Nem csak olcsóbb lett az eddigi legerősebb B+ modellnél, hanem kisebb is. Ez azonban kompromisszumokkal járt.

Mindössze 25 dollár, Magyarországon 9500 forint az új Raspberry Pi 3 Model A+. Tíz dollárral – Magyarországon 3500 forinttal – olcsóbb, mint a tavasszal bemutatott, eddigi legerősebb modell, a B+, de kisebb is lett: a mérete megegyezik a kiegészítő hardverelemek, a HAT (Hardware Attached on Top) modulok méretével, 65×65 mm. Ennek ellenére nincs számottevő különbség a két modell között. Persze azért az ár- és méretcsökkentésnek áldozatul esett némi teljesítmény.

Kevesebb memória, kevesebb csatlakozó

Az új modell két látványos ponton lett kevesebb, mint a B+. Egyrészt mindössze 512 megabájt memóriát kap – a B+-ban 1 giga van. Másrészt át kellett szervezni a csatlakozókat is: el kellett hagyni az Ethernet csatlakozót – így a hálózati csatlakozást csak wifivel lehet biztosítani –, és csak egy USB 2.0 port marad (a B+-on még négy van).

A processzor viszont ugyanaz: 64 bites, négymagos Broadcom gyártmányú ARM chip (BCM2837B0, magonként 1,4 gigahertzes órajel). Megmaradt az integrált wifi (802.11ac vagy az új terminológia szerint Wi-Fi 5), valamint a Bluetooth 4.2 is. A 4.2-es Bluetooth szabványt már az IoT (Internet of Things) igényeihez igazították, és maradt a Bluetooth Low Energy-támogatás is, ami szintén az IoT-fejlesztéseket hivatott segíteni.
 

Az új modell majdnem olyan, mint a legerősebb kivitel, a Model B+


A kisebb méret ellenére elfért a teljes méretű HDMI port, a kijelző- és kameracsatlakozó is. Értelemszerűen maradt a 40 tűs GPIO (General Purpose Input/Output) header is, amely a HAT modulok csatlakoztatását biztosítja. Az alaplapon van négypólusú sztereó kimenet, kompozit videoport és Micro SD port is.

Itt számít a 10 dollár

A Model A+ lényegesen olcsóbb, mint a tavasszal bemutatott izmosabb testvére, mindössze 25 dollár. Magyarországon 9500 forintért lehet megrendelni. Mint a The Verge írja, az ilyen termékeknél, melyeket jellemzően iskoláknak vagy projektekhez nagy mennyiségben kell vásárolni, nagyon nem mindegy az a 10 dollár spórolás.

A Raspberry Pi Foundation blogjában Eben Upton, az alapítvány vezetője, azt írja, hogy a klasszikus Raspberry Pi platformnak ez lesz az utolsó modellje, mert a továbbfejlesztéshez már sokkal mélyrehatóbban hozzá kell nyúlni a dizájnhoz.

Bár ugyanebben a blogbejegyzésben Upton a szállítás megkezdését december elejére teszi, a magyar viszonteladók oldala erről nem ad egyértelmű információt. Míg a Málna PC csak rendelhetőnek írja, az RPI Bolt oldalán már raktáron lévő termékként tünteti fel az új modellt.

Piaci hírek

Munkáltatóknak ez jó hír, a munkavállalóknak már kevésbé

Megállt a junior fejlesztők kezdő bérének az emelkedése – állítja a Codecool. Ám amilyen ellentmondásos adatok érkeznek a munkaerőhiányról, olyan ellentmondásosak a béradatok is.
 
A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.