Fél évvel a Baconsult inkubátorprogramjának meghirdetése után kiválasztották az első öt támogatandó startupot. Még másik öt induló vállalkozás számíthat egyenként 60-70 millió forintos támogatásra.

Az NNG után üzleti angyalként tevékenykedő Balogh Péter és Balogh-Mázi Mária tavaly pályáztak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Innovációs ökoszisztéma programjáre. Ennek célja, hogy minél több induló vállalkozás jelenjen meg a közép-magyarországi régióban. A három nyertes inkubátor egyike lett a Baconsult, amely félmilliárd forintos állami támogatási kerethez jutott.

Szabad kezet kaptak a kiválasztásban

Ez a lehetőség a megszokottnál jóval kevesebb kötöttséggel járt, az inkubációba bevonni kívánt 10 cég kiválasztásában abszolút szabad kezet kaptunk  –  mondta Balogh Péter, a program első eredményeit bemutató tájékoztatón. A kiválasztásra a program eredetileg két évet szánt volna, de Balogh Péterék reálisnak látják, hogy egy év alatt találják meg mind a tíz startupot. A kedvezményezettek a már említett állami támogatás mellett a Baconsult forrásaira is támaszkodhatnak, az inkubátor üzletviteli segítséget nyújt és kapcsolati tőkéjét is igénybe vehetik.

A programba, mint azt korábban elmondták, a közép-magyarországi régióban működő, három évnél fiatalabb, tőzsdén nem jegyzett, osztalékot még nem fizetett startupokat várják, akiknek nemcsak a nagy ötletük van meg, hanem már működő megoldással rendelkeznek, van hozzá felkészült csapatuk, sőt ügyfelük is. Jó, ha a céljuk a külpiaci megmérettetés, és/vagy a termék továbbfejlesztése.

A tervek szerint az inkubátor program résztvevői az együttműködés végén hazai vagy nemzetközi tőkebevonásig is eljutnak majd, legyen az felvásárlás, tulajdonszerzés vagy tőzsdére menetel.

Uber az egészségügyben, programozó utánpótlás, keresőoptimalizáció

A Codium játszva tanítja programozni a 8-14 éves korban lévő gyerekeket. A kezdést nehezítő szintaktikai szabályok magolása helyett a tanulók egy a Minecraft játékból már jól ismert környezetben sajátítják el a programozáshoz szükséges gondolkodásmódot. A Codium terméke a Codia lényegében egy 3D-s környezetben, egy úgynevezett voxel-világban játszódik. A kockákból álló, leegyszerűsített terek sajátossága, hogy a gyerekek tudják értelmezni, amit látnak, miközben rengeteg tér marad még a fantáziának és a kreativitásnak. A társaság ötéves távlatban el akar szakadni a Minecrafttól, saját kliensszoftvert akar fejleszteni.    

A másik támogatott vállalkozás a Green Fox Academy. Az ország első négy hónapos programozó bootcampje két és fél éve indult útjára, az informatikai piacról hiányzó munkaerő gyors pótlására. Alapítócégei két szoftverfejlesztő ügynökség, a Lab.Coop és a Digital Natives. A tanfolyamot sikerrel elvégzők junior programozóként tudnak elhelyezkedni, az iskola a munkahely megtalálásában is segít. Eddig már több mint háromszáz hallgatója volt a Green Fox Academynek, amely több mint 40 partnercéggel dolgozik együtt. A társaság közép távon a régió meghatározó IT-képzési központja akar lenni, az első körben Prágában kívánnak megjelenni.

Az egészségügy Uberének is lehetne nevezni a Medicall orvoskereső applikációt, amelyet a Medicorp Zrt. fejlesztett ki. A felhasználók az ingyenes mobilapplikációval telefonos konzultációt és házi vizitet igényelhetnek a rendszerbe regisztrált mintegy 33 orvostól. A tavaly október közepén indult szolgáltatásra eddig már hozzávetőlegesen 6 ezer páciens regisztrált.  

Az orvosok applikáción keresztül elérhető adatlapja bemutatkozó szöveget, profilfotót, bemutatkozó videót és más páciensek által adott értékeléseket is tartalmaz, melyek segítik a pácienseket az orvosválasztásban. A szakmailag ellenőrzött orvosok maguk döntik el, milyen időbeosztásban fogadják online pácienseiket. Az árazás nyilvános, a fizetés online módon, bankkártya regisztrálását követően történik. A társaság üzleti tervei között szerepel a külpiaci terjeszkedés, első körben a régió néhány országában.

Hogyan neveljük a gyerekeket nevelő szülőket? Röviden így fogalmazható meg a Plukkido névre hallgató megoldás, amely digitális úton kíván segítséget nyújtani a családoknak a gyereknevelésben. A céget alapító pszichológusok és szociálpedagógusok 2014 óta dolgoznak azon, hogy játékos, de ami még ennél is fontosabb kizárólag pozitív kommunikációt alkalmazó eszközeikkel megoldást nyújtsanak a családoknak a leggyakoribb nevelési problémáikra.

Az otthon használható, mágneses táblajátékaik mellett már dolgoznak az eszközök digitális változatain is. Ezek a gyerekek számára látható ingereket használják fel és a számukra érdekes módon, amelynek révén a fantáziaviláguk segítségével a környezetük akár egy mese helyszínévé is válhat.

Saját fejlesztésű megoldással  optimalizálja a webáruházak keresőrendszerét a PrefixBox.  A szoftver oly módon segíti a webshopok forgalmának a növelését, hogy a használatával a vevők könnyebben rátalálnak arra a termékre, amit ténylegesen keresnek. A szoftver alapvetően egy felhő alapú, a big datát és a gépi tanulást egyaránt alkalmazó megoldás, amelyet már két ismert kereskedőcég az Auchan és a Praktiker is használ.  

A startup nemcsak a húszévesek világa

A Baconsult 2015 óta foglalkozik inkubációval, tanácsadással, jelenleg húsz vállalkozás van a portfoliójukban, köztük olyanok, mint a BookrKids és a Logiscool a digitális oktatási piacon, vagy a Dreamjobs és a CX-Ray. Ezen startupok alapítóinak a többsége a 30-50 éves korosztályból való, cáfolva a tételt, miszerint a startup a húszévesek világa.

Balogh Péter szerint az üzleti sikerhez türelemre is szükség van, ők ha kell, az exitre akár 10 évet is várnak. A Baconsult általában 10 százalékos kisebbségi részesedést szerez mentorált cégeiben.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.