A legtöbb pénz 2018-ban is Londonba áramlott, ami a brexit árnyékában, számottevő éves visszaesést követően is stabilan előzi a kontinens más befektetési központjait.

A technológiai befektetéseket tekintve hagyományosan London számít Európa szívének, és ez az elmúlt évben sem alakult másként. Az Egyesült Kirányság fővárosában működő techcégek 1,8 milliárd fontnak (2,3 milliárd dollárnak) megfelelő tőkét vonzottak, ez pedig majdnem kétszerese annak, amit a toplista második helyén szereplő európai központ, Berlin fel tudott mutatni – derül ki a PitchBook által közölt adatokból.

Az 1,8 milliárd fontos eredményt még hangsúlyosabbá teszi, hogy az egész országban összesen 2,5 milliárd fontot sikerült szerezniük a befektetőkre vadászó technológiai vállalkozásoknak, vagyis tíz egységből több mint hét áramlott közvetlenül a fővárosba. Ez ugyanakkor még mindig elmarad a 2017-es rekordtól, amikor az Egyesült Királyságban 2,99 milliárd, Londonban pedig 2,45 milliárd fontért kötöttek ilyen üzleteket.

Európa egészét tekintve is némileg visszaesésett (gyakorlatilag stagnált) a befektetések értéke, amennyiben a két évvel ezelőtti 10,47 milliárdhoz képest tavaly 10,44 milliárd font értékben vásárolták be magukat a befektetők a feltörekvő techcégekbe. Berlin egyébként 937 millió fonttal szerepel a statisztikában, közel megduplázva az előző évi forrásokat, míg Párizs szintén jelentős növekedéssel 797 millió fonttal jelenik meg.

A nem hivatalos uniós központokat is átköltöztetnék

Érdemes megjegyezni, hogy a brit piacon elköltött pénz jelentős része, 1,2 milliárd font kifejezetten a fintech iparágba áramlott. A legnagyobb fejlődést mégis a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztések finanszírozásában mutatták ki, ahol is a befektetések értéke éves összehasonlításban 47 százalékkal 736 millió fontra bővült, de London a robotikában vagy az élettudományokban is központi szerepet tölt be.

Ahogy arról korábban is többször beszámoltunk, a brexit-tárgyalásokkal párhuzamosan egy másik küzdelem is megindult a nagy európai befektetési csomópontok között, hiszen a brit kilépéssel az Európai Unió eddigi pénzügyi és fintech központja is házon kívülre kerül. A számok viszont azt mutatják, hogy még senkinek sem sikerül átvennie London vezető szerepét, vagy akár csak megközelítenie az ottani koncentrációt.

A pénzügyi technológiai startupokat például az egységes piac ígéretével csábítaná át Londonból a kontinensre az Európai Bizottság, amely a blockchain-szabályozáshoz kapcsolódóan a fintech vállalkozások finanszírozási lehetőségeit (köztük a kriptovaluták kibocsátását) is európai szinten rendezné. Az Egyesült Királyságban ehhez képest különleges vízumokat biztosítanak majd a tehetséges szakemberek és életképes startupok beáramlásának megkönnyítésére.

Piaci hírek

Elindult a nagy 5G-s projekt. Összeállt a frekvenciapályázat tervezete

Az NMHH közzétette a menetrendet: nyáron nyilvános konzultáció, majd a jelentkezés, szeptemberben pedig jöhet a frekvenciaaukció.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.