Sok amerikainak még mindig a Facebook a legfontosabb hírforrás, de ez a szerepe jelentősen csökkent a 2020-as helyzethez képest.

A Pew Research Center friss kutatása szerint szerint 2020 óta közel duplázódott azoknak a felnőtt TikTok-felhasználóknak az aránya, akik napi hírforrásukként is a platformot használják.

Az az évek óta tartó trend is gyorsult, hogy a közönség elfordul a hagyományos tartalomforrásoktól, és inkább a digitális csatornákon keresztül tájékozódik. Az amerikai felnőttek (18+) a három évvel ezelőtti állapothoz képest is látványosan elfordultak a televíziótól mint hírforrástól. Manapság több mint kétszer nagyobb azok aránya, akik szívesebben kapnak híreket digitális eszközökön (a mintában 58 százalék), mint televízión keresztül (27 százalék).

Úgy tűnik azonban, hogy a rádiónak és a nyomtatott sajtónak kialakult egy stabil közönsége, tekintve, hogy a felnőtt hírfogyasztóknak a két médiummal kapcsolatos preferenciája nem mutatott elmozdulást 2020-hoz képest: előbbi a minta 6, utóbbi 5 százalékának jelenti az elsődleges hírforrását.

A megkérdezettek fele mondta azt, hogy több-kevesebb rendszerességgel (néha vagy gyakran) fogyaszt híreket közösségi platformon, és csak harmaduk (31 százalék) válaszolta, hogy a social media egyáltalán nem játszik szerepet a hírfogyasztásában.

A platformok súlyát nézve továbbra is a Facebook a legjelentősebb hírforrás (az amerikai felnőttek 30 százalék jut hírekhez a platformon keresztül). Valamivel kisebb a súlya a YouTube-nak (26 százalék). A többi oldal platform súlya jóval kisebb. Ami talán feltűnő, hogy az X-et (Twitter) 12 százalék, az egyik legadekvátabb platformot, a Redditet pedig mindössze 8 százalék jelölte meg. Az X alacsony súlya azért is különösen érdekes, mert az oldal ismertsége nagyon magas: tízből hét amerikai felnőtt állította, hogy látott/hallott valamit arról, hogy a Twittert átnevezték X-re – pedig az átnevezési procedúra csak áprilisban indult.

De a jelenlegi állapotnál is izgalmasabb, hogy milyen változások zajlanak a hírfogyasztási szokásokban. Miközben a legtöbb platform felhasználói között csökkent azok aránya, akik adott platform segítségével tájékozódnak a napi eseményekről, a tiktokozók látványosan rákaptak a hírolvasásra: 2020-ban még csak minden ötödik TikTok-felhasználó keresett híreket, arányuk most már 43 százalék. Hasonló trend figyelhető meg, bár enyhébb kiadásban, a LinkedIn-, a Twitch- és a Nextdoor-felhasználók körében is (lásd az alábbi grafikont).
 

A rendszeres hírfogyasztók aránya adott platform felhasználói között (forrás: Pew Research Center)


A TikTok más szempontból is erősödött: a 30 év alatti felnőttek 33 százaléka rendszeresen átgörgeti hírekért, ami 255 százalékos növekedés 2020-as adatokhoz képest. Ebben szerepet játszhat az is, hogy már nem csak a legfiatalabb generáció körében népszerű a platform. Súlya minden korcsoportban megfigyelhető: a felhasználók 32 százalékát adja a 18-29 éves korosztály, 15 százaléka pedig a 30-49 év közöttiek.

Bár a hírfogyasztásban nagyon sokat számítanak a helyi sajátosságok (pl. az, hogy Európában az X/Twitter súlya kicsi, a LinkedIn pedig hírforrásként periférikus szerepet tölt be), bizonyos amerikai trendek globálisan is érvényesülnek. Az például globális probléma, hogy a tartalmakat előállító kiadók és a közösségi platformok közötti huzakodás, tudniillik hogy ki fizessen kinek, és ki profitál abból, hogy a közösségi oldalakon is megjelennek azok a tartalmak, amikért a kiadók jellemzően súlyos pénzeket fizetnek ki.

Közösség & HR

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.