Közel ötven állam vállalta, hogy addigra bevezeti az OECD nyáron elfogadott új információmegosztási szabványát, amely segít az adóelkerülés és a pénzmosás megelőzésében.

Az OECD adózási célú átláthatóságról és információcseréről szóló globális fóruma kidolgozott egy új pénzügyi szabványt, amelynek célja, hogy elejét vegye a kriptovaluták segítségével történő pénzmosásnak és adóelkerülésnek. A Crypto-Asset Reporting Framework, azaz CARF vlégleges szövegét már a nyáron elfogadták, az alkalmazásáról azonban csak a közelmúltban sikerült megállapodni. A múlt héten 48 állam, köztük Magyarország is vállalta, hogy legkésőbb 2027-ig bevezeti.

Amint neve is jelzi, a szabvány az információmegosztásról szól. Az a cél, hogy az egyes országok adóhatóságai rendelkezzenek a kriptoeszközök mozgásáról olyan információkkal, amelyek alapján képesek adóztatási kérdésekről dönteni. A riportolási keretrendszer a legtöbb kriptoeszközre vonatkozik. Hatálya alát tartozik minden blokkláncalapú értékhordozó, a kriptovaluták éppúgy, mint a nem helyettesíthető tokenek, azaz az NFT-k (non-fungible token), melyek sok esetben szintén vonzhatják azokat a befektetőket, akik tisztára akarják mosni illegálisan szerzett jövedelmüket.

A szabványnak megvan az előzménye: a CRS, azaz Common Reporting Standard, amely biztosítja az egyes országok adóhatóságai közötti automatizált információcsere lehetőségét. Ezt 2014-ben fogadták el, és eddig 120 ország csatlakozott hozzá. Ugyanerre lesz alkalmas a CARF is a kriptoeszközök esetében. A megállapodáshoz csatlakozó országok adóhatóságai így automatikusan lekérhetik a joghatóságuk alá tartózó adózok más országokban kriptoeszközökkel végrehajtott tranzakcióit.

A CARF-hez csatlakozó országoknak 2027-től az alábbi tranzakciókról kell adatokat biztosítaniuk:
● kriptoeszközök és fiat valuták közötti cseretranzakciók;
● kriptoeszközök egy vagy több formája közötti cseretranzakciók;
● kriptoeszközök transzferálása (pl. kiskereskedelmi fizetéshez kapcsolódó tranzakciók, ha azok értéke meghaladja az 50 ezer eurót).

Nem minden sötét, ami blokklánc

A szabvány kidolgozását az indította el, hogy az adóhatóságok általában nagyon kevés információval rendelkeznek a kriptoeszközökkel végrehajtott tranzakciókról. A legnagyobb nehézséget a decentralizáltságuk okozza. A hagyományos pénzügyi termékektől eltérően átruházhatók és tárolhatók hagyományos pénzügyi közvetítők, például bankok bevonása nélkül, és cseréjükhöz nem kell semmiféle központi adminisztrátor szervezet, például egy elszámolóház.

De az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a blokkláncalapú megoldások nem mindegyike spekulatív eszköz. Vannak kifejezetten technikai jellegű megoldások, melyek például a tranzakciók feldolgozásának felgyorsítását célozzák. Ilyen eszközök lehetnek a stabilcoinok, melyeket a határokon átnyúló tranzakciók felgyorsítására és olcsóbbá tételére használnak. Ezek a tokenizált eszközök ugyanis könnyebben integrálhatók pénzmozgásokat automatizáló appokba.

A CARF ezt a problémát egyelőre úgy kezeli, hogy kiveszi a jelentéstételi kötelezettség hatálya alól azokat a kriptoeszközöket, melyek korlátozott adózási kockázatot jelentenek: amelyek nem használhatók fizetési vagy befektetési célokra, de a központi banki digitális valutákra is vonatkozik a nyáron szintén módosított CRS.

A szabvány kétségtelenül jelentős lépés a kriptovilág átláthatóbbá (és ezáltal biztonságosabbá) tétele felé, de ahogy egyre átláthatóbb lesz, úgy lesz semmivé az egyik lgefontosabb ígérete: az anonimitás.

Piaci hírek

Idegesítéssel küzd a képernyőfüggőség ellen egy új alkalmazás

Mivel az időkorlátos-kiléptetős módszerek nem igazán hatékonyak, a kutatók új módszerrel próbálnák meg rávenni a felhasználókat, hogy néha kapcsolják ki az okostelefonjukat.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.