A VPN-ek teljes letiltásával még szorosabbá válik az állami kontroll, de a bezárkózás az üzletnek sem fog jót tenni.

A VPN, vagyis a virtuális magánhálózat tulajdonképpen egy működő hálózat fölött kiépített másik hálózat két gép között, amelynek elvileg nem feltétlenül része a titkosított adatforgalmazás, mégis ez az egyik feltétele annak, hogy a VPN-eket a vállalatok és szervezetek is gyakran használják a távoli elérések biztosítására.

A technológiának számos előnye van a biztonságtól kezdve a hálózatok logikai felépítésének egyszerűsítéséig, sok millió kínai állampolgár viszont arra használja, hogy megkerülje a netes cenzúrát, illetve a kínai nagy tűzfalnak (hivatalosan Aranypajzsnak) nevezett tartalomszűrési rendszert. Erre ugyanis a titkosított protokollok használata az egyik lehetséges módszer, ahova a VPN is sorolható.

A jelszó most is az internet megtisztítása

Az Aranypajzs nem egy konkrét technológia, hanem különféle online cenzúrázási módszerek összessége: az URL- vagy DNS-szűrés mellett alkalmazzák az IP-címek blokkolását vagy megfelelő körülmények között a kapcsolat bontását is. A projekttel a nem hivatalos források szerint több tízezer rendőrségi alkalmazott foglalkozik.

A Bloomberg forrásai szerint a kínai kormány most arra utasította az ország három legnagyobb, állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatóját (China Mobile, China Unicom, China Telecom), hogy jövő februártól teljes egészében blokkolják a hozzáférést a virtuális magánhálózatokhoz.

Hszi Csin-ping kínai elnök még januárban jelentett be egy 14 hónapra szóló programot az "internetes szolgáltatások megtisztítására", amelynek már akkor eleme volt a VPN-ek külön engedélyhez kötött használata. A The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint az állampárt nemsokára esedékes tisztújító kongresszusa előtt az internet is politikai csatatérré vált Kínában, és a netes cenzúrát tovább mélyítő rendelkezések tulajdonképpen arról szólnak, hogy megnehezítsék Hszi Csin-ping ellenfeleinek az információk országon belüli megosztását.

Túl magasak lehetnek a járulékos károk

A VPN-ek végletesen szigorú ellenőrzése a hírek szerint a kínai oktatást, szoftverfejlesztést vagy általában a külföldre dolgozó cégek tevékenységét is elég kínosan érintené. Az egyetemek esetében nyilvánvaló, hogy miért lenne káros az információáramlás megakasztása, de a piaci szereplők esetében is érdekes lesz, hogy a biztonságos kommunikáció lehetősége nélkül hogyan tartják majd a kapcsolatot a különböző telephelyek. (A Bloomberg értesülései arra nem terjednek ki, hogy a hivatalos tilalom milyen feltételekkel vonatkozna a céges VPN hálózatokat.)

Az üggyel kapcsolatban a Baidu korábbi kommunikációs vezetője is megszólalt, aki szerint a VPN-eket használó kínai polgárok száma aránylag alacsony, véleményformáló szerepük viszont annál nagyobb. Ennek alapján a párt nem igazán jöhet ki jól egy ilyen intézkedésből, más kérdés, hogy ettől még simán sor kerülhet a lépésre.

Az biztos, hogy a VPN-ek eseti blokkolására 2012 óta számtalan esetben sor került, amikor az Aranypajzs arzenálja kibővült az erre a célra kifejlesztett technológiával – kérdés, hogy a most felmerült intézményesített tilalom mennyire ültethető át a gyakorlatba.

Közösség & HR

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.