A Deutsche Telekom az MWC-n jelentette be: Magyarországról nyújt adatközponti szolgáltatásokat leányvállalatainak. Barcelonából jelentjük.

A látogatóknak is komoly kihívással kezdődött az idei barcelonai mobil világkonferencia (MWC), a katalán főváros közlekedési vállalatai éppen a hivatalos megnyitó napjára, hétfőre időzítették több napos munkabeszüntetésük kezdetét. Ez a reggeli csúcsban igencsak megnehezítette a rendezvényre igyekvők helyzetét.

Sztrájkoló tömegközlekedésiek, arató taxisok, Uber sehol

A konferenciaszervezők alternatív megoldásként iránybuszokat állítottak be, de aki ezek lassúsága miatt nem akarta lekésni előretervezett programjait, választhatta a taxit is. Az Ubert viszont nem, mert a digitális gazdaságnak ez a sokat vitatott formája Barcelonában jelenleg tiltólistán van.

De volt más kihívás is, ami ráadásul sokkal furcsább, tekintve, hogy mégis csak egy mobilitással foglalkozó világkonferenciáról van szó: az MWC nyilvános wifi-hálózatai. Ezekből az esemény helyszínén számszerűen nem volt ugyan hiány, de a rendezvény egészére univerzális, valóban használható és gyors kapcsolódást jelentő wifit szinte lehetetlen volt találni. Mindeközben a kiállításon már minden a dolgok internetéről (Internet of Things – IoT), a következő generációs hálózatról (5G) és a virtuális világról szólt.

Az idei rendezvény sem szűkölködik új termékbejelentésekben, a hivatalos nyitás idejéig a szombati és vasárnapi bejelentések jóvoltából már javában túl vagyunk az okostelefonos és egyéb hardveres újdonságokon. A Samsung bemutatta a Galaxy S7-et kétféle verzióban is, az LG G5-je bevezette az okostelefonos modularitás fogalmát, a Huawei pedig előállt az első prémium kategóriás 2 az 1-ben készülékével, a MateBook-kal, ami várhatóan a második negyedévben lesz Magyarországon elérhető.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a kiegészítők

Az idei esemény azonban minden korábbinál nagyobb figyelmet szentel a kiegészítőknek. A standokon az okostelefonok és a tabletek mellett legalább akkora érdeklődés övezi a leginkább a webkamerákra hajazó "varázsgömböket", azokat a kamerákat, amelyek, mint például a Samsung Gearje, az okostelefont is magába fogadó VR szemüvegek közvetítésével valódi 360 fokos virtuális világot varázsolnak körénk. Az LG Rolling Bot gömbkamerája pedig remek otthoni biztonsági felügyelő rendszerként tud funkcionálni, de ha kell, a gazdi távollétében szívesen játszik a háziállatokkal is. Hírek szerint a Sony a Playstation fejlesztésével is egyre inkább ebbe az irányba indult el.  

Több magyar vonatkozása is volt a Deutsche Telekom nyitónapra időzített bejelentéseinek. Az egyik legnagyobb szenzáció egy teljes értékű 5G megoldás premierje volt. Ennek során sikerült a végpontok között egy kevesebb mint ezredmásodperc válaszidejű kaocsolatot bemutatni.

Pan-Net adatközpontot létesít Magyarországon a DT

A cég elnök-vezérigazgatója, Timotheus Höttges (a fenti képen) a páneurópai hálózat fejlesztéséről beszélt, és ennek kapcsán bejelentette az újabb Magyarországhoz köthető mérföldkövet. Az idei év második negyedévében, kezdi meg működését az első Pan-Net adatközpont Magyarországon. Ez lesz az első olyan adatközpont, amely a jövőben hazánkból nyújt Pan-IP szolgáltatásokat minden európai DT- leányvállalatnak. Az első olyan szolgáltatás, amelyet ősszel már ebből az adatközpontból nyújtanak, egy nagy biztonságú e-mail szolgáltatás lesz. Ezt az utolsó negyedévben a CloudCPE szolgáltatás követi. (A CPE az előfizetői berendezés, a Customer Premises Equipment rövidítése, és olyan, az előfizetők lakásán vagy telephelyén használt végpontok közötti eszközökre vonatkozik, mint a routerek vagy a telefonrendszerek. A CloudCPE a VPN, vagyis a virtuális magánhálózat innovatív továbbfejlesztése.)

A Pan-Net hálózati architektúra lehetővé teszi a közös, szabványosított infrastruktúra határokon átívelő használatát. A helyi leányvállalatok a jövőben egy központi katalógusból választhatják ki a számukra fontos szabványosított termékmodulokat.  
Magyarországon és Szlovákiában indítja el elsőként a DT menedzselt OTT (Over The Top) szolgáltatását, az immmr-t,  ami az internetalapú kommunikáció előnyeit ötvözi a mobil távközlés erősségeivel. Az AppleID-hez hasonlóan az immmr átviszi a felhőbe a felhasználók mobil kommunikációját, azaz a mobilszám, a hívások, az üzenetek és a partnerlista bármilyen eszközről elérhetővé válik, bárhonnan, és bárkivel használható. A szolgáltatás várhatóan idén a második félévben indul el.

A felhők fölött is lesz LTE

A DT nemcsak képletesen költözik a felhőkbe, hanem még idén elkezdi felszerelni azt a 300 antennát, amivel a jövőben az európai repülőjáratokon is elérhetővé válik a 4G/LTE jelsebesség, akár 10 ezer méteres magasságban is. A szolgáltatás indítását 2018 elejére tervezik.

A DT közreműködésével új nemzetközi üzleti távközlési szolgáltató is alakul, a Centurylink, a Reliance és az SK Telecom bevonásával. A társaság neve ngena (Next Generation Enterprise Network Alliance). A cég 2017 első felétől nemzetközi hálózati szolgáltatásokat nyújt majd nagyvállalati ügyfeleknek. A vállalat megalakítását még jóvá kell hagyniuk az európai versenyt felügyelő hatóságoknak is. Az ngena a következő években tovább bővíti a partnerséget egy olyan piacon, ami már ma is évi 50 milliárd dolláros üzletet jelent.

Mobilitás

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.