Lezajlott a Bitport és a Figyelő által szervezett CIO '10 konferencia. Az előadások és kerekasztal beszélgetések legtöbbjében valamilyen formában elhangzott: a válságnak ugyan vége, ám a nehézségeknek nem feltétlenül.
A megnyitó beszédekben, melyeket Braun Péter, a VISZ elnöke, Poros Gábor, a Fujitsu magyar leányvállalatának ügyvezetője és Bárány Zsolt, a NetApp hazai vezetője tartott, már megfogalmazódtak a fentiek: ugyan a legnagyobb gazdasági nehézségeken már túl van az informatikai világ is, ám nem ugyanoda tért vissza a szakma, ahol a válság előtt volt.

Új technológiák, a költségcsökkentés nagyobb fontossága, a pár éve üzleti szinten még jelentéktelen közösségi média olyan kihívások elé állítja a piac résztvevőit, amelyek teljesen új felfogást kívánnak.

Az első munkanélküli fizikus | Joseph Réger, azaz Réger József budapesti végzős egyetemistaként - saját elmondása szerint - az első munkanélküli magyar fizikusa volt. Ma a Fujitsu Technology Solutions technológiai igazgatója, a konferencián a nemzetközi trendek alapján a cloud térnyeréséről beszélt. "Negyven év hátrányait kell behoznunk" - mondta - "Túl sok gép gyűlt fel és dolgozik a világon, a kihasználtságuk pedig egyenként igen alacsony." A felhő alapú informatikai megoldások Réger szerint a kihasználtság csökkentésével is erősen hozzájárulhatnak a profitabilitáshoz. A szakember elmondta: bár töretlenül felhő-pártinak tartja magát, nem tudja egyértelműen állítani, hogy "felhőtlen lenne a felhő" - a paradigmaváltás sok buktatóval járhat, az átütő siker esélye szerinte 70 százalékos, és az átállás is 10 év alatt mehet teljesen végbe.

Réger József, a Fujitsu Technology Solutions CTO-ja

Bernd Dultinger
a NetApp részéről a vállalati adatok kezelésének oldaláról világította meg a kihívásokat: a válság alatt és után is meredeken emelkednek a céges adatok, ám az informatikai költségvetés csaknem ugyanannyi, mint három-öt éve. Így valóban a válság után is fontos a költséghatékonyság, kis büdzsével kell sokkal kiterjedtebb feladatokat megoldani - az adatközpontok, újfajta megoldások szerepe ezen igények kiszolgálása.

Szakadék tátong | A BellResearch által készített, a Gartner nemzetközi kutatási eredményeire reflektáló hazai felmérésről már a Bitport virtuális hasábjain is beszámoltunk. Sugár Mihály előadása azonban értő fülekre talált, mivel a délelőttöt záró kerekasztal-beszélgetésen is az itt felvetett problémákat tárgyalták a résztvevők: a hazai infokommunikációs szakmát nagy szakadék választja el a nemzetközi trendektől és szinttől. Történelmi és gazdasági sajátosságok miatt tartunk itt, de nem nehéz észrevenni a kiutat. Virtualizáció, új technológiák - sok minden segíthet, ám ehhez a vállalatoknak is fel kell ismerniük, hogy váltásra, új gondolkodásmódra van szükség.

Laufer Tamás
, az IVSZ új elnöke szerint a világszintű gazdasági környezet már egészséges, Magyarországon is van lehetőség a rendezésre - politikai szinten is reméli az IT ágazat átfogóbb támogatását. Az oktatás és átképzés fontosságát szintén kiemelte, amely szintén segíthet az infokommunikáció helyreállásában.

Sugár Mihály a kerekasztalnál kissé lehűtötte a kedélyeket: a BellResearch kutatásai még nem igazolnak "csúcstámadást", inkább a gödörből való kilábalásról van szó: "Az eső már nem esik, utánpótlása már nincs, de a házak még vízben állnak" - mondta, és az általuk feltérképezett trendek szerint 2011-re várja az igazi fejlődést.

Támadni a Facebookot | A délutáni szekcióülések egyike biztonsági témákról szólt, Papp Péter, a Kancellár.hu vezérigazgatója a hackelés, a rosszindulatú hozzáférés és károkozás témakörének legújabb híreit adta elő: napjaink legfontosabb "trendjének" a közösségi szolgáltatások hackelését tartja. Facebookot, Twittert és egyéb szolgáltatásokat használunk, az ezeken cserélődő adatok védelme az egyik legfontosabb mai feladat. Hontert Gábor, a Keler Zrt. biztonsági vezetője segítségével egy élő példán át is megnézhettük, milyen egy mai, vállalati biztonsági terv készítése és a megfelelő lépések megtétele.

Ez idáig igen komolyan hangzik, de az előadás mind témájában, mind pedig stílusában megdöbbentően hatásos volt - az amerikai hadsereg plain text formátumban küldött titkos dokumentumaitól a hazai példákig az derült ki, a gyenge pont mindig a felhasználó - aki naivan kiadja jelszavait az interneten, kérdés nélkül futtat megbízhatatlan forrásból származó szoftvert, vagy akár a kukába dobálja ki a legszenzitívebb információkat.

Gaidosch Tamás a KPMG képviseletében a biztonságos rendszerek fejlesztésének fontosságát emelte ki, amelyet esettanulmánnyal is érzékeltetett - ilyenből egyébként a Kürt Zrt. is mutatott egyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség példáján keresztül. A kerekasztalon megvitatták, hogy bár a válság után a biztonsági kérdésekre (még) nem költenek többet a vállalatok, ám a vásárlók köre a tapasztalatok alapján szép lassan bővülni kezdett.

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.