A szolgáltató figyelmeztető leveleket kezdett kiküldeni az USA-ban a jelszómegosztás miatt, ami a Netflix példájából kiindulva azt jelenti, hogy mindezt hamarosan globális szigorítások követhetik.
Hirdetés
 

Mivel a Netflix jelszómegosztás ellen indított kemény kampánya üzletileg bejött, az nem is igazán volt kérdés, hogy a riválisok ugyancsak megpróbálkoznak ezzel. A Disney+ (mintegy bemelegítésként) tavaly már elkezdte puhítani kanadai felhasználóit, a héten viszont már a forgalom szempontjából kulcsfontosságú hazai piacán is postázta az első figyelmeztető leveleket. Ha a Netflix intézkedései adják a mintát, akkor ez a pont tekinthető a vég kezdetének, azaz a szigorítások általános bevezetésének.

Meglepetés helyett

A Disney+ január végén módosított új szabályzata immár kötelező érvényű az új amerikai belépőkre, a korábbi ügyfeleknek pedig bő egy hónapjuk van még a helyzet elfogadására. Ennek értelmében a szolgáltató ellenőrízheti, hogy a szabályoknak megfelelően csak egy háztartásban használnak-e egy adott kódot. Hogy ez pontosan miként történik, annak technikai részleteivel egyelőre nem árult el sokat a streaming piacon a Netflixszel konkuráló cég. (Érdekes egybeesés, hogy az USA piacán szintén jelentős tényezőnek számító Hulu ugyancsak a napokban jelentett be szigorítást a témában, és esetükben ugyancsak március 14-ét adták meg a korlátozások éles startjaként.)

Ezek a fejlemények természetesen nem tekinthetők váratlannak. Már csak azért sem, mert a Disney vezetősége egy tavaly augusztusi negyedéves jelentés kapcsán már megerősítette, hogy "aktívan vizsgálja a fiókmegosztás kezelésének lehetőségeit". Ami szabad fordításban egyenértékű azzal, hogy a cég ugyanazt igyekszik végrehajtani, amit a Netflix idén áprilisban egy meglehetősen bátornak tekinthető kampánnyal már meglépett.

A Disney vezérigazgatójának tavaly nyári nyilatkozata szerint a Disney+-ra előfizetők "jelentős része" osztja meg jelszavát másokkal szabályellenes módon, aminek a közeljöben történő kezelése "valódi prioritás" a menedzsment számára. Bob Iger akkor azt is közölte, hogy az illegális megosztás visszaszorítására tett intézkedések között valószínűleg egyaránt lesznek technikai megoldások, valamint a szolgáltatás általános szerződési feltételeinek frissítése, pontosítása is terítéken van. Mindezt egyébként kicsiben már Kanadában tavaly ősszel kipróbálta a vállalat, így most az ottani tapasztalatokkal felvértezve veszi kezdetét a "keménykedés" a legfontosabb piacnak számító USA-ban.

Itthon is jöhet a szigor

A fejlemények a Magyarországra 2022 közepén érkező Disney+ hazai előfizetőinek is érdekesek lehetnek, mivel a Netflix a globális szigorítások bevezetéséig teljesen hasonló utat járt be. Elsőként néhány kisebb országban tesztelte a reakciókat, majd az USA-ban élesítette a rendszert, amit végül általánosan kiterjesztett a világ szinte összes régiójára.

Konzumer tech

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.