A Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a társaság a keresőjében megjelenő "dalszövegkártya" alkalmazásával jogtalan előnyben részesíti-e saját szolgáltatását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden jelentette be, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított a Google-lel szemben a cég által alkalmazott úgynevezett dalszövegkártya (lyrics card) szolgáltatással kapcsolatban. A vizsgálat azt próbálja tisztázni, hogy ez jogsértő módon befolyásolja-e a dalszöveg közzétételével foglalkozó piaci szereplők közötti versenyt, amennyiben a dalokra vagy dalszövegekre indított keresések során a Google saját dalszöveg-megjelenítési megoldását az organikus keresési találatok előtt helyezi el.

A dalszövegkártya a GVH tájékoztatása szerint különösen a mobiltelefonok esetében alkalmas rá, hogy kitakarja a keresőmotor által sorrendbe állított további találatokat, ezzel párhuzamosan pedig a Google saját YouTube videós szolgáltatását is népszerűsíti. A közlemény külön is kitér rá, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása önmagában nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalat a feltételezett jogsértést ténylegesen el is elkövette.

Máshol is megtalálják őket

Magát az eljárást hat hónap alatt kell lefolytatni, ami indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg. A GVH tájékoztatása szerint különös figyelmet fordítanak a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások vizsgálatára. A hivatal 2018 nyarán egyszer már a Google-nek is előírta bizonyos kötelezettségek teljesítését, 2019 végén 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a Facebookra, és jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok magatartását.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Google éppen tegnap kapott 220 millió eurós (több mint 76 milliárd forintnak megfelelő) büntetést a francia versenyjogi hatóságtól a a Google Ad Manager és a Google AdX szolgáltatások működését, illetve kapcsolatát érintő vizsgálat nyomán. A keresőóriás saját maga is bejelentette, hogy a hatósággal való megállapodás részeként változtatásokat tervez globális hirdetési üzletágának működésében, biztosítva, hogy nem élhet vissza a piacon meglévő erőfölényével.

A dolog jelentőségét a tetemes bírságon felül az adja, hogy a Google ezzel most először lenne hajlandó ilyen szintű engedményre valamelyik monopóliumellenes állami szerv nyomására. Bár a megegyezéstől önmagában senki sem várja, hogy érdemben befolyásolhatná a társaság piaci részesedését, az érintettek abban bíznak, hogy a francia versenyjogi hatóság által elért eredmény világszerte hasonló lépésekre ösztönzi majd a szabályozókat a veresenykorlátozó gyakorlatok felszámolására.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.