A hirtelen és tartósan megnövekedett kereslet nagy lehetőség a csalóknak, akik megpróbálják kihasználni a minősítések és a tesztfolyamatok fellazulását is.

A másfé éve tartó világjárvány során nagyon sok olyan termékkel találkozhattunk, amelyre hirtelen megnövekedett kereslet kereslet, és ezért a csalók is azonnal rárepültek, hogy könnyű pénzt keressenek a hamisítványokból. Minderre kézenfekvő példát jelentenek az arcmaszkok, a fertőtlenítőszerek vagy akár a vakcinaútlevelek, a ZDNet friss összeállítása szerint pedig érdemes lesz lassan ide sorolni a félvezetőipari komponenseket is, tekintettel az utóbbi hónapokban kialakult csiphiányra, aminek egyelőre nem igazán látszik a vége.

Ez az általános vélekedés szerint még minimum két éven keresztül érezteti majd a hatását, hiába dolgozik lassan mindenki az ellátási láncok teljes újratervezésén, miközben a kormányzatok és az iparági szereplők is két marokkal szórják a pénzt a gyártási kapacitások felfuttatására és az innovációra. A riport alapján azonban a szakemberek azért is tekintenek aggodalommal a globális chiphiányra, mert amikor a kereslet ilyen szinten haladja meg a kínálatot, akkor csak idő kérdése, hogy mikor árasztják el a piacot az olyan félvezetők, amelyek eredetinek tűnnek, valójában azonban óriási biztonsági kockázatot hordozó, illegális termékek.

Az elektronikaieszközöket gyártó vállalatok szinte a járvány kirobbanása óta fokozott nyomás alatt állnak a fogyasztói oldalról, ahogy a magánfelhasználók és a szervezetek is elkezdtek alaposan bevásárolni a laptopokból, okostelefonokból, táblagépekből,sőt játékkonzolokból is. Az eszközök előállításához nyilván nagy mennyiségű új komponensre van szükség, ami legnagyobb részben valamilyen harmadik féltől származik, a szerződéses félvezetőgyártók azonban nem képesek egyszerre kielégíteni a rendeléseket.

Ez komoly fennakadásokhoz vezetett az összes olyan ágazatban, amelynek működése nagyban függ az elektronikai komponensektől, a háztatrási elektronikai eszközöktől egészen a járműiparig. Ilyen helyzetben pedig a legtöbb gyártónak két lehetősége van: időlegesen csökkenti, sőt akár le is állítja a termelést, vagy alternatív beszállítók után néz. Itt jönnek a képbe a hamisítók és a csalók, akiknek a jelenlegi körülmények hatalmas lehetőséget jelentenek, különösen, hogy a kényszerhelyzetben nem minden megrendelő fog ragaszkodni a korábban megszokott, rigorózus beszállítói minősítésekhez vagy az időigényes tesztfolyamatok precíz levezényléséhez.

A nemzetközi helyzet fokozódik

Ahogy nemrég a Toyota jó ütemben bevezetett ellátásilánc-menedzsment megoldása kapcsán is írtuk, a csatornák harmadik vagy negyedik szintjén működő beszállítókat csak kevesen vizsgálják ugyanolyan szigorúan, mint közvetlen partnereiket, így nem is lehetnek tisztában a mélyebben fekvő kockázatokkal. Ez pedig nem csak a Just-In-Time gyártásszervezési és készletgazdálkodási stratégiák kitettséget növeli a mostanihoz hasonló krízisekben, hanem mások mellett a lánc közepén működő disztribútorok szerepét is átértékeli.

Ahogy a cikkből kiderül, a probléma nem a technológiai óriásvállalatokat fogja érinteni, ahol olyan mértékben támaszkodnak a félvezetőgyártókra, hogy a robusztus ellátási láncok mellett közvetlen kapcsolatokat tartanak fenn a csipgyártókkal. A kisebb volumenű termelést folytató cégek viszont nem rendelkeznek ennyire stabil csatornákkal, ellenben olyan fontos területeken tevékenykednek, mint a járműipar, a védelmi ipar vagy az egészségügy.

A ZDNet által idézett szakértők szerint még korai lenne kijelenteni, hogy látványosan szaporodnak a hamisított komponensek, de arra számítanak, hogy az elkövetkező hat hónapban megugrik majd a bejelentések száma, ahogy a vállalatok fokozatosan felfedezik, ha ilyen illegális alkatrészeket adtak el nekik. Olyan szállítók pedig már most is feltűntek, amelyek eddigi tevékenységével kapcsolatban nem állnak rendelkezésre komoly iparági visszajelzések, mégis akkora mennyiségben kínálnak eladásra csipeket a hiány kellős közepén, ami valószínűleg túl szép hozzá, hogy igaz legyen.

Azoknak a vállalkozásoknak tehát, amelyek a következő hónapokban félvezetőipari termékeket vásárolni, érdemes különösen nagy figyelmet fordítaniuk az auditokra, a keresztellenőrzésre és más vizsgálatokra, hogy elkerüljék a hamisított, átcímkézett vagy újrahasznosított csipeket. A rendelések átfutása belátható időn belül nem fog rövidülni, a hamisítók pedig élni akarnak a lehetőséggel, így az éberség kulcsfontosságú lesz a vásárlói oldalon, ha valaki nem akar a rosszhiszemű szállítók áldozatává válni.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.