Ausztráliában a cápatámadások után a krokodiltámadások esélyét is drónokra szerelt kamerákkal és a felvételeket feldolgozó gépi tanuló algoritmusokkal próbálják minimalizálni.
Hirdetés
 

Az ausztrál Queensland állam statisztikája szerint a 2011 óta jegyzett krokodiltámadások között 11 esetből 4 járt halálos áldozattal, ezek között pedig olyan eset is előfordult, amelyre nem a part menti mangrove erdőkben, hanem nyaralóövezetben került sor. A helyi kormányzat mindezek nyomán egy új projektet kezdeményezett annak a drónokra épülő technológiának az akalmazására, amely Új-Dél-Walesben már sikeresnek bizonyult a sekély vizekbe merészkedő cápák észlelésére.

Az ugynancsak ausztrál Ripper Group az Amazonnal, illetve a cég Amazon Web Services üzletágával (AWS) közösen fejleszti a krokodilokra specializált technológiát. Bár a ragadozókat elvileg a feladatra dedikált szakemberek is szemmel tartják, a megfigyelés hatékonyságát jelentősen növeli, ha az emberi észlelést kiegészíti egy másik, mélytanuló neurális tanuló rendszerhez csatlakozó "szempár" is.

Sydney-i Műszaki Egyetem közreműködésével megalkotott algoritmus és a drónok tesztelése majdnem négy évvel ezelőtt kezdődött, ma már 16 különféle tengeri életformát képesek megkülönböztetni és azonosítani 93 százalékos pontossággal. A feladat most a krokodilok hasonló módon való észlelése lesz, amit a múlt hét közepén már élesben is demóztak egy queenslandi krokodilparkban.

A krokodilok trükkösebb versenyzők

A cápákat automatikus észlelő és azonosító rendszer éles üzeme majdnem pontosan két éve zajlik, és a mesterséges intelligencia már attól függetlenül képes különbséget tenni a cápák és más célpontok között, hogy a jelforrás videófolyam vagy valamilyen állókép. Maga a figyelmeztető rendszer meglehetősen prózai módon működik: a drónokra felszerelt megafonnal kérik fel ragadozók közelében lévő úszókat vagy szörfösöket, hogy gyorsan hagyják el a környéket.

Az AWS szerepét a Ripper Group vezetője létfontosságúnak nevezte a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában, mivel a társaság szakértelmével és technológiai hátterével sikerült nagyon rövid idő alatt lecsökkenteni a felvételek továbbításának idejét a Westpac Bank szponzorációjával fejlesztett "Little Ripper" drónokon. Ez azért különösen fontos, mert már 10 másodperces késleltetés is azt jelentené, hogy a drón 150 métert tesz meg az észlelés és a visszaigazolás között eltelt időben.

Az új rendszer feladata némileg eltérő lesz a tengernél alkalmazott változattól, hiszen itt krokodilokat kell majd megkülönböztetnie a mangrove gyökerektől – ehhez jelenleg minden létező adatot igyekeznek begyűjteni, hogy felhasználhassák az algoritmus tanításához. A dolgot ebben az esetben az is nehezíti, hogy a tenger vize aránylag tiszta, míg a krokodilok a zavaros vízben tanyáznak, ahol esetenként 45 percen keresztül is képesek a felszín alatt tartózkodni.

Cloud & big data

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.