A labor tesztkörnyezete segít abban, hogy távközlési szolgáltatók nagyobb körből válasszák ki a megoldásszállítóikat.

5G-s tesztlabort indít a HPE távközlési szolgáltatóknak. Mint a vállalat közleménye fogalmaz, a labor legfontosabb célja, hogy támogassa az interoperábilis 5G-s innovációkat. Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a labor segíti telekommunikációs szolgáltatókat abban, hogy multivendor környezetben is hatékony hálózatokat tudjanak építeni.

Túl az infrastruktúrán

Az 5G Lab által biztosított tesztkörnyezetben elsődlegesen a telekommunikációs szolgáltatók tesztelhetik és validálhatják azokat az 5G-s hálózati szolgáltatásaikat, melyeket különböző gyártók és platformszolgáltatók eszközeiből építenek fel.

A HPE szerint így sokkal rugalmasabb, moduláris maghálózati rendszereket tudnak tervezni. Mint a közlemény fogalmaz, az 5G szabványok egyik célja éppen az, hogy a telkók moduláris elemekből álló nyílt, natív felhős platformokra építve alakíthassák ki hálózatukat. Ez azonban alapvetően más módszer, mint amit korábban követtek, amikor kizárólag ún. tulajdonosi, vertikálisan integrált rendszerekből építkeztek. Lényegében a kábelektől a szoftverekig mindent speciálisan a telkókra szabtak. Az 5G ezzel szemben az informatikai iparban a felhővel teljesen általánossá vált nyíltság és rugalmasság ígéretét hozza: ha egy szállító a szabványoknak megfelel, akkor alkalmas a telkóknak is.

Ez kétségtelenül nagyobb szabadságot ad a telkóknak, de a sok szereplő miatt nagyobb a kockázat is. A labor épp arra ad lehetőséget, hogy a telkók valós idejű tesztkörnyezetben győződhessenek meg a különböző szállítók rendszereinek interoperabilitásól és teljesítményéről.

Emellett azonban a labor túl is mutat a hálózati szolgáltatásokon, mert lehetőséget ad különböző, az 5G-re épülő szolgáltatások tesztelésére is. Maga a labor a Colorado állambeli Fort Collins-ben található, de a világ bármely pontjáról elérhető.

A Huawei-mizériára is gondoltak

Bár a közlemény meg sem említi a Huawei nevét, Phil Mottram HPE-alelnök szavat idézve burkoltan utal a kínai gyártóval kapcsolatos problémára. Mottram ugyanis arról beszél, hogy a kormányok és a távközlési szolgáltatók is keresik azon szállítók kiváltásának lehetőségeit, melyek kapcsán biztonsági kérdések vetődtek fel. Emiatt erősödtek azok a törekvések, melyek célja a piac diverzifikálása. Az alelnök szavait ma nehéz másként értelmezni, mint hogy a telkók úgy keresik a Huawei-eszközök kiváltásának módját, hogy ne romoljon az alkupozíciójuk, és ne is szoruljanak bele egy másik szállító monolit rendszerébe.

Mint azt a Bitport is megírta, ez az Egyesült Királyságban is komoly kihívás. Mivel a brit kormány döntése miatt a szolgáltatóknak a Huawei korábban beépített hálózati eszközeit is le kell cserélniük, a japán hálózatieszköz-gyártóknál, elsősorban a Fujitsunál és a NEC-nél tapogatóznak, hogy valamiféleképpen nagyobb versenyre kényszeríthessék a két európai gyártót, az Ericssont és a Nokiát.

Mobilitás

Rendesen félremegy a digitális transzformációs projektek nagy része

Miközben tízből nyolc cégnél tervezik, hogy nagyon ráfekszenek a digitális átállásra, csak tízből három esetben sikerül elérni a kitűzött célokat – derül ki a BCG kutatásából.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.