A kínai internetes vállalatok vezetői nem tartanak az amerikai büntetővámoktól, és már ők akarják elszipkázni a technológiai szakembereket a Szilícium-völgyből.

Donald Trump kampányában fontos szerepet kapott a "Kína-kártya", ami ezúttal az ázsiai birodalom következetes becsmérlésében és a kereskedelmi háborúval való fenyegetőzésben merült ki, de amiből lehet, hogy maguk a kínaiak fognak első körben profitálni – legalábbis az információtechnológiai szektorban. Ez első körben a hiányszakmák képviselői és a Szilícium-völgyben edződött tehetségek elcsábítását jelentheti, ami a technológiai önállóság, hosszabb távon pedig a globális technológiai vezető szerep megvalósításának egyik fontos feltétete lenne.

Kína is beszálna az agyelszívásba

A Baidu alapító vezérigazgatója, Robin Li szerint az amerikai bevándorlási szabályok további szigorítása sokak szerint azt eredményezné, hogy az Egyesült Államokba tartó vagy már ott dolgozó szakemberek látókörébe kerülnének a világ – egyelőre még – második legnagyobb gazdaságának karrierlehetőségei is. Ezúttal nem elsősorban a Kínában született és később hazatérő munkavállalókról van szó, akiknek egyébként jórészt a Baidu, a Tencent, az Alibaba és a többi kínai dotkom óriásvállalat felfutása is köszönhető.

Az ázsiai országnak inkább az olyan külfölieknek elcsábításaokoz problémát, akiket most még elriasztanak a nyelvi korlátok, a webes cenzúra vagy éppen az internet állami kontrollja. Li egy novemberi konferencián Trump valamelyik tanácsadóját idézte, aki szerint a Szilícium-völgyben dolgozó mérnökök háromnegyed része nem amerikai, és reményét fejezte ki, hogy ezek közül egyre többen fogják áttenni a székhelyüket Kínába. A H-1B vízumprogramot például az új elnök – legalábbis a kampányban tett ígéretei alapján – teljesen megszüntetné, ami sok Amerikában élő külföldi szakembert kényszerítene arra, hogy újra átgondolja a lehetőségeit.

A Szilícium-völgyben sokan a kétségeiknek adnak hangot az Egyesült Államok innovációs lehetőségeit illetően. A múltban a kínai IT vállalatok csak a távol lévő kínai mérnököket tudták hazavonzani. Most azonban már a világ minden részéről fel akarjuk fogadni a különböző hátterű szakembereket, mivel a nagy piacok közül Kína növekszik a leggyorsabban – idézi a Bloomberg a Baidu vezérigazgatóját.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk,  a jelentkezők számának folyamatos növekedésével az Amerikában kiosztott ideiglenes munkavállalási engedélyek rugalmatlan keretszámai Trump nélkül is egyre több szakembert ösztönöznek arra, hogy odahaza próbáljanak szerencsét. nem véletlen, hogy már amerikai kormányügynökségek is a szabályozás enyhítését javasolják például a technológiai befektetők esetében, akik az előzőleg minősített startup cégeken keresztül soron kívüli beutazási engedélyt kaphatnának.

Jobb nem lesz, de valószínűleg sokkal rosszabb se

A lap a ChinaEquity Group elemzőjét is megszólaltatja, aki szerint nagy általánosságban nem fog sokat változni a helyzet, mivel az USA gazdaságára nézve ugyanolyan káros lenne, ha magas büntetővámokkal sújtaná a kínai importot. Ez akkor is igaz, ha a csúcstechnológiákat érintő szabályozás és a befektetések ellenőrzése minden bizonnyal szigorodik majd. Donald Trump egyébként a legfrissebb hírek szerint a Kínával kapcsoaltos álláspontján is rengeteget finomított a választási győzelem óta: a hét elején már kölcsönös tiszteletükről biztosították egymást Hszi Csin-ping kínai államfővel, és egy személyes találkozóban is megállapodtak, hogy a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljanak.

Megint mások, például az errefelé okostelefon-gyártóként ismert Xiaomi vezérigazgatója kifejezetten az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok fellendülésére számít, miután pragmatikus üzletembernek tartja Trumpot. A kiberbiztonságban utazó Qihoo 360 vezetője szerint ma a kínai vállalatok már vezető szerepet töltenek be a legfejlettebb online fejlesztések bizonyos területein, és globális jelenlétre törekvő befektetőként jelennek meg a külpiacokon. Ez pedig olyan trend, amit egy frissen megválasztott amerikai elnök nem képes egymaga megállítani.

Közösség & HR

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.