Az amerikai Toys "R" Us áruházláncot csődvédelembe kergette az Amazon webshopja. Fizikai üzleteit viszont épp technológiai fejlesztésekkel igyekezik életben tartani a játékboltos cég.

A fizikai boltok tulajdonosai régóta szenvednek az internet hozta szabadságtól. A vásárlók egyre kényelmesebbek, ráadásul az online áruházak a kisebb költségek miatt sokkal kedvezőbb áron kínálhatják a termékeket. Az információtechnológia fejlődése alaposan megtépázta az egyik nagy multú játékáruházláncot is, a Toys "R" Us négy éve képtelen profitot termelni, néhány hete pedig csődvédelem alá menekült, hogy rendezni tudja sorait.

Mindenütt jó, de legjobb a játékboltban?

A válságból való kilábalás egyik lehetséges eszköze lehet a cég frissen bejelentett kezdeményezése, miszerint üzleteiben kiterjesztett valósággal operáló mobil alkalmazással szórakozhatnak a vásárlók, pontosabban a pénztárcát hordozó szülőkkel betérő gyerekek.

A mobil játékot a boltokban elhelyezett csillagokat megkeresve lehet aktiválni, és többek között kosárlabdázni lehet vele akár egymás ellen is. Az appot használókat a cég kabalaállata, Geoffrey, a zsiráf instruálja és kalauzolja, akit egyébként digitális plüssállat formában "haza is vihetnek" a gyerekek.
 

 

Az Egyesült Államokban hetven éve alapított Toys "R" Us nagyágrendileg 800 boltot üzemeltet Észak-Amerikában, és kábé ugyanennyit világszerte. A hírek szerint első körben 23 amerikai üzletben indul be a virtuális szórakoztatás, de pár héten belül országos lefedettséget ígérnek.

Ennyi kevés lesz

Az ifjú vásárlók helyhez kötött elkápráztatása mögött egészen egyértelmű üzleti cél rajzolódik ki. Ha a gyerekeknek bejön ez a fajta élmény, akkor erős nyomásgyakorlást képesek otthon kifejteni, ami újbóli látogatásban és minden bizonnyal újabb vásárlásban csúcsosodik ki.

Az ötlet azonban önmagában valószínűleg édeskevés lesz, hiszen a technológia fejlődése így is a fizikai boltok ellen dolgozik. A vásárlók egyre kényelmesebbé válnak, miközben a webshopok egyre gyorsabb és olcsóbb, nem ritkán ingyenes kiszállítási módokkal kényeztetik el őket. Csak azért, mert a csemete rágja a fülét a szülőnek, még nem biztos, hogy az sietve cipőt és kabátot húz, inkább leszereli egy otthonról is beszerezhető valamivel.

Szintén kérdéses, hogy magukat a gyerekeket mennyire érdekli majd az alkalmazás, hiszen a mobiltelefonnal a kezében született korosztály bőven találhat magának ilyen szűk korlátokkal nem rendelkező, de legalább ennyire szórakoztató játékot.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.