Mit sem érezni abból, hogy az informatikai piac szereplői nem álltak le az elbocsátásokkal.

Tízezreket küldtek el a nagy techcégek az elmúlt fél-egy évben, és még nincs vége: az Intel például legutóbbi, gyengére sikerült negyedéve után jelentett be újabb elbocsátásokat. Ennek ellenére nem akar csökkenni a globális munkaerőhiány. A pontosság kedvéért tegyük hozzá: az ilyen információk nem sokat mondanak a hiány szerkezetéről, azaz lehet, hogy egy üzemeltetési területen dolgozó rendszergazda vagy C++-programozó nehezen és komoly kompromisszumok árán talál munkát, míg egy adattudós válogathat a jobbnál jobb ajánlatok között (a példa nem valós!).

Az mindenesetre biztos, hogy egyes országokban továbbra sem állt le az informatikai területen dolgozók fizetésének növekedése. Ez a helyzet az Egyesült Királyságban is. A The Register egy brit munkaerő-közvetítő cég, az Aspire felmérésére hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt évben a brit vállalatoknál egyes pozíciókban akár 30 százalékkal is nőtt az informatikai területen dolgozók fizetése. Az Aspire 1400 jelölt adatait vizsgálta 2022 áprilisa és 2023 áprilisa között.

Az eredmények azért is figyelemre méltóak, mert más ágazatokban jó, ha ez alatt az időszak alatt az inflációt ellensúlyozó béremelést sikerült elérniük az alkalmazottaknak. A legnagyobb bérnövekedést – a 30 százalékot – egyébként a szoftver-minőségbiztosítás területén dolgozó kezdőknél és a medior szintű (kb. 3-5 év tapasztalattal rendelkező) mérnököknél mérték. Átlagfizetésük a tavalyi 35 ezer fontról (kb. 15,1 millió forint) 50 ezerre (kb. 21,6 millió forint) emelkedett (ez természetesen az éves javadalmazás).

Magasabb, szenior pozíciókban, például a vezető szoftvermérnökök esetében viszont már csak 10 százalék körüli volt a növekedés. De ez főleg azzal magyarázható, hogy ezeknek a szakembereknek a munkáját már korábban is kiemelt javadalmazással ismerték el. Tavaly 100 ezer font (43,2 millió forint) volt az átlagos bérük, ami egy év alatt 110 ezerre emelkedett (kb. 47,5 millió forint). Egy olyan technológiai vezető (chief technology officer), akinek van már legalább 10 év szakmai tapasztalata, akár a 150 ezer fontot (64,8 millió forint) is megkapja évente.

Nem mindenkire ragyog a nap

Még ebben a szakmában sem érezheti mindenki, hogy az élet napos oldalára született: a medior UX- és UI-tervezők esetében a maximális kereseti lehetőség ugyanis 10 százalékkal csökkent. Tavaly áprilisban még akár 55 ezer fontot is megadtak egy szakembernek, idén azonban már csak 50 ezer font volt a csúcs.

A brit lap idézi az Aspire globális ügyvezető igazgatóját, Terry Payne-t, aki az elbocsátási hullám lecsengését jósolta. Szerinte az, hogy a kulcspozíciókban folyamatos a bérek növekedése, már azt jelzi, hogy az informatikai piac újra lendületet kap. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy az elbocsátások miatt bővült a munkaerőpiacon a magasan képzett szakemberekből a kínálat. Így azok a cégek, melyek növekedni akarnak, versenyképes fizetésekkel most könnyebben találnak jó munkaerőt.

Payne véleményének azonban némileg ellentmondanak a szubjektív tapasztalatok. Mint a Bitport is foglalkozott vele, a startupok szerint például még mindig nagyon hosszú a toborzási idő. A The Register pedig a Gartner egy felmérést idéz: a CIO-k 86 százaléka szerint továbbra is nagy a verseny a képzett szakemberekért, és 73 százalékuk számára nagy kihívás a lemorzsolódás csökkentése.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.