Rekordbírságot kaphat az amerikai keresőóriás. De ami igazán megdöbbentő: ez igazából jó hír a Google számára.
Hirdetés
 

Egymilliárdos büntetést szabhat ki az Európai Bizottság egy antitröszt eljárás keretei között. A Financial Times beszámolója szerint arra készül az öreg kontinens jogi ügyeit intéző szerve, hogy az amerikai vállalat Shopping szolgáltatása kapcsán a következő hetekben ítéletet hozzon. Ez azonban csak első látásra tűnik nagy csapásnak, a Google valójában megkönnyebbülhet.

Lehetne nyolcszor nagyobb is a csekk

Eddig a prímet az Intel vitte ezen a téren; még 2009-ben kapott 1,06 milliárd eurós büntetést a chipgyártó gigász. Az Európai Bizottság akkori érvelése szerint a vállalat monopolhelyzetével visszaélve akadályozta versenytársait az x86-os processzorpiacra való belépésük ellehetetlenítésével.

Ezt a számot múlhatja nemsokára felül a Google ítélete, ami azért számít jó hírnek az érintett számára, mert korábban sokkal nagyobb bírság nézett ki számára. A Reuters beszámolója szerint ugyanis az EB a hónap elején még arra hajlott, hogy a vállalatot 8 milliárd euróra, vagyis éves árbevételének tíz százalékára vámolja le.

A zsíros büntetés lehet a lezárása annak a már hét éve tartó vizsgálatnak, mely a Google Shopping nevű, árösszehasonlító szolgáltatása miatt zajlik. Az Európai Bizottság meg van győződve arról, hogy az amerikai vállalat saját szolgáltatását részesíti előnyben versenytársai helyett, amivel nem csak megkárosítja az európai fogyasztókat, de megfojtja az innovációt is az online vásárlói piacon.

Belenyugszik-e az ítéletbe a Google?

Noha a legfrissebb értesülésekre még nem reagált a keresőóriás, saját ártatlanságát már régóta hangoztatja. Tavaly novemberben például úgy érvelt, hogy az EB nem rendelkezik sem jogi alapokkal, sem bizonyítékokkal állításának alátámasztásához, és azt sem mérte fel megfelelően, hogy miként vásárolnak az európaiak az interneten.

Kent Walker, az amerikai vállalat vezető jogi tanácsadója szerint sosem nyúltak be a megjelenített információk listájába annak érdekében, hogy saját szolgáltatásaikat előnybe hozzák; változtatásaikat a felhasználói igényeknek megfelelően végzik. Emellett azt is nehezményezte, hogy az Európai Bizottság nem vette figyelembe az ezen a téren versenytársaiknak számító óriáscégeket, mint az eBay vagy az Amazon. Pedig szerinte riválisaik mindennél látványosabb bizonyítékként szolgálnak a versengő piacra.

Walker szerint az internetes vásárlók nem csupán egy keresőmotorról érkeznek el egy árösszehasonlító oldalra, ahonnan tovább kattintanak a kereskedői oldalra. Az általános webes keresés mellett speciális keresőszolgáltatásokat, kereskedői platformokat, közösségi média oldalakat és online hirdetéseket is használnak arra, hogy elérjék az általuk megvenni kívánt szolgáltatást vagy terméket. Ezeket a lehetőségeket pedig nem csupán a Google, hanem számos más cég is üzemelteti, zárta érvelését az amerikaiak jogi képviselője.

Azt tehát egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora büntetéssel is készül az EB a Google számára, de a legrosszabbat vélhetően már elkerülte az utóbbi. Nagy a valószínűsége azonban annak, hogy még az egymilliárd euró közeli összeg kiszabása ellen is tiltakozni fog a keresőóriás. Kérdés, hogy marad-e még jogi eszköze az eljárás számára még kedvezőbb kimenetűre fordításához.

Permanens harcban

Mint az egyik legnagyobb piaci szereplőt, a Google-t folyamatosan érik a hasonló jellegű támadások. 2012-ben például egy hónap alatt három antitröszt-támadást kapott, ebből egyet a Microsoft, egyet az Euro-Cities AG térképszolgáltató, egyet pedig két médiakiadó indított. A Google ráadásul kénytelen gyakran többfrontos harcot vívni: a versenyszabályok feltételezett megsértése miatt gyakran folynak trösztellenes vizsgálatok ellene – volt olyan időszak, amikor az EU mellett Dél-Koreában, Indiában, Nagy-Britanniában egyaránt védekeznie kellett.

Piaci hírek

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.