Megszületett a világ legkisebb, kamerával ellátott drónja.

Az összes évzáró, évindító, visszatekintő, előrenéző elemzés a drónok felfutását tartja az egyik legizgalmasabb technológiai trendnek. A vezető nélkül, távirányítással mozgatott eszközökkel kapcsolatban a negatív hírek kerültek túlsúlyba az év végére, többek között ezért is döntött úgy az amerikai FAA, hogy kötelező regisztrációhoz köti a drónok használatát.

Kicsi a bors és könnyű

A szabályozás részleteinek ismertetése után az iparág két, homlokegyenest eltérő módon (is) reagált. Az egyik egy olyan drón piacra dobása volt, ami a jellemzői miatt nem regisztráció köteles, azaz a vásárló minden további nélkül felküldheti a levegőbe. A Szövetségi Légügyi Hatóság rendelkezése szerint minden 250 gramm és 25 kg közötti drónnak azonosítót kell kapnia, így kézenfekvő volt egy olyan jármű megalkotása, ami kívül esik a limiteken.

Ezt elsőként az Axis lépte meg a Vidius drónnal (lásd nyitókép), ami jelenleg a világ legkönnyebb, kamerával felszerelt ilyen eszköze. A gyártó weboldalán a pontos tömeg ugyan nem lelhető fel, de valószínűleg nem sokkal lehet 250 gramm alatt, amivel így nincs szükség a regisztrációra. Apró (néhány centiméteres) méretei ellenére a Vidius 5-7 perces utak megtételére képes, ami alatt egy 420p felbontású kamerával készít fotókat, videókat, de ezeket a tartalmakat még streamelni is képes

A 2,4 GHz-es kontrollerrel, mobillal, vagy tablettel vezérelhető mini drón 75 dollárért előrendelhető és valószínűleg nem sok zavart, vagy balesetet fog okozni működése során. A piacon lévő többi drónról ez nem mondható el, amit az egyik vezető, kínai gyártó is felismert. A DJI még 2015 utolsó napján jelentette be, hogy egy olyan rendszert hozott létre, ami virtuális kerítést húz az elkószáló, vagy gondtalanul röptetett drónok köré.

Drónoknak tilos a belépés

A Geospatial Enviroment Online (GEO) földrajzi koordináták és a nyilvános adatbázisok alapján akadályozza meg, hogy a drónok a stadionok, erőművek, repülőterek, vagy ezekhez hasonló objektumok fölé repülhessenek. A geofencing elvén működő rendszer valós idejű információk alapján, a vezérlő szoftverekbe beépülve automatikusan blokkolja azokat a területeket, ahol a drónok berepülése veszélyes lenne, és állandóan lezárva tartja azokat a régiókat (pl. kormányépületek), amelyek felett mindig is tilos volt a drón mozgás.

A DJI USA-ban, illetve Európában induló programja jelenleg publikus béta üzemben fut, és a kínai gyártó saját járművein kívül más cégek drónjai is részt vehetnek benne. A rövid tesztidőszak után a GEO szélesebb körben is elérhetővé válik és minden esetben ingyen áll a felhasználók rendelkezésére.

Konzumer tech

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.