Az AMD a szerverek piacán erősítene. 2012-ben érkeznének a kiszolgálók teljesítményét növelő grafikus processzorok, a szerverek terén is általánossá téve a CPU és a GPU hatékony együttműködésén alapuló rendszereket.
Az Advanced Micro Devices termékfejlesztési igazgatója, Gina Longoria tegnapi közleményében vázolta fel a vállalat elképzelését a szerverek fejlődéséről. Szerinte a közeljövő kiszolgálóiban a rendszer processzora(i) mellett megannyi grafikus processzor fog osztozni a feladatokon, és ezekbenn akár GPU magok ezerei dolgoznak majd. Az AMD célja, hogy olyan szervermegoldásokat szállítson, amelyekben a CPU-k és GPU-k közösen működtetik az erőforrásigényes, párhuzamos alkalmazásokat.

Mire jó ez a vállalatoknak?  |  Az AMD szerint a szerverek csak egyre drágábbak lesznek azáltal, hogy teljesítményüket manapság szinte kizárólag a rendszerprocesszor (CPU) fejlesztésével növelik, pedig a grafikus vezérlők processzorai (GPU) sok minden egyébre képesek amellett, hogy asztali gépekben a játékok kinézetét varázsolják szebbé. A kétfajta processzor erejét egybegyúró szerverek a vállalat szerint a kisebb költség mellett jóval hatékonyabbak is lesznek.

A grafikus meghajtók processzorai köztudottan hatékonyabbak egyes tudományos és matematikai feladatok terén, mint a "hagyományos" processzorok, amelyek inkább általános számítási feladatokban teljesítenek jól. Elvétve már ma is léteznek olyan szerverek, amelyek a grafikus processzorok célzott használatával is segítik az összteljesítményt, igaz, ezek eddig leginkább a rivális NVIDIA GPU-ira épülnek. Az Appro szuperszámítógép-gyártó HyperPower Clusterében több ezer szálon fut az adatok feldolgozása, és az összekapcsolt szerverekben Intel CPU-k NVIDIA grafikus processzorokkal együtt végzi el a számításokat. Hasonló megoldást találunk a Tokiói Technológiai Intézet 77,48 teraflopos teljesítményű, Tsubame nevű szuperszámítógépében, amelynek összesen 30 ezer processzormagja van - CPU-k és GPU-k egyaránt.

Érdekes, hogy a hatalmas szuperszámítógépek mellett pont a másik véglet, a játékra vagy éppen grafikai feladatokra alkalmas asztali számítógépek és noteszgépek terén találhatunk olyan megoldásokat, ahol egyes grafikai és multimédiás funkciókat szinte kizárólag a grafikus vezérlő processzora végez, ezzel felszabadítva a rendszer processzorát olyan alkalmazások hatékonyabb futtatására, mint a vírusvédelem vagy a rendszerszoftverek kezelése.

Kényszerű várakozás  |  Az AMD közleménye szerint a vállalat pont a két véglet közötti piaci rést felmérve döntött úgy, hogy a szerverek terén is általánossá teszi a CPU és a GPU hatékony együttműködésén alapuló rendszereket. Longoria elmondta: az AMD elsődleges fókusza természetesen továbbra is a processzorok fejlesztése lesz - 2011-ben például az Interlagos kódnevű, 16 magos szerverprocesszor megjelenésétől várnak nagy sikereket. Azonban az elkövetkezendő években változhat a trend.

"Ahogy a GPU-k egyre inkább előtérbe kerülnek, egyértelmű lesz, hogy fejlesztésükkel nagyobb teljesítménynövekedés érhető el, mint csupán a CPU-k fejlesztésével" - magyarázta Longoria. - "Addig viszont semmiképpen nem lehet ez elsőrendű fókusz, amíg az alkalmazások többsége nem a párhuzamos feldolgozásra van optimalizálva".

A hibrid szerverek haszna  |  Az AMD szerint megannyi ilyen alkalmazási területet lehet felsorolni, az arcfelismeréstől és egyéb vizuális alapú biztonsági megoldástól a tömeges képszerkesztésen át a videószerkesztésig. Arra a kérdésre, hogy a hagyományos adatközpontú alkalmazások, mint például az adatbáziskezelők, mennyire profitálhatnak a GPU-teljesítmény növelésétől, Gina Longoria egyelőre nem válaszolt.

Az elméletet mindenesetre szakértők is megerősítették. Dan Olds, a Gabriel Consulting Group vezető elemzője szerint is a GPU a következő lépcsőfok a szerverek fejlődéséhez. A vállalatok egyre több grafikához, vizuálisan is leképezhető analitikához kapcsolódó feladatot bíznak majd a szerverekre, amelyekben sokat számít majd egy, a fentiekhez hasonló hibrid megoldás. Olds szerint azonban az AMD-nek először fel kell építenie a valós piaci igényt, el kell érnie, hogy a vállalatok valóban érezzék, hogy szükségük van erre a megoldásra. Az AMD hagyományosan egy technológia-követő, igényeket kiszolgáló szereplője a piacnak, míg ellenfele, az NVIDIA sokkal erősebb az igények előzetes alakításában, a zászlóvivő típusú fejlesztésekben - magyarázta az elemző.

Eszközök a fejlesztőknek  |  Gina Longoria szerint erre is megvan már a módszerük, hiszen a fejlesztőket célozták meg az OpenCL szabványhoz kapcsolódó fejlesztőeszközökkel - így egy C nyelvhez hasonló programnyelv és API-k (alkalmazásfejlesztő felületek) segítségével máris nekikezdhetnek olyan alkalmazások megírásának, amelyek a GPU és a CPU együttes kihasználásával gyorsabb működést és nagyobb teljesítményt eredményeznek. Longoria szerint ez a szabvány jóval hatékonyabb, mint a Microsoft által használt DirectX, vagy az NVIDIA CUDA keretrendszere. Az AMD hibrid szerverei az ígéret szerint 2012-ben érkezhetnek - addig pedig kiderül, a piac valóban felkészült-e rájuk.

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.