A hallgatói önkormányzatok sztrájkot fontolgatnak, a HÖOK népszavazást kezdeményezne, de az egyetemek vezetői szerint is elfogadhatatlan a kormány azon terve, miszerint erőteljesen csökkentenék az államilag finanszírozott képzésben részt vevők keretszámát. A kérdésben az IVSZ is megszólalt.
Az MTI október 4-én tette közzé, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy előző napi keltezésű előterjesztése szerint 2013-ban mindössze 10 480 hallgató jelentkezhetne teljes mértékben államilag finanszírozott felsőoktatási helyekre, valamint 46 330-an részösztöndíjasként kezdhetnék meg felsőfokú tanulmányaikat. A tervezetet Giró-Szász András kormányszóvivő sem cáfolta.

Ma az IVSZ is megszólalt Az IVSZ az elmúlt két évben kitartóan lobbizott a kormánynál – némi sikerrel –, hogy az olyan oktatási reformot dolgozzon ki, melyben nagyobb hangsúlyt kapnak a természettudományok és a mérnökképzés. Az ügyben most is megszólalt a szervezet, mely szerint ha a csökkentési tervet elfogadják, még nehezebb helyzetbe kerülhet a kormány által is stratégiainak minősített informatikai-, távközlési- és elektronikai szektor. A tervek szerint ugyanis a műszaki, informatikai és természettudományos területeken összesen mindössze 2 850 államilag támogatott helyet hirdet meg. Ez az idén meghirdetett ösztöndíjas helyeknek nagyjából az ötöde.

„Arra kérjük a kormányt, hogy döntése során vegye figyelembe: az általa is stratégiainak nyilvánított, de már így is évek óta jelentős szakemberhiánnyal küzdő, a GDP 12 százalékát biztosító és egyben kiemelkedő hozzáadottérték-teremtő képességű szektort ellehetetlenítheti a szakemberek számának további csökkenése. A mérnökképzés ilyen mértékű visszaesését minden eszközzel meg kell akadályozni, a szakemberképzés mennyiségi és minőségi színvonalát a jövőben is fontos lesz – akár az eddigiektől eltérő módon és konstrukcióban – biztosítani. Erre várna az IVSZ javaslatot a kormánytól” – idézi az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) közleménye a szervezet elnökét, Laufer Tamást.

Az IVSZ szerint a helyzetet az sem javítaná érdemben, ha a részösztöndíjas helyek száma jelentősen emelkedne, hiszen a műszaki és más természettudományos képzések még ebben a formában is drágábbak lesznek, mint más – például a jogi és közgazdasági – szakmák esetében a teljes egészében költségtérítéses, vagyis fizetős felsőoktatás.

Az IVSZ már többször hangot adott annak a véleményének, hogy a szakemberképzés kulcsa a szektor, és egyben a magyar gazdaság fejlődésének. A hazai informatikai-, távközlési- és elektronikai szektor egyik kiemelt ágazata például a szoftverexport, amely a mintegy ezermilliárdos magyar exportból körülbelül 180 milliárd forintot tesz ki. És ez – más szektorokkal ellentétben – szinte teljes egészében hazai hozzáadott értéket jelent. „Magyar szellemi teljesítményről van szó, amelyet a vállalatok meghatározóan import nélkül állítanak elő kizárólag az emberi munkára alapozva. Megfelelő fejlesztéspolitikai- és exportprogram esetén a fenti 180 milliárd forintos magyar szoftverexport piac 5 év alatt megduplázható lenne, és ezáltal több tízezer új munkahely jöhetne létre. A szakemberek számának további csökkenése esetén ezt a lehetőséget Magyarország egészen biztosan nem tudná kiaknázni.” – tette hozzá Laufer Tamás.

Az IVSZ azt javasolja, hogy a kormány támogassa legalább a mostani szinten a természettudományos és informatikai képzéseket az eddigi keretszámok meghagyásával. A szervezet szerint azonban az is járható út lenne, hogy – az egyes sportágakhoz és kulturális területekhez hasonlóan – a kormányzat lehetővé tenné a cégek szerepvállalását a felsőoktatás támogatásában a társasági adó terhére.

Csökkentenék a természettudományos és informatikai keretszámokat
Az év informatikai oktatója: Hajdu András

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.