Egyre kellemetlenebb a Galaxy Note 7 akkumulátorához köthető meghibásodás a dél-koreai cégnek. A részvényesek keményen büntettek.

Ami először csak helyi gondnak tűnt, egyre terebélyesedő hullámokat vet. A Samsung Galaxy Note 7 készüléke az akkumulátor hibás tervezése miatt felgyulladhat. Mivel a probléma nem csak az elsőként kiszolgált dél-koreai piacot érintette, a cég globális visszahívást rendelt el. A gazdasági következmények azonban nehezen állnak meg a fiaskóhoz köthető közvetlen költségek szintjén.

14 milliárd dolláros bukta

A távol-keleti elektronikai mamut a hétvégén újabb óvintézkedést jelentett be: arra kérte a Note 7 tulajdonosokat, hogy egyáltalán ne használják a készülékeiket. Az ázsiai tőzsde hétőfi nyitásán nem is maradt el a reakció. A részvények 7 százalékkal értékelődtek le, ami cégérték tekintetében egy "aprócska", 14 milliárd dollárnak megfelelő zuhanást eredményezett.

Nyilván nem segít a helyzeten, hogy az elmúlt napokban sorra jelentették be a különböző légitársaságok a tűzről pattant phablet kitiltását járataikról. Sőt az USA légügyi hatósága szintén figyelmeztetést adott ki az eset kapcsán. Hogy mennyire komoly és veszélyes hibáról van szó: egy terepjáró vélhetően a Samsung készüléke miatt égett ki teljesen múlt héten Amerikában.

Önmagában a 2,5 millió készüléket megmozgató visszahívási kampány is gyakorlatilag példa nélküli eset a technológiai szektorban, ám a Note 7 katasztrofális rajtja a vállalat teljes mobil portfóliójának teljesítményére kihathat.

Legrosszabbkor lőttek öngólt 

Az ilyen problémák sosem jönnek jókor, de a Samsungnál ez ebből a szempontból is a lehető legszerencsétlenebbül alakult. A cég ugyanis a korábbi időszak gyengélkedéseit pont kezdte maga mögött hagyni, és a stagnáló okostelefonos piacon is képes volt újra emelkedő pályára állni. Ha hinni lehet a szivárgó információknak, a dél-koreai vállalat eladási számaiban máris meglátszanak a negatív hatások, azaz a mindig kiemelten fontos év végi periódusban aligha lesznek képesek tartani a célszámokat.

És ha mindez nem lenne elég, az időzítés gyakorlatilag akkor sem lehetett volna tökéletesebb a rivális Apple számára, ha Cupertinóban jelölhették volna ki, mikor kezdjenek felgyulladni a versenytárs nagyméretű telefonjai. Az Apple ugyanis épp most jött ki az iPhone legújabb generációjával. Bár a 7-es sorozat nem feltétlenül aratott osztatlan sikert, egy éppen mélyütést kapott ellenfél mellett biztosan könnyebben lehet majd vevőket találni rá.

Piaci hírek

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.