A vietnámi Sky Mavis startup blockchainalapú Axie Infinity játékát rámolták ki hekkerek. Kriptotőzsdék siettek a startup segítségére.

Hekkerek támadták meg az Axie Infinity játékot. Mint a Nikkei írta, 600 millió dollárnyi tokent vittek el  a játék rendszeréből. Az Axie Infinity számít az egyik legnépszerűbb NFT-s (non-fungible token), azaz nem helyettesíthető tokenre épülő játéknak. Naponta több mint 2 millióan játszanak vele aktívan. A játékosoknak axie nevű lényeket kell gyűjteniük, amivel NFT tokeneket kereshetnek. A lényeket gondozniuk kell, kereskedhetnek velük az Axie Infinity világában, vagy harcban is megszerezhetnek egy vágyott axie-t más játékosoktól (akit érdekel, itt tájékozódhat). A Sky Mavis nevű vietnámi startup játéka olyan országokban – például a Fülöp-szigeteken – népszerű, ahol nagyobb tömegeket mozgatott meg az ún. play to earn jelenség részeként, ahol a felhasználók a játékkal kriptovalutát kereshetnek.

A hírt az Axie Infinityhez kapcsolódó blockchain rendszer, a Ronin jelentette be. Eszerint rendszerükből 173 600 ethert és 25,5 millió USDC-t (egy az amerikai dollárhoz kötött kriptovaluta) vettek ki két tranzakcióval március 23-án. Az üzemeltetők a hatóságokhoz fordultak, együttműködnek a kriptivaluták világát jól ismerő forensic szakemberekkel, hogy mihamarabb visszaszerezzék a 600 millió dollárnyi kriptovalutát. A dolgok állásáról pedig folyamatosan értesítik a befektetőiket

Segíthet, hogy beszállnak az ökoszisztéma más szereplői

Nem csak a nyomozó hatóságok, hanem a kriptovaluta-ökoszisztéma szereplői is megmozdultak, hogy azonosítsák a hekkereket. A Huobi kriptotőzsde bejelentette, hogy mindenben segítik az Axie Infinityt. Fokozottan figyelnek minden tranzakciót, és minden olyan kriptoeszközzel kiemelten foglalkoznak, amelynek gyanítható a kapcsolata a támadással.

Hasonlóképpen nyilatkozott Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde vezérigazgatója is. A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao pedig a nyomozáshoz is segítséget ígért a vietnámi stratupnak.

Az Axie Infinitynek minden segítség jól jöhet, és gyorsan is kell lépnie. A kriptovaluta-rendszerekhez megfelelőségi eszközöket és szolgáltatásokat kínáló Elliptic nevű vállalat egy belső elemzése szerint a hekkerek már megkezdték a bevétel tisztára mosását, és a támadásból származó pénzek már legalább három prominens kriptovaluta-tőzsdén megfordultak.

Az Axie Infinity-incidens vetekszik a tavalyi év "csúcstámadásával": a Poly Network elleni akcióval, melynek során akkori árfolyamon 600 millió dollárnyi kriptovalutát nyúltak le (igaz, később a pénz előkerült).

Biztonság

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.