Az Oracle által a Google, illetve annak Android mobilplatformja ellen múlt héten indított jogi háború az internetes cég sikeres terjeszkedését veszélyezteti a mobilpiacon, és többek között a Microsoftnak kedvezhet, amelynek új Windows Mobile 7 mobiloperációs rendszere ősszel jelenik meg.
A Google felvette a kesztyűt az Oracle ellen, miután az amerikai üzleti szoftvergyártó csütörtökön nyújtott be keresetet a San Franciscó-i kerületi bíróságon az internetes óriáscég ellen, amely szerint a Google "tudatosan, közvetlenül és visszatérően" jogszerűtlenül használta fel az Oracle szellemi tulajdonát az Android mobiloperációs platformjának fejlesztéséhez.

"Az Oracle által indított per csalódás és alaptalan támadás nem csak a Google, hanem a nyílt forráskódú Java fejlesztői közösség ellen is" - fogalmazott egy pénteken írt emailben Aaron Zamost, a Google szóvivője.

Az Oracle néhány hónapja, a Sun Microsystems tavalyi felvásárlásának lezárultával a cég Java szoftverfejlesztői technológiájához is hozzájutott. Az Oracle most azt kifogásolja, hogy a Google az Android operációs rendszerében egy, a Javával kompatibilis, Dalvik elnevezésű technológiát használt fel. A Dalvik egy mobil készülékekre optimalizált virtuális gép, amelyen az Android alkalmazások önálló folyamatként futnak.


Nem meglepő | Az amerikai Computerworld által megkérdezett elemzők szerint nem teljesen váratlan, hogy az Oracle perre ment a Google-lel legfejlebb az időzítés lehet furcsa. Az IDC elemzője, Al Hilwa szerint már a Sun is fontolgatta a jogi eljárás megindítását, azonban ki akarták várni, hogy az Android milyen sikereket ér el az okostelefon-piacon. Az elemző szerint a harc komolyan veszélyeztetheti a Google mobiloperációs rendszerének jövőjét a fejlesztés mostani szakaszában, mivel a készülékgyártókat elbizonytalaníthatja, hogy érdemes-e megjelenniük androidos készülékekkel.

Az Oracle kereste nem lepte meg James Goslinget sem, akit a Java atyjának tekintenek. - A Sun és az Oracle közötti integráció idején, amikor a Sun és a Google kötötti szabadalmi kérdések miatt lettünk kérdőre vonva, láttuk, hogy az Oracle jogászának szikrázott a szeme.  A Sunnak sosem állt volna szándékában szabadlami perekbe bocsátkozni - fogalmazott személyes blogjában Gosling.

Az Oracle-nek természetesen jogában áll perelni, de hosszútávon sokat árthat a cég jóhírének  - fogalmazott Jeffrey Hammond, a Forrester elemzője. - A Google bármikor megállapodhat a Oracle-lel, de a per egyértelművé teszi, hogy az Oracle kontrollálni akarja a jövőben a Java innovációját. A Google emiatt hosszútávon akár más alternatívák után is nézhet, mint például a Microsoft Silverlight keretrendszere - véli Hammond.

A nevető harmadik | A Microsoft más szempontból is jól jöhet ki az Oracle és a Google háborúskodásából. A Gartner piackutató felmérése szerint az Android operációs rendszer mindössze egy éva alatt 1,8 százalékról 17,2 százalékos részesedést ért el a világ okostelefon-piacán, és az év végéig átveheti a vezető helyet az iPhone-tól.

Eközben a Microsoft mobiloperációs rendszerének részesedése az elmaradt fejlesztések következtében 5 százalék körülre esett vissza. Az ünnepek előtt megjelenő új Windows Phone 7 operációs rendszer első visszajelzései nagyon jók, így elképzelhető, hogy számos készülékgyártó inkább erre teszi majd a voksát a per miatt bizonytalan jövő elé néző Android helyett.

A Microsoft olyan szempontból is fellélegezhet, hogy a Google elleni hadjárat miatt az Oracle - amely a Sun felvásárlásával más nyílt forráskódú szoftverekhez is hozzájutott, mint az OpenOffice irodai alkalmazáscsomag, vagy a MySQL adatbázis-kezelő - válhat az "első számú ellenséggé" a nyílt forráskódú fejlesztői közösség szemében, amely már az akvizíció elfogadása előtt fenntartásának adott hangot a felvásárlással kapcsolatban.

Tengernyi Volvóból lesz önvezető Uber-flotta

Úgy tűnik, jól működik az egy ideje futó közös tesztüzem. Az amerikai cég néhány éven belül 24 ezer autót rendelhet a svédektől.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.