A JetBrains felmérése szerint már tízből hárman dolgoznak a Google Cloud Platformmal, bár tízből heten az AWS-t is igénybe veszik. Az Azure-t minden ötödik fejlesztő használja.
Hirdetés
 

Az azonos nevű szoftverfejlesztői eszközözéről ismet JetBrains ebben az évben is közzétette nagyszabású közösségi felmérésének eredményeit a szakmai közösség aktuális helyzetéről. A statisztika elkészítésében ezúttal 19 ezer válaszadó vett részt a közösségi médiában futtatott hirdetéseken és a JetBrains saját kommunikációs csatornáin keresztül, akik közül nagyjából 7 ezer ember véleményét összesítették a különböző torzító tényezők kiküszöbölése (a csoport valamilyen okból alul- vagy felülreprezentált jellemzőinek kiegyenlítése) után.

A felmérés egyik látványos megállapítása, hogy a programozók saját maguk nagyobb arányban használják a Google Cloud Platform (GCP) szolgáltatásait, mint a Microsoft Azure-t, bár az Amazon Web Services (AWS) itt is kényelmesen vezet a versenytársak előtt. Ez számszerűen az AWS 67 százalékos részesedését jelenti, míg a GCP 28 százalékot, az Azure pedig 21 százalékot ért el. Az idei anyag ezen a területen már az on-premise megoldásokat is figyelembe veszi, így lehetséges, hogy az arányok etolódtak a tavalyi, jóval kiegyenlítettebb álláshoz képest.

Az egyes részesedések száz százalékot meghaladó összege abból adódik, hogy a fejlesztők esetenknt több szolgáltatást is igénybe vesznek. A fenti arányok ugyanakkor csak tájékoztató jellegűek abban a tekintetben, hogy a hasonló felmérésekben jellemzően kisebb súllyal jelennek meg a vállalati felhasználók, akik pedig a meghatározó cloud platformok legfontosabb ügyfelei. Ennek ellenére a fejlesztők válaszai nyilván így is sokat nyomnak a latba, és a preferenciáik közvetett módon mindenképpen visszaköszönnek a termelési oldalon is.

Kétszer több a mobil mint a desktop

A Google Cloud Platform népszerűségének emelkedése szorosan összefügg a nyílt forrású Kubernetes konténer-orkesztrációs platform felfutásával. Az idei felmérés eredménye alapján ezt már a válaszadók 29 százaléka használja, szemben a tavaly kiadott statisztikában szereplő, 16 százalékos eredménnyel. A 29 százalékhoz azután hozzáadhatjuk az Amazon EKS (Elastic Container Service for Kubernetes) 6 százalékát is, így már összesen 35 százalékot kapunk; az Azure Kubernetes Service-t egyelőre az "egyéb" kategóriában kell keresni.

A verziókezelés kategóriájában magasan a GitHub vezet 73 százalékkal a GitLab (36 százalék) és a Bitbucket (26 százalék) előtt. Az ügy- és projektkövető megoldások közül a legnépszerűbb a Jira (68 százalék), amit a GitHub Issues (26 százalék) és a Trello (19 százalék) követ. Azt is érdemes kiemelni, hogy a konfiguráció-menedzsment eszközök körében a legtöbben a Red Hat Ansible-t alkalmazzák (27 százalék), ehhez képest a válaszadók leginkább a Puppet és a Chef alkalmazása mellett döntenek, rendre 9 és 8 százalékban.
 

forrás: JetBrains - The State of Developer Ecosystem 2019


Nem meglepő, hogy a fejlesztői környezeteket tekintve a leggyakrabban használt operációs rendszer 57 százalékkal a Microsoft Windows, eközben a macOS 49 százalékot, a Unix/Linux pedig 48 százalékot ért el. A programozási nyelvek közül a C# a legnépszerűbb, ami a fejlesztők általános megítélését illeti; ha azonban az eredményeket a mintavétel méretétől függetlenül nézzük, akkor a Java és a Python is megelőzi, a JavaScript pedig nagyjából ugyanakkora részesedéssel áll. Itt ismét érdemes hangsúlyozni, hogy az ilyen statisztika mindig csak tájékoztató jellegű, de összehasonlítási alapnak mindenképpen jó a szállítók által lobogtatott, más okokból nem egészen reprezentatív adatokkal.

Mobil eszközökre a hivatásos fejlesztők 23 százaléka dolgozik, miközben 60 százalékuk végez webes back-end, 46 százalékuk pedig webes front-end munkát – ehhez képest mindössze 12 százalék fejleszt kifejezetten desktop alkalmazásokat. A mobilosok körülbelül kétharmad-egyharmad arányban használnak natív eszközöket és keresztplatformos keretrendszereket;  érdekesség, hogy – hasonlóan az előző évi arányokhoz – a programozók 30 százaléka egyáltalán nem alkalmaz egységtesztelést (unit testing) a projektjei során, 16 százalékban pedig semmilyen tesztelés nem képezi részét a fejlesztési folyamatnak.
 

forrás: JetBrains - The State of Developer Ecosystem 2019


A JetBrains felmérésének sok más eredményét ezen az oldalon lehet végigböngészni, legyen szó a munkaszervezésről, az ígéretesnek tartott technológiákról vagy akár arról a kérdésről, hogy a programozók hány százaléka szokott álmában is programozni.

Közösség & HR

A magyarok sem bíznak abban, hogy a kormány csak jóra használja erejét

A titkosított kommunikációt biztosító Wickr használati statisztikái szoros összefüggést mutatnak a bizalom mértéke és egyik termékük telepítési gyakorisága között.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.