A piac még kicsi, de négy év alatt a tízszeresére növekedett, és egyre gyorsabban fejlődik.

A kelet-közép-európai startup szcéna eddig nem igazán rakétázott, a befektetések szempontjából összességében is elmaradt egy tucatnyi nyugat-európa országától, vagy éppen a szomszédban működő, több évtizedes hagyományokkal rendelkező izraeli technológiai központoktól. A helyzet azonban gyorsan változik: bár a régióban még mindig nem döntik ki a kerítést a befektetések, 2012 óta már tízszeresére növekedett a technológiai startupokba áramló tőke, 2017-ben pedig a befektetések értékét és a megkötött üzletek számát tekintve is még látványosabb növekedésre lehet számítani.

A Dealroom.co piackutató adatai szerint ez számszerűen azt jelenti, hogy az itt vitézkedő technológiai startupok tavaly már 177 millió eurót szereztek maguknak, szemben a négy évvel korábbi 15 millióval. Persze még a 177 millió is aprópénznek tűnik, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy Európában és Izraelben csak az első idei negyedévben 4,5 milliárd eurónak megfelelő befektetői forrás jelent meg, a növekedés üteméről viszont így is látványos képet fest.

Most érnek be a hőskorszak tapasztalatai

A Reuters összeállítása alapján a korábban alapított vállalkozásoknál még nem volt meg a nemzetközi know-how és a globális üzletek kifejlesztéséhez szükséges piacismeret, azonban a startupok első hullámában is már jelenlévő, veterán cégalapítók ma sokkal tapasztaltabbak, és képesek valódi befektetői pénzt magukhoz vonzani.

A cikk a Prágában működő és  nemzetközi befektetők (Index, Baseline, Accel) partnereként is megjelenő Credo Ventures vezetőjét idézi, aki megerősíti, hogy már a nehézsúlyú versenyzők is elkezdtek nézelődni Kelet-Európában. A piac kicsi, de gyorsan fejlődik, és a második vagy harmadik vállalkozásukat beindító cégalapítók is nagyobb ambícióval látnak munkához.

Mindehhez hozzájárulnak a régió olyan erősségei is, mint amilyen a hagyományosan magas színvonalú matematikai vagy általában műszaki oktatás, vagy a relatíve alacsony bérszínvonal, ami nagyobb mozgásteret enged egy startup felépítésének kezdeti szakaszában. A Dealroom.co szerint pillanatnyilag Lengyelországban, Észtországban és Romániában kerül sor a legnagyobb értékű befektetési körökre, míg Csehországban találjuk a legtöbb érett és alaposan feltőkésített startupot.

Nem elég, ha valaki egyszerűen csak zseniális

A hírügynökség egyebek mellett a Prezit hozza fel példának arra, hogy a térséghez köthető cégek már akvizíciókon keresztül is elkezdtek növekedni. A hazai gyökerekkel rendelkező, adatvizualizációs szolgáltatást fejlesztő startup a múlt hét elején jelentette be, hogy megállapodott a lett Infogram felvásárlásáról.

A Prezi még évekkel ezelőtt jutott egyetlen befektetési körben 57 millió dollárhoz, szűk egy évtizedes működése alatt pedig már több mint 72 milliót sikerült összeszednie. Az Index beszámolója szerint a mostani cégfelvásárlás során készpénz és részvények is gazdát cseréltek, de Árvai Péter, a Prezi alapító vezérigazgatója szerint a 2014-es befektetési körében szerzett tőke nagy része még a vállalati bankszámlán hever.

A riport a bécsi székhelyű Speedinvest vezetőjét, Michael Schustert is idézi, aki a korai fázisú közép-kelet-európai startupokra koncentráló befektetőként úgy látja: a térség vállalkozói esetenként már világszínvonalú termékekkel állnak elő, azonban nem igazán érdekli őket, hogy a termékek hogyan jutnak majd el a fogyasztókhoz. Ez pedig a globális tőkének is jó lehetőség, hogy bekapcsolódjon a történetbe.

Schuster szerint a környéken nagyon sok tehetséges ember dolgozik, aki egészen eredeti akar lenni, ahelyett, hogy megpróbálna egyszerűen csak talpraesetten viselkedni, és minél gyorsabban ügyfeleket találni magának.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.