A Real Sense és a Project Tango házasításával egészen vad dolgok születhetnek.

Az Intel már az év elején tartott CES-en is egyértelművé tette, hogy egyre fontosabbnak tartja a hordható technológiák fejlődését, a szenzor alapú fejlesztésekben rejlő lehetőségeket, és ugyanez a hitvallás érhető tetten a jelenleg is folyó IDF-en. A chipgyártó San Fransiscoban zajló fejlesztői fórumán konkrét együttműködést is bejelentett, aminek keretében a Google-el karöltve igyekszik ötvözni az eddigi technológiákat.

A nagy találkozás

Az Intel részéről a Real Sense kamera technológia vesz részt az együttműködésben, ami nem kifejezetten új találmány, hiszen már több termék is megjelent ezzel a megoldással. A Real Sense lényege, hogy a benne található kamera, illetve az azt vezérlő szoftver képes a világot annak mélységével együtt érzékelni, és az így létrejövő 3 dimenziós kép rengeteg lehetőséget tartogat a fejlesztőknek és a felhasználóknak egyaránt.

A Google tavaly év elején adott először hírt a Project Tango nevű kezdeményezéséről, ami elsőre egészen hasonló a Real Sense-hez. A Tango veleje szintén a 3D-s érzékelés, viszont az eddig megszületett kísérleti eszközök dupla kamerával, illetve a mellett dolgozó szoftverrel együtt képesek arra, hogy valós időben, 3 dimenziós térképet készítsen az azokat körülvevő világról. A Google projektje mobillal indult, majd rövid időn belül elkészültek az első Project Tango táblagépek, amelyekből már megvásárolható, fejlesztői példányok is léteznek.

Az a bizonyos hátlap kamerákkal és szenzorokkal (Kép: Techradar)

E két technológia az IDF-en egy prototípus eszközben találkozott, amellyel az Intel azt kívánta demonstrálni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a két projekt házasításában. Ez jelenleg egy 6 colos, QHD kijelzővel ellátott, masszív felépítésű és 165 gramm nehéz mobileszköz képében létezik, aminek a hátlapját alaposan telepakolták különböző kamerákkal. Itt található a Real Sense objektív, amit egyéb kamerák, infravörös és mozgásérzékelők egészítenek ki.

Nincs messze a 3D Kánaán

Ennek eredményeként a mobil a külvilág kamerázása közben valós időben képes 3D-s objektumokat létrehozni, illetve feltérképezni és tárolni azt, amit át. Az Intel a helyszínen elsősorban játékokkal mutatta be, hogy mire képes ez a hibrid. A lehetőségek pedig szinte korlátlanok, mivel egy mozgásérzékelővel, a mélységet is „látó” kamerákkal ellátott eszköz új utakat nyithat a 3D objektumokat, vagy a virtuális valóság elemeit használó, Minecraft, vagy egyéb, FPS típusú játékok fejlődésében.

Arra még jó ideig várnunk kell, hogy ezek a képességek megjelenjenek a készülékekben, a fejlesztők azonban már ez év végén hozzájuthatnak az első példányokhoz. A Real Sense már most megtalálható egyes notebookokban és táblagépekben, a Google belépése pedig valószínűleg meggyorsítja azt a folyamatot, hogy minél előbb elkészülhessenek a 3D-s képalkotásra alkalmas okostelefonok is.

(Nyitókép: Engadget.com)

Piaci hírek

Hallgatólagosan gyorsul a hordozható eszközök piaca

Az IDC friss jelentése szerint az idei harmadik negyedévben 10 százalékos forgalomnövekedésnek örülhettek a wearables szegmens szereplői. Igaz, nem mindegyikük mosolya lehet őszinte...
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.