Nem csak olcsóbb lett az eddigi legerősebb B+ modellnél, hanem kisebb is. Ez azonban kompromisszumokkal járt.

Mindössze 25 dollár, Magyarországon 9500 forint az új Raspberry Pi 3 Model A+. Tíz dollárral – Magyarországon 3500 forinttal – olcsóbb, mint a tavasszal bemutatott, eddigi legerősebb modell, a B+, de kisebb is lett: a mérete megegyezik a kiegészítő hardverelemek, a HAT (Hardware Attached on Top) modulok méretével, 65×65 mm. Ennek ellenére nincs számottevő különbség a két modell között. Persze azért az ár- és méretcsökkentésnek áldozatul esett némi teljesítmény.

Kevesebb memória, kevesebb csatlakozó

Az új modell két látványos ponton lett kevesebb, mint a B+. Egyrészt mindössze 512 megabájt memóriát kap – a B+-ban 1 giga van. Másrészt át kellett szervezni a csatlakozókat is: el kellett hagyni az Ethernet csatlakozót – így a hálózati csatlakozást csak wifivel lehet biztosítani –, és csak egy USB 2.0 port marad (a B+-on még négy van).

A processzor viszont ugyanaz: 64 bites, négymagos Broadcom gyártmányú ARM chip (BCM2837B0, magonként 1,4 gigahertzes órajel). Megmaradt az integrált wifi (802.11ac vagy az új terminológia szerint Wi-Fi 5), valamint a Bluetooth 4.2 is. A 4.2-es Bluetooth szabványt már az IoT (Internet of Things) igényeihez igazították, és maradt a Bluetooth Low Energy-támogatás is, ami szintén az IoT-fejlesztéseket hivatott segíteni.
 

Az új modell majdnem olyan, mint a legerősebb kivitel, a Model B+


A kisebb méret ellenére elfért a teljes méretű HDMI port, a kijelző- és kameracsatlakozó is. Értelemszerűen maradt a 40 tűs GPIO (General Purpose Input/Output) header is, amely a HAT modulok csatlakoztatását biztosítja. Az alaplapon van négypólusú sztereó kimenet, kompozit videoport és Micro SD port is.

Itt számít a 10 dollár

A Model A+ lényegesen olcsóbb, mint a tavasszal bemutatott izmosabb testvére, mindössze 25 dollár. Magyarországon 9500 forintért lehet megrendelni. Mint a The Verge írja, az ilyen termékeknél, melyeket jellemzően iskoláknak vagy projektekhez nagy mennyiségben kell vásárolni, nagyon nem mindegy az a 10 dollár spórolás.

A Raspberry Pi Foundation blogjában Eben Upton, az alapítvány vezetője, azt írja, hogy a klasszikus Raspberry Pi platformnak ez lesz az utolsó modellje, mert a továbbfejlesztéshez már sokkal mélyrehatóbban hozzá kell nyúlni a dizájnhoz.

Bár ugyanebben a blogbejegyzésben Upton a szállítás megkezdését december elejére teszi, a magyar viszonteladók oldala erről nem ad egyértelmű információt. Míg a Málna PC csak rendelhetőnek írja, az RPI Bolt oldalán már raktáron lévő termékként tünteti fel az új modellt.

Piaci hírek

Ezúttal egy iskolaigazgatót hurcoltak meg deepfake miatt

A hatóságok szerint egy bosszúszomjas kolléga kreált és terjesztett MI segítségével hamisított, rasszista megjegyzésektől hemzsegő hangfelvételt.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.