A Portfolio értesülése szerint a Bankszövetség javaslata az, hogy július elsejével csak pilot-üzemmódban induljon el a rendszer.

Már a Bankszövetség is azt javasolja az MNB-nek, hogy az eredetileg tervezett július elsejei időpontban csak pilot-üzemmódban induljon el az azonnali fizetési rendszer (AFR) – értesült az OTP Banktól a Portfolio. Néhány hete lapunkhoz is eljutott olyan információ, hogy egyes bankok azért lobbiznak az MNB-nél, hogy az éles bevezetést legalább őszig halasszák el.

A pilot addig futna, amíg minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működéséről. A GIRO már elkészült a szükséges fejlesztésekkel, mint nyilatkozták, a fizetési rendszereket fejlesztő dán Nets A/S a rendszer minden elemét határidőre és megfelelő minőségben adja át. Így a labda most a bankok térfelén pattog. Az MNB az üzleti lapnak nem adott egyértelmű választ arra, hogy hajlik-e a halasztásra, csak annyit közölt, hogy figyeli a piacot.

Nem minden bank készült fel

A halasztást az teheti indokolttá, hogy nem minden bank tudott felkészülni az új rendszerre való átállásra. Bár a Portfolio több forrásból is úgy értesült, hogy a két lépésben történő indulást (pilot – éles rendszer) az OTP Bank vetette fel a Bankszövetségnél, a bank azt írta, hogy teljesíteni fogja a jogszabályi határidőket. A felkészülésben már a rendszerteszteknél tartanak.

Az OTP szerint azonban a rendszer bevezetésének jelentős kockázatai vannak, mivel a hazai pénzforgalmi volumen túlnyomó része a jogszabály szerint az új rendszerben fog megvalósulni. Ezért javasolta a Bankszövetség, hogy először csak egy reálisan megválasztott értékhatárnál alacsonyabb összegű tranzakciókat tereljenek át az AFR-be, és csak akkor induljon el a rendszer teljes funkcionalitással, amikor a fejlesztését legutolsóként befejező bank is sikeresen zárja ezt a tesztelést. Ezt az is indokolja, hogy hazaihoz hasonló indulási módra nincs nemzetközi példa, mindenhol volt egy átmeneti pilot időszak.

A lapnak válaszoló pénzintézetek – a Budapest Bank, a CIB, az Erste, a K&H, az MKB, az UniCredit, a Raiffeisen és a Takarék Csoport is – azt állították, hogy az eredeti határidőt tarják irányadónak, és annak megfelelően is haladnak a felkészüléssel. Több bank nyilatkozta, hogy már hónapok óta teszteli a rendszereit. A Budapest Bank az AFR bevezetését még azzal is megfejeli, hogy bevezeti az ún. másodlagos azonosítókat, hogy egy átutalás indításához például csak a kedvezményezett mobilszámát vagy emailcímét kelljen megadni.

Csak a szokásos projektzárás előtti pánik?

A Portfolio emlékeztet arra, hogy eddig minden olyan változásánál (GDPR, PSD2, MiFID2 stb.), ami jelentős IT-fejlesztéssel járt, volt ilyen, végül indokolatlannak bizonyuló pánik. A fejlesztések ugyanis 99 százalékban elkészültek határidőre. "A nagy kérdés most az – írja a lap –, hogy egy 99 százalékos felkészültség elég-e egy ilyen nagy jelentőségű fejlesztésnél, amelyben ha egyetlen láncszem, egyetlen nagybank rendszere felmondja a szolgálatot vagy lassú lesz, akkor már nem, vagy csak részben működik a rendszer." Egy esetleges összeomlásnak igencsak érezhető lenne a hatása.

A teljes Portfolio-cikket a bankok részletes válaszaival egy kattintásnyira találja.

Cloud & big data

Mélyütést mér az online azonosításra a deepfake

Egy biztonsági vállalat kísérletében 10-ből 9 rendszer elhasalt a szakemberek manipulált felvételekkel végrehajtott tesztjén.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.