A gyerekeknél jellemzően már korábban felmerül az igény, aminek a magyar szülők legtöbbje maximum az általános iskola felső tagozatáig áll ellent. Igaz, többségük a tanulás szempontjából is hasznosnak gondolja a mobil eszközök beszerzését.
Hirdetés
 

A műszaki cikkek, ezen belül is elsősorban az okostelefonok, táblagépek és számítógépek vásárlási szokásait próbálták feltérképezni a GKI és az Euronics közös kutatásában. A piackutató idei mérései szerint az internetező magyarok 81 százalékának már van saját okostelefonja, több mint kétharmaduk rendelkezik laptoppal, közel 60 százalékuknak pedig asztali számítógép is van az otthonában. A kiskorú gyermekeket nevelő családban azonban mindig kényes kérdés, hogy kell-e és ha igen, mikor okoseszközt adni a gyereknek. A megkérdezett szülők válaszaiból tulajdonképpen szépen kirajzolódik mindkét kérdésre a válasz.

Ötödikben becsöngetnek

A felmérés szerint a magyar szülők úgy látják, az okoseszközök, valamint a számítógép használatának elkezdésére kiváló terep az általános iskola, sőt a többség véleménye szerint ezek az eszközök hatékonyan támogatják a tanulás folyamatát is. Az alsósok esetében jellemzően még csak kiegészítőként kerülnek képbe a kütyük, de a szülők szerint az 5. osztálytól felfelé már egyértelmű igény van az iskolai élet és tanulás során is az informatikai eszközök használatára.
 


A számok azt mutatják, hogy sok esetben a felső tagozatot sem kell kivárni a gyerekeknek. A kisiskolások közül csaknem minden második használ már valamilyen okostelefont, a 10-14 évesek körében ez az arány pedig már 80 százalék feletti. Az 1,3 millió magyar diák által használt összesen csaknem 950 ezer okostelefon és 630 ezer számítógép már komoly alapot ad a digitalizált tanuláshoz és akár magához az oktatáshoz is.

Ötből egy család beruház

Az informatikai eszközök népszerűségét, tanulásban betöltött – egyre erősödő – szerepét jelzi, hogy az idei tanévkezdés alkalmából minden ötödik szülő vásárolt (vagy tervezi, hogy vásárol) valamilyen műszaki cikket gyermekének. És már ennél kevesebb, mindössze 17 százalék azoknak a szülőknek az aránya, akik úgy gondolják, az iskolai feladatokhoz, tanuláshoz egyáltalán nincs szükség kütyükre, ők is jellemzően az alsós gyermekek szülei közül kerülnek ki.
 


A vásárlási kedv azért is tekinthető kiemelkedően magasnak, mivel ezek az eszközök jellemzően nagy értékűek, így sokszor nagyobb ünnepekre (karácsony, születésnap) időzítik a beszerzést. Ráadásul egy telefont 2-3 évig, egy számítógépet pedig ennél is jóval tovább használnak általában, így a beszerzésük sem minden évben előkerülő téma.

A GKI és az Euronics szerint az idei tanévkezdés során műszaki cikkek tekintetében a beszerzési listák élén az okostelefonok (13%) és a számítógépek (16%) állnak. Ezek mellett népszerűek a nyomtatók és szkennerek is (12%), melyek a házi feladatok elkészítéséhez nyújtanak nagy segítséget, felsőbb évfolyamokban pedig sokszor már elengedhetetlenek.

Érdekesség, hogy a magyar szülők körében alacsonyabb népszerűségnek örvendenek a tabletek, legalábbis tanulás és oktatás vonatkozásában. A szülők mindössze 7 százaléka tervez ilyen eszközt adni gyermeke kezébe, kifejezetten tanulási céllal.

A gyereknek veszik, de utóbbi ritkán szólhat bele

A tanuláshoz szükséges informatikai eszközök vásárlásakor a szülők a megfelelő ár mellett leginkább a minőséget és a megbízhatóságot keresik a termékekben. Érdekes eleme a kutatásnak, hogy ugyan alapvetően a gyerekek fogják használni ezeket az eszközöket, 10-ből csupán 4 esetben veszik a választáskor figyelembe a gyerekek véleményét is.

Az alsósok iskolakezdésének informatikai támogatására a szülők átlagosan 25 ezer forint körüli összeget szántak idén. Felsősök esetében jellemzően az okostelefont lefedő vásárlások átlagosan 66-70 ezer forinttal növelték az érintettek kiadásait. Középiskolában a telefon mellett már egyértelműen megjelenik a számítógép iránti igény is, illetve gyakoriak a monitor- és nyomtatóbeszerzések is. Ezek összességében átlagosan 72-75 ezer forinttal emelik a tanévkezdéshez kapcsolódó költségeket. A felsőoktatásban tanulók esetében ilyenkor leginkább a laptop és az otthoni nyomtató beszerzése a leggyakoribb, átlagosan 115-120 ezer forintos költséggel emelve a háztartás terheit - derült ki a kutatásból.

Konzumer tech

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.