Mit sem érezni abból, hogy az informatikai piac szereplői nem álltak le az elbocsátásokkal.

Tízezreket küldtek el a nagy techcégek az elmúlt fél-egy évben, és még nincs vége: az Intel például legutóbbi, gyengére sikerült negyedéve után jelentett be újabb elbocsátásokat. Ennek ellenére nem akar csökkenni a globális munkaerőhiány. A pontosság kedvéért tegyük hozzá: az ilyen információk nem sokat mondanak a hiány szerkezetéről, azaz lehet, hogy egy üzemeltetési területen dolgozó rendszergazda vagy C++-programozó nehezen és komoly kompromisszumok árán talál munkát, míg egy adattudós válogathat a jobbnál jobb ajánlatok között (a példa nem valós!).

Az mindenesetre biztos, hogy egyes országokban továbbra sem állt le az informatikai területen dolgozók fizetésének növekedése. Ez a helyzet az Egyesült Királyságban is. A The Register egy brit munkaerő-közvetítő cég, az Aspire felmérésére hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt évben a brit vállalatoknál egyes pozíciókban akár 30 százalékkal is nőtt az informatikai területen dolgozók fizetése. Az Aspire 1400 jelölt adatait vizsgálta 2022 áprilisa és 2023 áprilisa között.

Az eredmények azért is figyelemre méltóak, mert más ágazatokban jó, ha ez alatt az időszak alatt az inflációt ellensúlyozó béremelést sikerült elérniük az alkalmazottaknak. A legnagyobb bérnövekedést – a 30 százalékot – egyébként a szoftver-minőségbiztosítás területén dolgozó kezdőknél és a medior szintű (kb. 3-5 év tapasztalattal rendelkező) mérnököknél mérték. Átlagfizetésük a tavalyi 35 ezer fontról (kb. 15,1 millió forint) 50 ezerre (kb. 21,6 millió forint) emelkedett (ez természetesen az éves javadalmazás).

Magasabb, szenior pozíciókban, például a vezető szoftvermérnökök esetében viszont már csak 10 százalék körüli volt a növekedés. De ez főleg azzal magyarázható, hogy ezeknek a szakembereknek a munkáját már korábban is kiemelt javadalmazással ismerték el. Tavaly 100 ezer font (43,2 millió forint) volt az átlagos bérük, ami egy év alatt 110 ezerre emelkedett (kb. 47,5 millió forint). Egy olyan technológiai vezető (chief technology officer), akinek van már legalább 10 év szakmai tapasztalata, akár a 150 ezer fontot (64,8 millió forint) is megkapja évente.

Nem mindenkire ragyog a nap

Még ebben a szakmában sem érezheti mindenki, hogy az élet napos oldalára született: a medior UX- és UI-tervezők esetében a maximális kereseti lehetőség ugyanis 10 százalékkal csökkent. Tavaly áprilisban még akár 55 ezer fontot is megadtak egy szakembernek, idén azonban már csak 50 ezer font volt a csúcs.

A brit lap idézi az Aspire globális ügyvezető igazgatóját, Terry Payne-t, aki az elbocsátási hullám lecsengését jósolta. Szerinte az, hogy a kulcspozíciókban folyamatos a bérek növekedése, már azt jelzi, hogy az informatikai piac újra lendületet kap. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy az elbocsátások miatt bővült a munkaerőpiacon a magasan képzett szakemberekből a kínálat. Így azok a cégek, melyek növekedni akarnak, versenyképes fizetésekkel most könnyebben találnak jó munkaerőt.

Payne véleményének azonban némileg ellentmondanak a szubjektív tapasztalatok. Mint a Bitport is foglalkozott vele, a startupok szerint például még mindig nagyon hosszú a toborzási idő. A The Register pedig a Gartner egy felmérést idéz: a CIO-k 86 százaléka szerint továbbra is nagy a verseny a képzett szakemberekért, és 73 százalékuk számára nagy kihívás a lemorzsolódás csökkentése.

Közösség & HR

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.