomtatásban rejlő üzleti lehetőségeket. A francia L'Oréal épp a hetekben hozott tető alá egy partnerséget az amerikai székhelyű Organovo startuppal, amely szintén az emberi bőrszövet gyors és minőségi reprodukálásán dolgozik három dimenziós nyomtató segítségével. A L'Oréal ilyen irányú tervei egyébként 2011-ig nyúlnak vissza: akkor nyitottak Lyonban egy labort bőrszövetek in vitro előállítására.

Szintén nagy a nyomulás a gyógyszergyártók között. Ebben az iparágban nem csak a bőr, de az emberi test különböző szerveinek művi előállítása is kulcsfontosságú lehet, hiszen ezzel egyrészt a tesztperiódus hossza rövidülne, másrészt a kísérletekhez szükséges önkéntes alanyok száma is redukálható lenne. És nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kozmetikai iparhoz hasonlóan a gyógyszerek fejlesztése során is csökkenthető, vagy akár teljesen elhagyható lenne az egyre szélesebb körben elítélt állatkísérletek gyakorlata.

Vége lehet a várólistáknak

Az állatvédelem és a gyártók költségeinek lefaragása mellett az emberi szövetek, testrészek nyomtatásának van egy különösen izgalmas aspektusa. Kutatók már egyáltalán nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy egyszer működőképes, a befogadó test által elfogadott műszervet lehessen nyomtatni. Olyannyira nem, hogy már most ígéretes kísérletek zajlanak ezen a területen. Igaz, becslések szerint legalább öt évet kell várni még a teljesen működőképes mesterséges szívre, majd ezt követően akár ennek többszörösét arra, hogy mindezt a "terméket" egy ember szervezete be is fogadja.

Viszont kevésbé komplikált esetekben már három évvel ezelőtt is segített a 3D-s nyomatatás. Például egy esetben egy teljes alsó állkapcsot nyomtattak egy idős hölgy számára. Az elkészült fémpótlást biokerámiával burkolták és sikeresen beültették a csontvelőgyulladásban szenvedő paciensbe.

Piaci hírek

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.