Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
Hirdetés
 

Az okos hangszórók és a velük járó mikrofonok az elmúlt években egyre több helyen bukkannak fel: egyes felmérések szerint már minden negyedik amerikai felnőtt olyan háztartásban lakik, ahol legalább egy digitális asszisztens működik. Ez azonban nem jelenti, hogy csak ők engedik be a Google-t vagy az Amazont a legbensőbb magánéletükbe. Az okos otthoni eszközök működéséhez szükség van ugyan a tulajdonosok beleegyezésére az adatgyűjtéshez, de ez jórészt csak formalitás, hiszen enélkül a gépeket sem lenne értelme megvásárolni. A rendszerek azonban nem csak a hozzájárulókról készítenek kép- vagy hangfelvételeket, hanem azok környezetéről is.

Ehhez vegyük hozzá, hogy már a legnagyobbak között sincs olyan szolgáltató, amelynek nevéhez ne tapadna valamilyen adatkezelési botrány, legyen szó adatszivárgásokról, a megfelelő jogosultságokkal rendelkező munkatársak visszaéléseiről vagy egyszerűen olyan hangrögzítő komponensekről, amelyek jelenlétéről a gyártó elfelejtette tájékoztatni a felhasználókat. Magyarázat persze mindig mindenre lesz, de amikor olyan hangfelvételek kerülnek illetéktelen kezekbe, amelyeket a Google asszisztense inaktív állapotában rögzített, akkor az embert egyszerűen nem érdekli, hogy a szolgáltató műszaki problémáról, az alvállalkozók hibájáról vagy napkitörésekről szóló indoklásokkal jön elő.

Már nincs mód egyesével számon tartani őket

A The New York Times beszámolója szerint a Chicagói Egyetem kutatói egy olyan karperecet készítettek, ami összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat – példul azokat, amelyek a digitális asszisztensekben dolgoznak. A "csend karkötőjének" nevezett, valójában igencsak bumfordi eszköz összesen 24 darab, ultrahangos jelek kibocsátására alkalmas hangszóróval van felszerelve. Ezek a magas frekvencián kiadott (a kutyák és legfeljebb a kisgyerekek által hallható) hangok a mikrofonokon keresztül statikus zajként jelennek meg, praktikusan kioltva a beszédhangot, és így rögzítésre alkalmatlanná téve mindazt, amit a beszélő meg akar tartani magának.

A NYT cikke az egyik egyetemi kutatót is idézi, aki szerint manapság már nagyon könnyű belefutni olyan helyzetekbe, amikor valamilyen módon rögzítik a hangunkat, így a karkötőt egy hatékony, általános védelmi technológiának szánják. A felhasználónak ugyanis nem kell foglalkoznia vele, hogy pontosan hol és milyen módon vehetik fel a szavait, egyszerűen csak be kell kapcsolnia a készüléket; bár a különböző mikrofonokkal így is elkészülnek a felvételek, azok üresek lesznek, visszajátszva már nem lehet meghallgatni az eredeti hangokat. A különleges, hordható elektronikai eszköz (wearable) egyelőre csak prototípus formájában létezik, de készítői szerint darabonként nagyjából 20 dolláros költséggel lehetne gyártásba küldeni, ami iránt egyébként már egy csomó cég érdeklődik is.

A dolog így néz ki a gyakorlatban:
 


A lap beszámolójában megszólaló Ben Zhao, a Chicagói Egyetem számítástechnika-professzora úgy látja, hogy a jövőben kénytelenek leszünk hozzászokni a minket állandóan körülvevő (kép- vagy hangrögzítésre is alkalmas) gépekhez. Ez azonban azt jelenti, hogy potenciálisan bármelyik kompromittálódhat közülük, amit feltételeznünk is kell róluk; a "bizalom körének" ennél lényegesen szűkebbnek kell lennie, sokszor az ember saját testének határainál sem terjedhet tovább. Különösen, hogy a rosszindulatú beavatkozásra sincs szükség, ha valaki mondjuk véletlenül ébreszt fel egy okos otthoni eszközt valamilyen beszélgetés során – nem véletlen, hogy egyes amerikai államokban már a helyi törvényhozás elé került, hogy az asszisztensek csak aktív beleegyezést követően készíthessenek és tárolhassanak felvételt.

Biztonság

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.