Esetenként 50 százalékos forgalomnövekedést kellett kezelni a járványhelyzet alatt.
Hirdetés
 

Magyar CIO-k kérdeznek egymástól. A központi téma: kinek mi volt a legnagyobb kihívás a koronavírus okozta helyzetben, és azt hogyan, milyen eszközökkel, módszerekkel sikerült kezelni.  (A korábbi kérdéseket és válaszokat itt gyűjtöttük össze.)

Bognár Ádám, az MVM/NKM csoportszintű informatikai igazgatója kérdezte Budai J. Gergőtől, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöketől:

Milyen kihívásokat támasztott a pandémia okozta forgalomnövekedés a hálózatüzemeltetésben és -fejlesztésben?

Március közepétől az első és legfontosabb célunk az ország működése szempontjából kritikus mobil- és vezetékes infrastruktúra megbízható és magas minőségen történő üzemeltetése volt. A hálózatainkba ezért az elmúlt fél évben milliárdot meghaladó összeget fektettünk be, hogy azok bírják a hirtelen megnövekedett extra terhelést. A hálózat stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket időben elvégeztük, szakértőink pedig folyamatosan figyelték és figyelik jelenleg is a helyzet alakulását és adott esetben megteszik a szükséges lépéseket.

A mobilinternet adatforgalmát tekintve a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a kezdeti időszakban 20-25 százalékos növekedést mértünk. Nagyobb eseményeknél, mint például a miniszterelnök bejelentései, vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói idején 50 százalék feletti volt a növekedés. Azt tapasztaltuk, hogy jelentős torlódás csak a határátkelők körzetében lévő mobilcelláknál alakult ki (Hegyeshalom, Csanádpalota), ezeken a területeken spektrum-átallokálással rögtön kezeltük a helyzetet.

A vezetékes hálózaton a torrentezés, a játék és a HD minőségű filmek letöltése okozták a növekedést. Sokszor egy-egy új játék megjelenésekor volt csúcsra járatva a hálózat, ilyen esetekben különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a hatóságok munkája, a digitális oktatás, illetve az otthonról történő munkavégzés előnyt élvezzen, illetve nagyobb sávszélességet kapjon.

Budai J. Gergő

Elsődleges célunk továbbra is az, hogy biztosítsuk a mobil- és vezetékes hálózatok megbízható és magas minőségű működését ügyfeleink számára, ugyanakkor az elkövetkező hónapokban nagy hangsúlyt fektetünk az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésére is, ez utóbbi jelenleg a vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül épül.

Budai J. Gergő kérdése Vidra Andrásnak, a MÁV CIO-jának szól:

Milyen új, izgalmas fejlesztések vannak folyamatban a MÁV-nál?

A sorozatban megjelent kérdéseket és válaszokat ezen az oldalon találja egybegyűjtve.

Piaci hírek

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.